Η ζωή της τρανς νεολαίας δέχεται επίθεση, προειδοποιεί ο βραβευμένος δημοσιογράφος Derrick Clifton, που γράφει για το them.us. Περισσότεροι αντι-τρανς νόμοι έχουν κατατεθεί το 2021 από οποιοδήποτε άλλο έτος στην ιστορία των ΗΠΑ, αλλά οι διασημότητες του Χόλιγουντ, με την τόση μεγάλη επιρροή δεν έχουν ακόμη επιτεθεί τόσο έντονα όσο έκαναν πριν από πέντε χρόνια, όταν η Βόρεια Καρολίνα πέρασε τον περίφημο «νόμο για τις τουαλέτες».

Αυτήν την άνοιξη, περισσότερες από 20 πολιτείες έχουν πληγεί από ένα κύμα καταπιεστικών νόμων που περιορίζουν την υγειονομική περίθαλψη που επιβεβαιώνει το φύλο για την τρανς νεολαία ή απαγορεύει τη συμμετοχή σε αθλήματα που αντιστοιχούν στην ταυτότητα του φύλου τους. Πολιτείες όπως το Αρκάνσας, το Τενεσί και η Νότια Ντακότα έχουν θεσπίσει νομοθεσία ή εκτελεστικές εντολές που περιέχουν μερικούς από αυτούς τους δρακόντερους περιορισμούς. Τέτοια μέτρα απειλούν την υγεία και την ευημερία των τρανς ατόμων και ωθούν ορισμένες οικογένειες μέχρι το να σκεφτούν να μετακομίσουν σε άλλες πολιτείες προκειμένου να φροντίσουν τα παιδιά τους. Σύμφωνα με μια μελέτη από το Ινστιτούτο Ουίλιαμς, εκτιμάται ότι περίπου 45.000 τρανς νεαρά άτομα θα μπορούσαν να χάσουν την πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη που επιβεβαιώνει το φύλο, εάν το τρέχον φράγμα νόμων επρόκειτο να περάσει σε κάθε Πολιτεία.

Ωστόσο, παρά την απειλή, πάρα πολλές προσωπικότητες που έχουν ισχυρές πλατφόρμες παραμένουν σιωπηλές/οί αντί να χρησιμοποιούν την οικονομική τους δύναμη και την κοινωνική τους επιρροή για να σταματήσουν αυτούς τους νόμους.

Υπήρξαν κάποια αξιοσημείωτα πρόσωπα που ήταν πρόθυμα να βγουν μπροστά στο θέμα. Την Ημέρα Τρανς Ορατότητας, η ΛΟΑΤΚΙ+ ομάδα υπεράσπισης GLAAD δημοσίευσε μια ανοιχτή επιστολή υπογεγραμμένη από διασημότητες, φιλανθρωπικά ιδρύματα και οργανισμούς για την υποστήριξη των τρανς γυναικών και κοριτσιών. Μεταξύ των υπογραφόντων ήταν οι Regina King, Halle Berry και Julianne Moore, η Selena Gomez, η Paris Hilton και η Gloria Steinem.

Έχουν μιλήσει επίσης πολλές εταιρείες και ηγέτες επιχειρήσεων. Μέχρι στιγμής, 81 εταιρείες έχουν υπογράψει μια δήλωση από την Εκστρατεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αντιτίθεται στη νομοθεσία κατά του ΛΟΑΤ+ ατόμων. Εταιρείες όπως οι American Airlines, Facebook, Google, IBM, Lyft, Microsoft, Nike, Pfizer και Twitter είναι συμβαλλόμενες.

Ωστόσο, αυτές οι τρέχουσες προσπάθειες δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με τη μαζική αντίδραση που παρατηρήθηκε μόλις πριν από πέντε χρόνια ενάντια στον «νόμο για τις τουαλέτες» της Βόρειας Καρολίνας. Γνωστό ως House Bill 2, απαγόρευσε σε τρανς άτομα να χρησιμοποιούν τουαλέτες και αποδυτήρια που αντιστοιχούσαν στην ταυτότητα του φύλου τους σε δημόσια κτίρια και κατάργησαν αποτελεσματικά τους τοπικούς νόμους κατά των διακρίσεων που προστατεύουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

«Εκείνες/οι που έχουν την εξουσία έχουν μια ατυχής, αλλά μακροχρόνια προθυμία να αφήσουν τα τρανς δικαιώματα να πέσουν στο παρασκήνιο, είτε ως μέρος πολιτικών συμβιβασμών είτε επειδή φοβούνται να δώσουν μια πιο ισχυρή επιβεβαίωση για τη ζωή των τρανς».

Το Χόλιγουντ και η επιχειρηματική ελίτ μίλησαν ανοιχτά και πέρασαν σε αντιπολίτευση μετά το νόμο του Μαρτίου 2016. Οι Maroon 5, Nick Jonas, Demi Lovato, Pearl Jam, Cirque du Soleil, Ringo Starr και Bruce Springsteen ακύρωσαν όλες τις προγραμματισμένες παραστάσεις τους  στη Βόρεια Καρολίνα. Οι Dave Matthews Band, Mumford and Sons, και Duran Duran είτε απέσυραν προγραμματισμένες εκπομπές, είτε ξεκίνησαν αναφορές ή έκαναν δωρεές σε οργανισμούς υπεράσπισης.

Από την εταιρική πλευρά, η PayPal σχεδίασε να ανοίξει ένα νέο παγκόσμιο κέντρο λειτουργίας στο Σαρλότ που θα απασχολούσε περισσότερα από 400 άτομα, ενώ η Deutsche Bank σταμάτησε μια επέκταση που θα είχε φέρει εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας στην Πολιτεία.

Πάνω από δώδεκα συμβάσεις, συμπεριλαμβανομένων κερδοφόρων εμπορικών εκθέσεων, αποσύρθηκαν από τη Βόρεια Καρολίνα και 68 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων γιγάντων όπως η Apple, η Microsoft και η Salesforce, οι οποίες απείλησαν να συμμετάσχουν σε μια σύντομη αντίθεση με το νόμο.

Υπήρξε κάποια συζήτηση σχετικά με τον σωστό τρόπο πίεσης της Βόρειας Καρολίνας – οι πρακτικές μποϊκοτάζ μπορούν να έχουν τεράστιο μέγεθος επιρροής και η ορμή της απάντησης έκανε τη διαφορά. Η αντίδραση τελικά έπεισε τον από τότε εκδιωκόμενο Ρεπουμπλικανικό κυβερνήτη, Πατ ΜακΚόρι και τους συντηρητικούς νομοθέτες να καταργήσουν εν μέρει το μέτρο έτσι ώστε η Πολιτεία να αποτρέψει μια πιθανή οικονομική κατάρρευση 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μέχρι το τέλος του 2020, το HB 2 διαλύθηκε πλήρως.

Ήδη, είναι ξεκάθαρο ότι δεν ασκείται το ίδιο ποσό πολιτικής πίεσης σε καμία Πολιτεία που έχει εκδώσει ή θεωρήσει την τρανσφοβική νομοθεσία φέτος. Το Αρκάνσας, για παράδειγμα, απαγόρευσε την ιατρική περίθαλψη που επιβεβαιώνει το φύλο για τα τρανς νεαρά άτομα και απαγόρευσε τη συμμετοχή των τρανς γυναικών και κοριτσιών σε σχολικά αθλήματα, ωστόσο η Πολιτεία δεν έχει ακόμη υποβληθεί στα ίδια μεγάλα μποϊκοτάζ με τη Βόρεια Καρολίνα το 2016.

Η θρυλική τρανς ακτιβίστρια Major Griffin-Gracy προσχώρησε πρόσφατα στην ομάδα τρανς δικαιωμάτων του Αρκάνσας στο INTRANSitive υποστηρίζοντας το μποϊκοτάζ εκδηλώσεων στην Πολιτεία, μαζί με εταιρείες που συμβάλλουν πολιτικά σε νομοθέτες που υποστηρίζουν αντι-τρανς μέτρα. Σε αυτές τις εταιρείες περιλαμβάνεται η γίγαντας λιανικής Wal-Mart, η οποία έχει τέλεια βαθμολογία 100 στον Δείκτη Εταιρικής Ισότητας της HRC και έχει δώσει περισσότερα από 160.000 $ σε συντηρητικούς κρατικούς νομοθέτες στο Αρκάνσας, σύμφωνα με το Κέντρο για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τη Δημοκρατία.

Ακριβώς πάνω από μια εβδομάδα μετά την κυκλοφορία της, η εκστρατεία απέτυχε να κερδίσει πολύ επιρροή έξω από τους κύκλους των ακτιβιστών. Η κύρια ομάδα που χρησιμοποιεί το hashtag #ARBoycott στο Twitter είναι η ίδια η INTRANSitive, που συγκεντρώνει μια χούφτα από “likes” με κάθε tweet.

“Οι διασημότητες, οι εταιρείες και άλλοι με μια πλατφόρμα πρέπει να βάλουν τα δολάρια τους στις αξίες τους, ακόμα κι αν είναι ενοχλητικό και ακόμα και αν φοβούνται ότι δεν είναι δημοφιλές, γιατί το να κάνεις το σωστό δεν είναι πάντα το ίδιο με το να κάνεις αυτό που είναι ασφαλές.”

Συγκρίνετε αυτό με την τρέχουσα απάντηση στους περιορισμούς ψήφου της Τζιόρτζια, όπου οι απειλές μποϊκοτάζ από καταναλωτές ώθησαν γίγαντες όπως η Coca-Cola, η Delta και άλλες εταιρίες να λάβουν ισχυρότερες στάσεις κατά της νέας νομοθεσίας. Η ισχυρότερη δήλωση που έχει κάνει η οικογένεια Walton σχετικά με τους αντι-τρανς νόμους του Αρκάνσας, συγκριτικά, είναι μια δήλωση του Απριλίου από τον Tom Walton – τον εγγονό του ιδρυτή της Walmart Sam Walton – που λέει ότι το Walton Family Foundation «ανησυχεί για μία σειρά πολιτικών που στοχοποιεί τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.” Κι ενώ η Walton προέτρεψε τον κυβερνήτη του Αρκάνσας, Asa Hutchinson, να ασκήσει βέτο στην «πολιτική που εισάγει διακρίσεις», δεν ξεχώρισε καμία συγκεκριμένη νομοθεσία. «Η τάση είναι επιβλαβής και στέλνει λάθος μήνυμα σε όσους επιθυμούν να επενδύσουν ή να επισκεφθούν την Πολιτεία μας», έγραψε.

Ενώ οι πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις πρέπει να διαδραματίσουν ρόλο στην αναχαίτιση της παλίρροιας των αντι-τρανς νόμων, έχουν επίσης παραμείνει έξω από τη μάχη. Μετά το HB 2, πολιτείες όπως η Νέα Υόρκη, η Καλιφόρνια, η Ουάσινγκτον και το Κονέκτικατ απαγόρευαν στους κρατικούς υπαλλήλους να δαπανήσουν χρήματα για μη απαραίτητα επαγγελματικά ταξίδια στη Βόρεια Καρολίνα. Οι δημοτικές κυβερνήσεις πόλεων, όπως το Λος Άντζελες, το Σικάγο, η Νέα Υόρκη, το Σολτ Λέικ Σίτι και το Σινσινάτι επανέλαβαν αυτές τις απαγορεύσεις. Μέχρι σήμερα, δεν έχουμε δει παρόμοια δράση από κυβερνήτες και δήμαρχους ως απάντηση στα αντι-τρανς νομοσχέδια που στοχοποιούν τη νεολαία.

Ούτε έχουμε δει τόσο έντονη απόκριση διασημοτήτων στα τρέχοντα νομοσχέδια και τους νόμους κατά των τρανς. Σε αυτήν την τελετή των Oscars του περασμένου Σαββατοκύριακου, οι συντελεστές του Χόλιγουντ απέτυχαν να χρησιμοποιήσουν το προσκήνιο που συνοδεύεται από ομιλίες παραλαβής των όσκαρ και το κόκκινο χαλί για να καταστήσουν σαφές ότι η τρανς νεολαία αξίζει προστασίας. (Τα δικαιώματα των τρανς αναφέρθηκαν ακριβώς μία και μόνο φορά, όταν η  hair artist του Black Rain Bottom και της Ma Rainey, Mia Neal, δήλωσε στην ομιλία της ότι «μπορεί να φανταστεί τις Μαύρες τρανς γυναίκες να στέκονται εδώ».

Δυστυχώς, είναι πολύ εύκολο να καταλάβουμε γιατί η απάντηση αυτή τη φορά είναι πιο σιωπηλή: Ενώ το HB 2 είχε ευρείες επιπτώσεις για ολόκληρη την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, το τρέχον φράγμα νόμων που εισάγουν διακρίσεις επικεντρώνεται στην τρανς νεολαία. Κατά κάποιο τρόπο, φαίνεται ότι δεν είναι τόσο πολιτικά σκόπιμο να χρησιμοποιηθούν περισσότεροι οικονομικοί και πολιτιστικοί πόροι για να αποθαρρύνουν τις Πολιτείες από τη θέσπιση νομοθεσίας που στοχεύει ευάλωτα νεαρά άτομα, τα οποία τώρα έχουν εγκλωβιστεί στις συζητήσεις για το αν μπορούν να συμμετάσχουν δίκαια στον αθλητισμό ή αν είναι «πολύ νέα» για μετάβαση.

Τώρα είναι η τέλεια ευκαιρία να προειδοποιήσετε οποιαδήποτε πολιτεία που έχει περάσει ή ενδέχεται να περάσει ένα νομοσχέδιο κατά των τρανς νεαρών ατόμων. Σύμφωνα με το τρέχον σύστημά μας, καλώς ή κακώς, τα μποϊκοτάζ μπορούν τουλάχιστον να κάνουν τους πολιτικούς να δώσουν προσοχή. Παρόλο που η πανδημία COVID-19 έχει κλείσει πολλούς χώρους συναυλιών για το μέλλον, οι εκτεταμένοι εμβολιασμοί ώθησαν ορισμένα άτομα να ξεκινήσουν να πωλούν παραστάσεις εν αναμονή των επαναλειτουργιών, έτσι οι υψηλού εισοδήματος ερμηνεύτριες/ερμηνευτές με τεράστιο τζίρο θα μπορούσαν ακόμη να έχουν αντίκτυπο στο τρέχον τοπίο, αν είχαν την πολιτική βούληση να το πράξουν.

Τώρα είναι η ώρα να αναλάβουμε δράση, ώστε να μη χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε ακόμη πιο δύσκολες μάχες για να καταργήσουμε τη νομοθεσία κατά της ΛΟΑΤΚ + κοινότητας, αναγκάζοντας οργανώσεις υπεράσπισης και άλλους που έχουν εργαστεί εδώ και καιρό για την απελευθέρωση να δαπανήσουν πολύτιμους πόρους διορθώνοντας μια κατάσταση που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί. Οι διασημότητες, οι εταιρείες και άλλοι φορείς ή ατομικότητες με μια πλατφόρμα πρέπει να τοποθετήσουν τα δολάρια τους στις αξίες τους, ακόμα κι αν είναι ενοχλητικό και ακόμη και αν φοβούνται ότι δεν είναι δημοφιλές, γιατί το να κάνεις το σωστό δεν είναι πάντα το ίδιο με το να κάνεις αυτό που είναι ασφαλές.

Αυτή είναι μια ξεκάθαρη ευκαιρία να το κάνουμε σωστά από τη νεολαία. Μην το χάσετε.