“Όχι” στα τεστ απόδειξης ομοφυλοφιλίας για πρόσφυγες λέει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

03/12/2014

5D6EBA5361931455C1F843E7E4CA7B75Στην απόφαση ότι οι πρόσφυγες που ζητούν άσυλο στη βάση της ομοφυλοφιλίας τους δεν θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ για να το αποδείξουν, κατέληξε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Αφορμή στάθηκε η περίπτωσηε 3 ανδρών, ανάμεσά τους ένας από την Ουγκάντα και ένας από μουσουλμανική χώρα,  οι οποίοι απέτυχαν να λάβουν άσυλο, όταν ολλανδικό δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν είχαν αποδείξει τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις.

Όπως είπε το ευρωδικαστήριο, οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες οι αρμόδιες αρχές προβαίνουν στην αξιολόγηση των δηλώσεων και αποδεικτικών στοιχείων που προσκομίζονται προς στήριξη αιτήσεων ασύλου πρέπει να είναι σύμφωνες με το δίκαιο της ΕΕ και, ειδικότερα, με τα θεμελιώδη δικαιώματα που κατοχυρώνει ο Χάρτης, στα οποία περιλαμβάνονται το δικαίωμα σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής.

Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι οι αποδείξεις για ομοφυλοφιλικές πράξεις που υποβάλλονται από τεστ ή οι προσκόμιση βιντεοσκοπημένων λήψεων των προσφύγων σε ερωτικές πράξεις, εκτός από το ότι δεν έχουν κατ’ ανάγκη αποδεικτική αξία, παραβιάζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ακόμα και εάν έχουν προταθεί από τον εκάστοτε πρόσφυγα.

Αν θεωρηθεί ότι επιτρέπεται ή κρίνεται παραδεκτή η χρήση τέτοιου είδους αποδείξεων, τούτο θα αποτελέσει κίνητρο και για άλλους αιτούντες και θα ισοδυναμεί, de facto, με εξαναγκασμό των προσώπων αυτών να προσφύγουν στη χρήση τέτοιων αποδεικτικών στοιχείων, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι οι αρχές μπορούν να συζητούν τη σεξουαλικότητα των προσφύγων σε συνεντεύξεις, αλλά δεν μπορούν να ζητούν λεπτομέρειες για τις σεξουαλικές τους πρακτικές, καθώς αυτό προσβάλει το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής.

Οι χώρες-μέλη της ΕΕ έχουν δεχθεί επικρίσεις για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τις αιτήσεις ομοφυλοφίλων για άσυλο.

Η υπόθεση είναι σημαντική, εξαιτίας της αύξησης των προσφύγων στην ΕΕ από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής. Οι περισσότερες αφρικανικές χώρες αντιμετωπίζουν την ομοφυλοφιλία ως έγκλημα.

Το 2010 η Τσεχία είχε δεχθεί έντονες επικρίσεις από τη διεθνή κοινότητα επειδή χρησιμοποιούσε ένα «φαλλομετρικό» τεστ για να διαπιστώσει εάν ήταν όντως ομοφυλόφιλοι οι αιτούντες άσυλο.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!