Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, «διορθώνει ένα ιστορικό λάθος», ζητώντας δημόσια συγγνώμη σε μέλη του στρατού «που καταδικάστηκαν απλώς και μόνο επειδή ήταν ο εαυτός τους», βάσει ενός νόμου που απαγόρευε το γκέι σεξ και που διήρκεσε πάνω από 60 χρόνια.
Ο πρόεδρος δήλωσε σε δήλωση που μοιράστηκε με το CNN: «Τα μέλη των υπηρεσιών του έθνους μας στέκονται στην πρώτη γραμμή της ελευθερίας και διακινδυνεύουν τη ζωή τους προκειμένου να υπερασπιστούν τη χώρα μας.
«Παρά το θάρρος και τις μεγάλες θυσίες τους, χιλιάδες ΛΟΑΤΚΙ+ μέλη των υπηρεσιών αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το στρατό λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου τους».
«Πρόκειται για την αξιοπρέπεια, την ευπρέπεια και τη διασφάλιση ότι η κουλτούρα των Ενόπλων Δυνάμεών μας αντικατοπτρίζει τις αξίες που μας καθιστούν ένα εξαιρετικό έθνος», πρόσθεσε.
Η προεδρική διακήρυξη, η οποία δημοσιεύθηκε κατά τη διάρκεια του Μήνα Υπερηφάνειας, αφορά το άρθρο 125 του Ενιαίου Κώδικα Στρατιωτικής Δικαιοσύνης, το οποίο ποινικοποιούσε τον σοδομισμό, και μεταξύ ενηλίκων που συναινούν, μεταξύ 1951 και 2013.
Η «πλήρης και άνευ όρων αμνηστία» (pardon) θα επηρεάσει περίπου 2.000 βετεράνους. Δεν θα αλλάξει αυτόματα το μητρώο τους, αλλά θα τους επιτρέψει να υποβάλουν αίτηση για πιστοποιητικό αμνηστίας, το οποίο θα τους βοηθήσει να έχουν πρόσβαση σε παρακρατηθέντα επιδόματα.
Όσοι καταδικάστηκαν βάσει του νόμου για αδικήματα όπως ο βιασμός δεν θα λάβουν αμνηστία.
«Σήμερα, διορθώνω ένα ιστορικό λάθος, χρησιμοποιώντας την αρμοδιότητά μου να ζητήσω συγγνώμη από πολλά πρώην μέλη της υπηρεσίας που καταδικάστηκαν απλώς και μόνο επειδή ήταν ο εαυτός τους», ανέφερε ο Μπάιντεν σε δήλωσή του.
«Παρά το θάρρος και τις μεγάλες θυσίες τους, χιλιάδες ΛΟΑΤΚΙ+ μέλη των υπηρεσιών αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από τον στρατό λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου τους. Ορισμένοι από αυτούς τους πατριώτες Αμερικανούς υποβλήθηκαν σε στρατοδικείο και κουβαλούν το βάρος αυτής της μεγάλης αδικίας για δεκαετίες».
Η δημόσια αυτή συγγνώμη και η χορήγηση αμνηστίας θα έχει αντίκτυπο στα επιδόματα που μπορούν να λάβουν οι πρώην στρατιωτικοί, ώστε να δοθεί η φροντίδα και τα επιδόματα που κέρδισαν.