Ο τρανς μορμόνος που αγωνίζεται για να αλλάξει η εκκλησία

10/04/2016

Επιχείρησε να αυτοκτονήσει, δεν έβαλε όμως οριστικό τέλος στη ζωή του. Δέχθηκε κακόβουλα σχόλια, ήρθε αντιμέτωπος με απειλές, αλλά δεν σίγησε. Τρανς άνδρας και μέλος της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών, δεν φοβάται να μιλήσει ανοιχτά και να παλέψει για τα δικαιώματά του.

Ο Έμετ Κλάρεν θυμάται που στα 13 του χρόνια κοιτούσε απελπισμένος τον ουρανό και παρακαλούσε τον Θεό να αλλάξει το σώμα του. «Πιστεύω σε εσένα, ξέρω ότι μπορείς να κάνεις τα πάντα», ήταν τα λόγια που εκστόμιζε πριν από την μεγάλη αλλαγή.

Ο Κλάρεν, από μικρό παιδί όμως αισθανόταν πως το φύλο του έπρεπε να είναι διαφορετικό. Χρειάστηκε να περάσουν κάποια χρόνια για να έρθει σε επαφή με τον όρο τρανς και δεδομένου του συντηρητικού οικογενειακού περιβάλλοντος στο οποίο μεγάλωσε άργησε να αποδεχτεί τη διαφορετικότητά του.

«Μετάτρεψέ με σε αγόρι», συνήθιζε να λέει καθημερινά στον Θεό, με την ελπίδα ότι κάποια μέρα θα άλλαζε. Η επιθυμία του υλοποιήθηκε στα 21 του χρόνια.

Ο Κλάρεν βασανιζόταν για μεγάλο διάστημα. Στα 14 του χρόνια δεν άντεξε τη σύγκρουση που συντελούνταν μέσα του και αποπειράθηκε για πρώτη φορά να αυτοκτονήσει. Λίγο αργότερα, 17 ετών, έμαθε για την ύπαρξη των τρανς ατόμων, δεν χρειάστηκε όμως να περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να βυθιστεί στην κατάθλιψη και να επιχειρήσει για δεύτερη φορά να αυτοκτονήσει.

Φοβούμενος μήπως αποβληθεί από το Πανεπιστήμιο Μπρίγκαμ Γιανγκ, όπου φοιτούσε και το οποίο δεν έδειχνε ανοχή στην διαφορετικότητα, εγκατέλειψε τις σπουδές του.

Αποφάσισε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή του όταν μετακόμισε στη Γιούτα, άλλαξε το όνομά του και ξεκίνησε να παίρνει τεστοστερόνη. Υπεβλήθη σε εγχείρηση αφαίρεσης στήθους παρά τις έντονες προσπάθειες των γονιών του να τον μεταπείσουν.

Πασχίζει ώστε η Εκκλησία να αποδεχτεί τα τρανς άτονα, ενώ έχει αναπτύξει ενεργό δράση μέσα από ένα κίνημα Μορμόνων που παλεύει σε ένα συντηρητικό περιβάλλον, αποξενωμένο από την κοινότητα των ΛΟΑΤ.

Ο Κλάρεν δεν δείχνει να φοβάται την πιθανή επιβολή κυρώσεων, αλλά επιδιώκει να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι ΛΟΑΤ από την Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών.

Η Εκκλησία κινήθηκε κατά των ΛΟΑΤ όταν τον περασμένο Νοέμβριο ανέπτυξε μια επικριτική ρητορεία που ήθελε τα παιδιά ζευγαριών του ιδίου φύλου να μην εντάσσονται σε αυτήν μέχρι να συμπληρώσουν τα 18 έτη.

Η ρατσιστική ατζέντα έχει οδηγήσει τρανς στην εγκατάλειψη της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών.

Ομοφοβικά/τρανσφοβικά παραληρήματα δεν βάζουν όμως φρένο στη δράση του Κλάρεν, αντίθετα αναδεικνύεται μια μοναδική ιστορία ενός ανθρώπου που διατρανώνει τις θέσεις του υπέρ της ισότητας. Ελπίζει να αποτελέσει παράδειγμα για τρανς, ώστε να παραμείνουν στην Εκκλησία χωρίς να φοβούνται τον αφορισμό.

Παρόλο που η Εκκλησία τάσσεται κατά του γάμου των ομοφυλοφίλων, οι Μορμόνοι δεν έχουν ξεκαθαρίσει τη στάση τους απέναντι στους τραςν Οι ηγέτες των Μορμόνων δήλωσαν πρόσφατα ότι δεν είναι εξοικειωμένοι με θέματα που τους αφορούν και πως υπάρχουν πολλά ακόμη στοιχεία τα οποία πρέπει να μάθουν. Η δήλωση ερμηνεύεται από τους τρανς με αισιοδοξία καθώς ελπίζουν πως κάποια μέρα θα τους αγκαλιάσει η Εκκλησία.

Ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών, Έρικ Χόκινς, είχε γράψει ότι οι επίσκοποι αντιλαμβάνονται πως τα ζητήματα αυτά είναι λεπτά, στα λεγόμενά του όμως υπήρχε και η εξής φράση: «Πιστεύουμε ότι το φύλο δίδεται από τον Θεό στον άνθρωπο για ένα συγκεκριμένο λόγο».

Η φράση μπορεί να εξηγήσει γιατί τρανς Μορμόνοι που ζουν υπό καθεστώς περιορισμού οδηγούνται στην κατάθλιψη και ενίοτε στην απόπειρα αυτοκτονίας.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!