Ο Τραμπ μηνύει την Καλιφόρνια για τις συμπεριληπτικές ως προς τα τρανς άτομα πολιτικές στον αθλητισμό

10/07/2025
από
Η κυβέρνηση Τραμπ μήνυσε το υπουργείο Παιδείας της Καλιφόρνιας, μετά την άρνηση της πολιτείας να απαγορεύσει τη συμμετοχή των τρανς αθλητριών σε γυναικείες σχολικές ομάδες.

Την Τετάρτη (9 Ιουλίου), η αμερικανική κυβέρνηση μήνυσε το υπουργείο Παιδείας της Καλιφόρνιας, μετά την άρνησή του να συμμορφωθεί με το αντί-τρανς εκτελεστικό γυναικεία αθλήματα.

Πρόκειται για την τελευταία κίνηση μεταξύ της ρεπουμπλικανικής κυβέρνησης της χώρας και της δημοκρατικής πολιτείας, με την αθλητική αρχή των λυκείων της Καλιφόρνιας, California Interscholastic Federation (CIF), να αλλάζει τους κανόνες της για να υποστηρίξει τις τρανς αθλήτριες, αντί να αποδεχτεί την τρανσφοβική απαγόρευση του Τραμπ.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε αγωγή ισχυριζόμενο ότι οι πολιτικές της Καλιφόρνιας για τα τρανς άτομα παραβιάζουν τον Τίτλο IX, ο οποίος απαγορεύει τις έμφυλες διακρίσεις στην εκπαίδευση.

Το υπουργείο αναφέρει στην αγωγή ότι οι κανόνες της Καλιφόρνιας «δεν είναι μόνο παράνομοι και άδικοι, αλλά και εξευτελιστικοί, καθώς σηματοδοτούν στα κορίτσια ότι οι ευκαιρίες και τα επιτεύγματά τους είναι δευτερεύοντα σε σχέση με την ικανοποίηση των αγοριών», σύμφωνα με το AP News.

Προσθέτει ότι οι πολιτικές της «αγνοούν τις αναμφισβήτητες βιολογικές διαφορές μεταξύ αγοριών και κοριτσιών, υπέρ μιας ασαφούς «ταυτότητας φύλου».

«Τα αποτελέσματα αυτών των παράνομων πολιτικών είναι σαφή: τα κορίτσια εκτοπίζονται από τα βάθρα, στερούνται βραβείων και χάνουν την κρίσιμη προβολή για υποτροφίες και αναγνώριση από τα πανεπιστήμια», αναφέρει η αγωγή.

Το yπουργείο Παιδείας της Καλιφόρνιας και η CIF, η οποία επίσης κατονομάστηκε ως εναγόμενη, δήλωσαν ότι δεν θα σχολιάσουν τη νομική ενέργεια.

Ενώ ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ δεν μπόρεσε να σχολιάσει επίσημα, καθώς δεν κατονομάστηκε ως εναγόμενος, το γραφείο του δήλωσε ότι οι νομικές ενέργειες της κυβέρνησης Τραμπ είναι «μια κυνική προσπάθεια» να αποσπάσει την προσοχή από την παρακράτηση κονδυλίων από την κυβέρνηση για μαθήματα μετά το σχολείο και τα θερινά μαθήματα.

Η πολιτεία έχει νόμο που δίνει στους μαθητές το δικαίωμα να συμμετέχουν σε σχολικά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένων των αθλητικών ομάδων, και να χρησιμοποιούν τουαλέτες και άλλες εγκαταστάσεις που ταιριάζουν με την ταυτότητα φύλου τους για περισσότερο από μια δεκαετία.

Η γενική εισαγγελέας των ΗΠΑ, Παμ Μπόντι, εξέδωσε προειδοποίηση προς άλλες πολιτείες που επιτρέπουν σε τρανς κορίτσια και γυναίκες να συμμετέχουν σε αθλητικές κατηγορίες κοριτσιών και γυναικών, ότι ενδέχεται να στοχοποιηθούν και αυτές από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Σε βίντεο που δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έκανε τις εξής τρανσφοβικές δηλώσεις: «Αν δεν συμμορφωθείτε, θα είστε οι επόμενοι. Θα προστατεύσουμε τα κορίτσια στα αθλήματα κοριτσιών».




Δες και αυτό!