Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τετάρτη ότι χαρακτηρίζει το αντιφασιστικό κίνημα «Antifa ως τρομοκρατική οργάνωση», σε μια ακόμα κίνηση ακροδεξιού περιορισμού της ελευθερίας.
«Με ικανοποίηση ενημερώνω τους πολλούς μας πατριώτες στις ΗΠΑ ότι χαρακτηρίζω το ‘Antifa’, άρρωστη, επικίνδυνη καταστροφή της ριζοσπαστικής αριστεράς, τρομοκρατική οργάνωση», ανέφερε συγκεκριμένα ο Τραμπ στο Truth Social, επιλέγοντας να γράψει με κεφαλαία γράμματα τις φράσεις-κλειδιά, όπως συνηθίζει όσον αφορά τις δηλώσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Θα προτείνω επίσης να διερευνηθούν διεξοδικά όσοι χρηματοδοτούν την ANTIFA, σύμφωνα με τα υψηλότερα νομικά πρότυπα και πρακτικές», πρόσθεσε ο Τραμπ.
To «Antifa», συντομογραφία για το αντιφασιστικό, δεν είναι μια μοναδική συγκεκριμένη οργάνωση, αλλά αντιθέτως αναφέρεται σε ένα ευρύτερο κίνημα που περιλαμβάνει οργανώσεις, αυτόνομες ομάδες και μεμονωμένα άτομα που αντιστέκονται στον φασισμό και την ακροδεξιά, συμπεριλαμβανομένου του νεοναζισμού και της λευκής υπεροχής.
Πρόσφατα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Οβάλ Γραφείο, ότι θα χρακτήριζε το κίνημα τρομοκρατικό αν η κίνηση είχε υποστήριξη από ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησής του.
«Είναι κάτι που θα έκανα», είπε συγκεκριμένα ο πρόεδρος. «Θα το έκανα 100%. Το αντίφα [κίνημα] είναι απαίσιο».
Η ανακοίνωση του Τραμπ έρχεται μέρες μετά αφού ένα μέλος της κυβέρνησης είπε ότι ετοιμάζεται ένα εκτελεστικό διάταγμα για την πολιτική βία και τη ρητορική μίσους στον απόηχο της δολοφονία του ιδρυτή της οργάνωσης Turning Point USA, Τσάρλι Κερκ.
Ο Κερκ, γνωστός για την υπεράσπιση των όπλων και των αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ αντιλήψεών του, δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης / debate στο Utah Valley University την προηγούμενη εβδομάδα.