Ο Russell T Davies για το αυξανόμενο αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ κλίμα στο Ηνωμένο Βασίλειο

14/08/2025
από
Ο σεναριογράφος Russell T Davies δήλωσε ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στο Ηνωμένο Βασίλειο «χειροτερεύουν γρήγορα» λόγω της ανόδου του ακροδεξιού κόμματος Reform UK και της επιρροής του Τραμπ στη βρετανική πολιτική.

Ο βραβευμένος σεναριογράφος, γνωστός για την αναβίωση του «Doctor Who» και τη συγγραφή του «Queer As Folk», τόνισε ότι η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα πρέπει να «εξεγερθεί με τρόμο, θυμό και δράση» απέναντι στη αυξανόμενη στήριξη προς το τρανσφοβικό Reform, το οποίο έχει δεσμευτεί να απαγορεύσει τη λεγόμενη «τρανς ιδεολογία» στα σχολεία.

Μιλώντας στο Big Issue, είπε: «Όταν το Queer As Folk κυκλοφόρησε το 1999, αν με ρωτούσες: “Πώς θα είναι τα γκέι δικαιώματα το 2025;”, θα απαντούσα: “Θα είναι υπέροχα – ήλιος, χαμόγελα και βόλτες χέρι-χέρι – γκέι, κουίρ, λεσβίες, όλα μαζί”. Και κοίτα πού βρισκόμαστε τώρα. Τα πράγματα βελτιώθηκαν, αλλά πλέον χειροτερεύουν γρήγορα και δραματικά. Ό,τι συμβαίνει στην Αμερική, συμβαίνει κι εδώ, και καθώς κοιτάμε την προοπτική μιας κυβέρνησης Reform, η κοινότητά μας πρέπει να αντιδράσει άμεσα».

Το Reform υπόσχεται να απαγορεύσει τη λεγόμενη (από τρανσφοβικούς) «τρανς ιδεολογία» στα σχολεία εντός των πρώτων 100 ημερών διακυβέρνησης, να εφαρμόσει «πατριωτικό» πρόγραμμα σπουδών, να δώσει φορολογική ελάφρυνση 20% στα ιδιωτικά σχολεία και να περικόψει τη χρηματοδότηση πανεπιστημίων που «υπονομεύουν την ελευθερία του λόγου». Σχεδιάζει επίσης την αντικατάσταση του Νόμου περί Ισότητας και την κατάργηση πολιτικών για τη συμπερίληψη και την ισότητα.

Ο Davies είπε επίσης ότι ο Τραμπ «κυριολεκτικά θέλει να μας εξαφανίσει» και «θα ήταν πιο χαρούμενος αν ήμασταν αόρατοι, χωρίς χρηματοδότηση ή αν μπορούσε να μας αλλάξει βιολογικά για να γίνουμε στρέιτ σαν κι αυτόν».

Κάλεσε τη νεότερη ΛΟΑΤΚΙ+ γενιά να οργανωθεί και να αντισταθεί στη ρητορική και τις πολιτικές της σκληρής δεξιάς στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Ελπίζω να είναι έτοιμα να πολεμήσουν, αυτή η νεότερη γενιά που δεν έχει ιδέα το πώς φτάσαμε ως εδώ. Και δεν πρέπει να ξέρει. Είναι απασχολημένα να ζουν τις ζωές τους. Δεν πέρασα τα νιάτα μου κοιτώντας πίσω τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αλλά είστε έτοιμα να πολεμήσετε; Γιατί η μάχη πλησιάζει».

Η νέα σειρά του στο Channel 4, Tip Toe, θα ασχοληθεί με τον λεγόμενο πολιτισμικό πόλεμο που έχει οδηγήσει σε μια έντονη αναβίωση της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας στον δημόσιο λόγος. Ο ίδιος τη χαρακτηρίζει «ριζοσπαστική, σκληρή και ξεκαρδιστική» και πιστεύει ότι θα είναι ένα από τα έργα για τα οποία θα τον θυμούνται.

«Ως γκέι άνδρας, νιώθω ότι ένα κύμα θυμού, βίας και δυσαρέσκειας κατευθύνεται προς εμάς σε τεράστια κλίμακα», είπε.

«Έχω κυριολεκτικά παρατηρήσει διαφορά στον τρόπο που μου μιλούν ως γκέι άνδρα από εκείνες τις εκλογές του Νοεμβρίου, και αυτό είναι αποτέλεσμα μόλις λίγων μηνών όπλισης της ρητορικής μίσους, η οποία σταδιακά διεισδύει στον πραγματικό κόσμο.

«Δεν κινδυνολογώ. Είμαι 61 ετών. Γνωρίζω την γκέι κοινότητα πάρα πολύ καλά και πιστεύω ότι βρισκόμαστε στη μεγαλύτερη απειλή που έχω δει ποτέ».

Τον Απρίλιο, απάντησε επίσης στις κατηγορίες ότι το «Doctor Who» είναι υπερβολικά «woke». «Κάποιος πάντα θα φέρει στην κουβέντα ζητήματα διαφορετικότητας», είπε. «Και υπάρχουν διαδικτυακοί πολεμιστές που μας κατηγορούν για διαφορετικότητα, “wokeness” και ότι ενσωματώνουμε μηνύματα και κοινωνικά ζητήματα.

«Δεν έχω χρόνο γι’ αυτό. Δεν έχω ούτε ένα δευτερόλεπτο να το υποστώ. Γιατί αυτό που εσύ μπορεί να αποκαλείς διαφορετικότητα, εγώ το αποκαλώ απλώς μια ανοιχτή πόρτα».




Δες και αυτό!