Ο Rishi Sunak ζήτησε συγγνώμη από τους ΛΟΑΤΚΙ+ βετεράνους

20/07/2023
από
Ο πρωθυπουργός Rishi Sunak ζήτησε συγγνώμη από τους ΛΟΑΤΚΙ+ βετεράνους που αντιμετώπισαν φρικτή μεταχείριση στο πλαίσιο της «απαγόρευσης των ομοφυλόφιλων στρατιωτών» των των ενόπλων δυνάμεων, καθώς δημοσιεύτηκε επιτέλους μια ανεξάρτητη έκθεση.

Την Τετάρτη (19 Ιουλίου), ο Sunak απευθύνθηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων – και στο ευρύτερο έθνος – και ζήτησε συγγνώμη από τους ΛΟΑΤΚΙ+ βετεράνους που κακοποιήθηκαν και κακομεταχειρίστηκαν στο πλαίσιο της γενικής απαγόρευσης.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την απαγόρευση «τρομακτική αποτυχία του βρετανικού κράτους», η οποία ήταν «δεκαετίες πίσω από τον νόμο αυτής της χώρας».

Μέχρι το 2000, οι ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιούσαν μια «απαγόρευση για ομοφυλόφιλους», η οποία εμπόδιζε τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα να υπηρετήσουν ανοιχτά.

Εάν γινόταν αντιληπτό ότι τα άτομα ήταν ΛΟΑΤΚΙ+ ενώ υπηρετούσαν στις ένοπλες δυνάμεις, κάποια αντιμετώπιζαν φρικτή μεταχείριση, όπως σωματική και σεξουαλική κακοποίηση, τη λεγόμενη «θεραπεία μεταστροφής» και εκβιασμό, καθώς και απόλυση από την υπηρεσία.

Τέτοιες απολύσεις συχνά είχαν ως αποτέλεσμα δια βίου τραύματα και μακροχρόνιες οικονομικές δυσκολίες για τους ανθρώπους, καθώς έχαναν την εργασία τους, τα σπίτια και τις συντάξεις τους, παράλληλα με την κοινωνική απομόνωση από φίλους, οικογένεια και συναδέλφους.

«Όπως καθιστά σαφές η σημερινή έκθεση», συνέχισε ο πρωθυπουργός, «εκείνη την περίοδο, πολλοί υπέστησαν την πιο φρικτή σεξουαλική κακοποίηση και βία, ομοφοβικό εκφοβισμό και παρενόχληση, ενώ υπηρετούσαν γενναία αυτή τη χώρα.

«Σήμερα, εκ μέρους του βρετανικού κράτους, ζητώ συγγνώμη και ελπίζω ότι όλοι όσοι επλήγησαν θα είναι σε θέση να αισθάνονται περήφανα μέλη της κοινότητας των βετεράνων που έχει κάνει τόσα πολλά για να κρατήσει τη χώρα μας ασφαλή».

Η συγγνώμη του Sunak έρχεται την ώρα που δημοσιεύτηκε η Ανεξάρτητη Επανεξέταση για τους ΛΟΑΤ βετεράνους, η οποία διενεργήθηκε από τον πρόεδρο Lord Etherton.

Η κυκλοφορία της έκθεσης έρχεται μετά από εκκλήσεις των ακτιβιστών να γίνει δημόσια.

Τον Ιούνιο, η φιλανθρωπική οργάνωση ΛΟΑΤΚΙ+ βετεράνων Fighting with Pride εξέφρασε την ανησυχία ότι η έκθεση μπορεί να μην δημοσιοποιηθεί καθόλου ή να καθυστερήσει μέχρι αργότερα το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα να θαφτεί λόγω της μακράς διακοπής της Βουλής των Κοινοτήτων.

Σε απάντηση, ο ηγέτης των Εργατικών Keir Starmer δήλωσε ότι η αντιπολίτευση χαιρετίζει τη συγγνώμη του Sunak.

«Οι Εργατικοί στην κυβέρνηση ήταν υπερήφανοι που κατάργησαν τη στρατιωτική απαγόρευση κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις μας», δήλωσε ο Starmer, «και σήμερα χαιρετίζουμε θερμά αυτή τη συγγνώμη από τον Πρωθυπουργό ως αναγνώριση της ιστορικής κακομεταχείρισής τους.

Συνέχισε: «Ενώ δεν μπορούμε να σβήσουμε τα λάθη του παρελθόντος, η κυβέρνηση θα πρέπει τώρα να ενεργήσει σύμφωνα με τις συστάσεις της αναθεώρησης του συντάκτη για να διορθώσει τις ζωές που καταστράφηκαν από την απαγόρευση.

«Είναι αυτό που αξίζουν οι ΛΟΑΤΚΙ+ βετεράνοι».

Σε ένα tweet, το Fighting with Pride χαρακτήρισε τη συγγνώμη ως «ιστορική ημέρα», ενώ ακολούθησε ένα άλλο tweet όπου η ομάδα ανέφερε: «Με αυτό το σημαντικό πρώτο βήμα της δημόσιας συγγνώμης, έρχεται η δημοσίευση του @LGBTVetReview. Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά εκείνους τους Βετεράνους που μοιράστηκαν με θάρρος τις ιστορίες τους, προκειμένου να υπάρξει ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους ΛΟΑΤ+ Βετεράνους. Σας ευχαριστούμε».

Η Cat Dixon, αντιπρόεδρος του Stonewall και βετεράνος του στρατού, δήλωσε ότι η συγγνώμη για τη στρατιωτική απαγόρευση είναι ένα «σημαντικό βήμα» προς την «επίτευξη δικαιοσύνης» για όσους ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπους υπηρέτησαν στις ένοπλες δυνάμεις και «όπως εγώ, βίωσαν ντροπή, ταπείνωση και μια κατεστραμμένη στρατιωτική καριέρα λόγω της σεξουαλικότητάς μας».

Ο Dixon συνέχισε: «Πολλοί φυλακίστηκαν, βίωσαν σωφρονιστική βία και έζησαν με το στίγμα μιας ποινικής καταδίκης εξαιτίας αυτού που αγαπούσαν και η οποία άφησε κάποιους άστεγους και πολλούς ανίκανους να εργαστούν.

«Το Stonewall είναι υπερήφανο που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανατροπή της απαγόρευσης στα δικαστήρια, η οποία τελικά καταργήθηκε το 2000, που συνεργάστηκε με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Βρετανίας όλα αυτά τα χρόνια για να υποστηρίξει το ταξίδι τους στο να δημιουργηθεί ένα συμπεριληπτικό περιβάλλον και που διασφάλισε ότι οι ΛΟΑΤΚΙ+ βετεράνοι έλαβαν τη σημερινή συγγνώμη».

Πηγή και εικαστικά: PinkNews
Δες και αυτό!