Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Anwar Ibrahim δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα ανεχτεί υπερβολικές κακοποιητικές πράξεις και παρενοχλήσεις σε βάρος των ΛΟΑΤ ατόμων, αλλά δεν θα αναγνωρίσει τα ΛΟΑΤ δικαιώματα.
Σε συνέντευξή του στην Christiane Amanpour του CNN στη Νέα Υόρκη το Σάββατο, ο Anwar Ibrahim ξεκαθάρισε ότι η Μαλαισία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ.
«Τόσο οι μουσουλμάνοι όσο και μη μουσουλμάνοι δεν το αποδέχονται αυτό, τη δημόσια έκφραση των ΛΟΑΤ ατόμων, αλλά θα πάμε να τους παρενοχλήσουμε; Αυτό είναι διαφορετικό θέμα. Δεν εγκρίνω καμία απόπειρα παρενόχλησης», δήλωσε ο Anwar.
Σε ερώτηση σχετικά με την πρόσφατη απαγόρευση των Pride ρολογιών της Swatch και την πιθανή ποινή φυλάκισης τριών ετών για ένα άτομο που θα κριθεί ένοχο για την περιφρόνηση της απαγόρευσης, ο Anwar δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπερασπιστεί όλες τις ενέργειες επιβολής και πρόσθεσε ότι θα ήθελε να δει αυτό να αλλάζει.
Στις αρχές Αυγούστου, το υπουργείο Εσωτερικών απαγόρευσε τα προϊόντα Swatch που περιέχουν ΛΟΑΤΚΙ+ στοιχεία και δήλωσε ότι όποιος κατέχει τέτοια προϊόντα μπορεί να αντιμετωπίσει έως και τρία χρόνια φυλάκιση, αλλά και κάποιο χρηματικό πρόστιμο.
«Η κυβέρνηση της Μαλαισίας έχει δεσμευτεί να σταματήσει τη διάδοση στοιχείων που θα μπορούσαν να είναι επιβλαβή για την ηθική, καθώς και για το συμφέρον του κοινού, του έθνους, και της κοινωνίας», δήλωσε το υπουργείο Εσωτερικών.
Σχετικά με αυτό τώρα, ο Anwar πρόσθεσε στη συνέχεια ότι πρέπει να σεβαστεί τη γνώμη των Μαλαισιανών. «Πρέπει να σεβαστώ τις κοινές απόψεις του λαού. Αλλά δεν πρέπει να θεωρηθεί ως παρενόχληση», δήλωσε ο Anwar.
Στη συνέχεια είπε: «Έχω ξεκαθαρίσει ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε ή να εξετάσουμε τον συγκεκριμένο νόμο. Δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση, όπως σε περιπτώσεις που χρησιμοποιήθηκε για πολιτική δίωξη. Αλλά τελικά πρέπει να σεβαστούμε τα γενικά αισθήματα των Μαλαισιανών».
«Θα πρέπει να δείξουμε κάποια ανοχή, καθώς οι πράξεις κατά της ΛΟΑΤ κοινότητας είναι παρενόχληση. Κι αυτό νομίζω ότι πρέπει να το αποφύγουμε», πρόσθεσε ο Anwar σε ερώτηση για αν το αν η πολιτική του «μη ρωτάς, μη λες» είναι κάτι που θα μπορούσαν να δεχτούν οι πολίτες της Μαλαισίας.