Ο πρόεδρος του ΣΥΔ για τον αποκλεισμό των τρανς ατόμων από το Ειδικό Βοήθημα της Δ.ΥΠ.Α.

08/04/2024
από
Την αδιαφορία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τον αποκλεισμό των τρανς ατόμων από το Ειδικό Βοήθημα Ευάλωτων Ομάδων της Δ.ΥΠ.Α., καταγγέλλει ο πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), Κίμων Μελικέρτης.

Με ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο πρόεδρος του ΣΥΔ επεσήμανε την αποποίηση ευθυνών από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, την απαξίωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, το οποίο ακόμα δεν έχει τροποποιήσει το Ειδικό Βοήθημα της Δ.ΥΠ.Α., καθώς και την απραξία του Συνήγορου του Πολίτη.

Ακολουθεί η ανάρτηση

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης απαξιοί να άρει τη διάκριση του Ειδικού Βοηθήματος Ευάλωτων Ομάδων ύψους 718,50 ευρώ της Δ.ΥΠ.Α., το οποίο αποκλείει τα διεμφυλικά/τρανς πρόσωπα.

Το ΣΥΔ είχε καταθέσει στις 22 Φεβρουαρίου 2024, Ανοικτή Επιστολή προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας καθώς και στους Προέδρους/στην Πρόεδρο των δημοκρατικών κοινοβουλευτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας), στον Διοικητή και Πρόεδρο του ΔΣ της Δ.ΥΠ.Α., στην ανεξάρτητη αρχή Συνήγορος του Πολίτη και στο ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας, στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είχε καταθέσει αναφορά στις 22 Φεβρουαρίου για την άμεση αντιμετώπιση της διαμαρτυρίας του ΣΥΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ στις 29 Φεβρουαρίου κατέθεσε ερώτηση προς τις κ.κ. Υπουργούς γι’ αυτό το ζήτημα. Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας απάντησε στην αναφορά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στις 22 Μαρτίου 2024, δηλαδή ένα μήνα μετά, πως αρμόδιο είναι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για να ενημερώσει για την επανεξέταση του προγράμματος της Δ.ΥΠ.Α.

Από την άλλη μεριά, η ανεξάρτητη αρχή, ο Συνήγορος του Πολίτη, απάντησε με Επιστολή προς το ΣΥΔ, στις 22 Μαρτίου 2024, στο οποίο μας υπογράμμισε πως βάσει Νόμου 3094/2003 (όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 18 του ν. 4443/2016) «Η ανεξάρτητη αρχή Συνήγορος του Πολίτη […] ερευνά ατομικές διοικητικές πράξεις ή παραλείψεις» και επισήμανε πως «η Αρχή παρακολουθεί συστημικά τη θέσπιση των θετικών μέτρων από το κράτος, χωρίς ωστόσο να νομιμοποιείται να υποδείξει συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες στις οποίες τα μέτρα αυτά θα απευθύνονται». Και ερωτώμαι, πως  ο Συνήγορος του Πολίτη προωθεί την ΕΦΑΡΜΟΓΗ της αρχής της ίσης μεταχείρισης στον δημόσιο τομέα και προστατεύει από τις διακρίσεις τα άτομα λόγω ταυτότητας φύλου, όταν δεν μπορεί να υποδείξει πως τα διεμφυλικά/τρανς πρόσωπα πλήττονται από αυτή την συστημική διάκριση λόγω ταυτότητας φύλου καθώς βάσει του ΦΕΚ 2711/Β’/24-06-2021, τα διεμφυλικά/τρανς άτομα συμπεριλαμβάνονται στις Ειδικές Ευάλωτες Ομάδες της Δ.ΥΠ.Α.

Επίσης, το ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έκανε παρέμβαση στέλνοντας επιστολή προς τα αρμόδια Υπουργεία ώστε να συμπεριληφθούν στο Ειδικό Βοήθημα Ευάλωτων Ομάδων και τα διεμφυλικά/τρανς πρόσωπα.

Στις αρχές Μαρτίου το ΣΥΔ παρέλαβε Επιστολή από την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.), που ουσιαστικά κατέληγε πως οποιαδήποτε διαφοροποίηση προϋποθέτει νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, νίπτοντας τας χείρας του το Διοικητικό Συμβούλιο της Δ.ΥΠ.Α γι’ αυτή τη νομοθέτηση. Για την Επιστολή που έλαβε το ΣΥΔ έβγαλε καταγγελτικό Δελτίο Τύπου και είναι πραγματικά απορίας άξιον για ποιόν λόγο δεν προτάχθηκε εξαρχής η συμπερίληψη των διεμφυλικών/τρανς προσώπων στο Ειδικό Βοήθημα όταν βάσει παρ. 6 του άρθρου 22 του ν.1836/1989 (Α’79) αναφέρει πως ύστερα από γνώμη του ΔΣ του ΟΑΕΔ ρυθμίζονται η διαδικασία, οι προϋποθέσεις καταβολής του βοηθήματος, το ύψος του και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.

Οπότε εδώ βλέπουμε, αφενός την αποποίηση ευθυνών από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, καθώς για ποια κοινωνική συνοχή συζητάμε όταν δημιουργούνται νομοθετικές διακρίσεις μεταξύ ευάλωτων ομάδων και αφετέρου που είναι η ανεξαρτησία αρχής του Συνηγόρου του Πολίτη όταν μπαίνει σε ρόλο παρατηρητή σε μια διάκριση που αποκλείει τα τρανς άτομα και μια από τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες;

Ποια είναι η θέση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και γιατί μετά από 2 μήνες που έχουν περάσει, δεν έχει τροποποιήσει το Ειδικό Βοήθημα Ευάλωτων Ομάδων ώστε να συμπεριλαμβάνονται και τα διεμφυλικά/τρανς πρόσωπα;

Τι πρόκειται να πράξουν τα δημοκρατικά κόμματα της Αντιπολίτευσης ώστε να πιέσουν πολιτικά για την άρση αυτής της διάκρισης;




Δες και αυτό!