Ο Πάπας δήλωσε ότι η Καθολική Εκκλησία είναι ανοιχτή για όλους τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, αλλά είπε επίσης ότι υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τηρούνται.
Μιλώντας με δημοσιογράφους την Κυριακή (6 Αυγούστου) κατά τη διάρκεια της πτήσης επιστροφής από τη Λισαβόνα στη Ρώμη μετά το φεστιβάλ της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας των Καθολικών, ο 86χρονος Πάπας Φραγκίσκος ρωτήθηκε για το αν η Εκκλησία είναι πραγματικά ανοιχτή για όλους.
Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, ο Πάπας είχε πει ότι η Εκκλησία είναι ανοιχτή για «όλους, όλους, όλους», ένα μήνυμα που αμφισβητήθηκε από έναν δημοσιογράφο ως πιθανώς «ασυνάρτητο», καθώς οι γυναίκες και οι ομοφυλόφιλοι αποκλείονται από ορισμένα μυστήρια.
Οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να γίνουν ιερείς και τα ομόφυλα ζευγάρια δεν επιτρέπεται να παντρευτούν στην Καθολική Εκκλησία.
«Η Εκκλησία είναι ανοιχτή για όλους, αλλά υπάρχουν νόμοι που ρυθμίζουν τη ζωή μέσα στην Εκκλησία», δήλωσε ο Πάπας.
«Σύμφωνα με τη νομοθεσία, δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε (ορισμένα) μυστήρια.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κλειστή. Κάθε άτομο συναντά τον Θεό με τον δικό του τρόπο μέσα στην Εκκλησία», συνέχισε.
Σύμφωνα με το Reuters, ο Πάπας Φραγκίσκος πρόσθεσε ότι οι λειτουργοί στην Εκκλησία πρέπει να συνοδεύουν όλους τους ανθρώπους – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες της θρησκευτικής οργάνωσης – με υπομονή και αγάπη σαν μιας «μητέρας».
Ο Πάπας και η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα
Στα 10 χρόνια που είναι επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας, ο Πάπας Φραγκίσκος προσπάθησε να προχωρήσει τον θεσμό και να δημιουργήσει ένα πιο φιλόξενο περιβάλλον για ομάδες που παραδοσιακά αποκλείονταν, ιδίως για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.
Ωστόσο, έπρεπε να επιτύχει μια λεπτή ισορροπία, κατευνάζοντας τόσο τα φιλελεύθερα όσο και τα συντηρητικά μέλη της Εκκλησίας, χωρίς να κάνει πολλές αλλαγές.
Το 2013, ο Πάπας δήλωσε περίφημα: «Αν κάποιος είναι ομοφυλόφιλος και αναζητά τον Θεό και έχει καλή θέληση, ποιος είμαι εγώ για να τον κρίνω;».
Αργότερα, το 2020, προέτρεψε τους γονείς των ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιών να τα αγαπούν όπως είναι «επειδή είναι παιδιά του Θεού».
Πιο πρόσφατα, ενθάρρυνε τους Καθολικούς να οικοδομήσουν μια εκκλησία που «δεν αποκλείει κανέναν» και είπε ότι η ομοφυλοφιλία δεν πρέπει να αποτελεί έγκλημα – αν και είπε επίσης ότι σύμφωνα με την καθολική διδασκαλία εξακολουθεί να θεωρείται «αμαρτία».
Ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο τον Ιανουάριο, αφού καταδίκασε τους νόμους που ποινικοποιούν την ομοφυλοφιλία. Συγκεκριμένα είπε ότι «η ποινικοποίηση δεν είναι ούτε καλή ούτε δίκαιη», αλλά όπως «κάθε σεξουαλική πράξη εκτός γάμου», έτσι και οι πράξεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου θεωρούνται επίσης «αμαρτία».