O Oύγγρος ευρωβουλευτής έπληξε ανεπανόρθωτα το ομοφοβικό κόμμα του

03/12/2020

Ο Ούγγρος πολιτικός Jozsef Szajer, ο οποίος ήταν η ισχυρότερη φωνή του Συντηρητικού Πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παραιτήθηκε από το κυβερνών κόμμα, καθώς προέκυψαν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς εγκατέλειψε ένα γκέι σεξ πάρτι στις Βρυξέλλες, ανεβαίνοντας σε μια υδρορροή.

Η υπόθεση εκθέτει ανεπανόρθωτα τον ομοφοβικό Ορμπάν, έναν δεξιό εθνικιστή του οποίου το κόμμα υποστηρίζει “τις παραδοσιακές χριστιανικές και οικογενειακές αξίες” και έχει κάνει εκστρατεία εναντίον της ΛΟΑΤ+ κοινότητας στην Ουγγαρία.

Ο Όρμπαν είπε στην εφημερίδα Magyar Nemzet ότι οι ενέργειες του Szajer ήταν «απαράδεκτες».

«Πήρε τη μόνη κατάλληλη απόφαση όταν ζήτησε συγγνώμη και παραιτήθηκε από τη θέση του ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άφησε τον κόμμα», δήλωσε ο Όρμπαν.

Η αστυνομία στο Βέλγιο, διέλυσε το γκέι σεξ πάρτι την περασμένη Παρασκευή, επειδή παραβίαζε τους κανόνες λόγω πανδημίας.

«Δεν καθόμαστε για να πιούμε τσάι. Οι άνθρωποι είναι εδώ για σεξ», δήλωσε στο Reuters ο διοργανωτής του πάρτι, David Manzheley.

Ο Szajer ήταν ιδρυτικό μέλος του Fidesz και σύμμαχος του Ορμπάν για περισσότερα από 30 χρόνια. Στις Βρυξέλλες ως ευρωβουλευτήε, ήταν η ηγετική δύναμη του κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και είχε καθοριστικό ρόλο στην αναδιατύπωση του συντάγματος της Ουγγαρίας μετά τον Ορμπάν που κέρδισε τις εκλογές το 2010.

Παραιτήθηκε από ευρωβουλευτής την Κυριακή, επικαλούμενος απροσδιόριστους ηθικούς λόγους. Είπε ότι λυπάται που παραβίασε τους βελγικούς κανόνες καραντίνας.

Η βελγική αστυνομία συνέλαβε περίπου 20 άτομα στο πάρτι. Οι Βέλγοι εισαγγελείς δεν ονόμασαν κανέναν, συμπεριλαμβανομένου του 59χρονου Szajer, αλλά η αστυνομία δήλωσε πως είχε συλλάβει έναν άνδρα με τα αρχικά S.J., ο οποίος είχε προσπαθήσει να εγκαταλείψει τον χώρο χρησιμοποιώντας την υδρορροή. Επίσης βρέθηκαν ναρκωτικά στο σακίδιο του.

Ο Szajer αρνήθηκε τη χρήση ναρκωτικών.

«Η αστυνομία είπε ότι βρήκαν χάπια έκστασης. Δεν ήταν δικά μου, δεν ξέρω τίποτα για το ποιος τα έβαλε εκεί και πώς. Το είπα στην αστυνομία», ανέφερε σε δήλωση του.

Ο διοργανωτής του πάρτ  είπε ότι 30 άτομα ήρθαν στην εκδήλωση την Παρασκευή το απόγευμα, πολύ λιγότερα από τα 100 που περίμεναν. Δεν τους γνώριζε όλους αλλά αναγνώρισε τον Szajer στη συνέχεια.

Οι φιλοξενούμενοι στο πάρτι έπρεπε να γδυθούν κατά την άφιξη τους.

«Έχουμε τα Χριστούγεννα. Οι άνθρωποι διψούν για συναντήσεις … Είναι απολύτως φυσιολογικό τα παιδιά στην γκέι κοινότητα να αναζητούν λύσεις για να συναντηθούν.

Ναι, αυτός (Szajer) ήταν παρών, όπως πολλοί άλλοι πολιτικοί από διαφορετικές χώρες», είπε.

Ο Manzheley είπε ότι δεν είχε κατηγορηθεί και παραπονέθηκε για κακή μεταχείριση από την αστυνομία.

Το περιστατικό προκάλεσε σκάνδαλο στην Ουγγαρία και πολιτικοί αναλυτές δήλωσαν ότι θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στον Όρμπαν.

Η Ουγγαρία, μαζί με την Πολωνία, διαφωνούν με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη σύνδεση κονδυλίων από τον προϋπολογισμό της και το ταμείο ανάκτησης με το κράτος δικαίου. Η ΕΕ ερευνά επί του παρόντος και τις δύο κυβερνήσεις για υπονόμευση των δικαιωμάτων των δικαστών, των μέσων ενημέρωσης και της ΛΟΑΤ+ κοινότητας.

 

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!
Δες και αυτό!