Με την απολογία του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου ολοκληρώνεται ο κύκλος των απολογιών στη δίκη της οργάνωσης.
Μονοπωλεί το ενδιαφέρον η απολογία του Νίκου Μιχαλολιάκου, αρχηγού της ναζιστικής οργάνωσης, ενώπιον του Εφετείου Κακουργημάτων, ο οποίος κατηγορείται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης
Υπενθυμίζεται ότι ο Αρχηγός είχε διαμηνύσει, μέσω των συνηγόρων του, ότι δεν επιθυμεί να καταθέσει με τη σειρά του καταλόγου και ζήτησε να απολογηθεί τελευταίος με το δικαστήριο να κάνει δεκτό το αίτημά του.
Εντός της αίθουσας ο κόσμος που έχει εισέλθει είναι περισσότερος από κάθε άλλη φορά στο Εφετείο, ενώ τα μέτρα ασφαλείας είναι ισχυρά. Τα ΜΑΤ έχουν χωρίσει την αίθουσα στα δύο και ανάμεσα στις δύο «πλευρές» βρίσκονται παρατεταγμένοι όρθιοι αστυνομικοί.
Μιλάει για πολιτική σκευωρία
Ο Νίκος Μιχαλολιάκος μπήκε στην αίθουσα λίγο μετά τις 10. Κατά την έναρξη της απολογίας του ο Αρχηγός της Χρυσής Αυγής, διαβάζοντας από χαρτί, δήλωσε αθώος για τις κατηγορίες που του αποδίδονται και υποστήριξε ότι πρόκειται για πολιτική σκευωρία και στόχευση εδώ και 25 χρόνια.
Στη συνέχεια επιδόθηκε σε μία κριτική… γενικώς και αορίστως για τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η δικαιοσύνη στην Ελλάδα και σημείωσε ότι «η ηγεσία της δικαιοσύνης δεν θα έπρεπε να διορίζεται. Η εκτελεστική και η νομοθετική εξουσία συμπλέκονται».
«Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας, από συστάσεως του ελληνικού κράτους, κάθεται στο εδώλιο πολιτικός αρχηγός για πράξεις οπαδού του κόμματος» υποστήριξε ο Νίκος Μιχαλολιάκος.
Αναφορικά με την κατηγορία περί διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης ισχυρίστηκε «Εμείς είχαμε γραφεία, τηλέφωνα, κάναμε ανοιχτές εκδηλώσεις. Πώς είναι δυνατόν να κάνω εγκληματική οργάνωση με έναν που πουλούσε τυρόπιτες στο Περιστέρι».
«Στη διάρκεια της διαδικασίας είχαμε να αντιμετωπίσουμε συρραφή υποθέσεων που δε μας ήταν άγνωστες, ήταν στα χέρια των δικαστών, αλλά με μια μέθοδο ανάλογη της γνωστής θεωρίας του Φρανκενστάιν, συνενώθηκαν και έτσι φάνηκε ένα κοινό αδίκημα με κορυφαίο το έγκλημα στο Κερατσίνι, το οποίο καταδίκασα από την πρώτη στιγμή» είπε ο Ν. Μιχαλολιάκος και συνέχισε κάνοντας αναφορά στη δολοφονία Τεμπονέρα: Μην ξεχνάμε και το ανάλογο περιστατικό με τη δολοφονία ενός καθηγητού στην Πάτρα, όπου φυλακίστηκε στέλεχος της ΟΝΝΕΔ και όχι η ηγεσία του κόμματος.
Ο «Φίρερ» χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή στις αρχές της ως… ομάδα ανθρώπων «που δεν είχαμε πολιτικές φιλοδοξίες».
Έκανε ξεχωριστή αναφορά στον Τάκη Μπαλτάκο και στο περίφημο βίντεο του Κασιδιάρη αναφέροντας ότι «τον γνώριζα από το 1973, όταν ήμασταν μαζί σε διάφορες οργανώσεις, στη συνέχεια είχα πολλές επαφές μαζί του, έτσι είχα το θάρρος κάποιων συνομιλιών. Μου τα είπε κι εμένα ο Μπαλτάκος (σσ.αυτα που έχουν βγει στο βίντεο Κασιδιάρη εννοεί). Μου προκαλεί εντύπωση που η δικαιοσύνη, αυτοί που χειρίστηκαν την υπόθεση, δεν τον κάλεσαν να καταθέσει, ενώ ο εισαγγελέας είχε ζητήσει να γίνει έρευνα. Αλλά πώς να κάνει κανείς έρευνα στον γγ των κυβερνήσεων Σαμαρά επί των ημερών Σαμαρά».
Ο Νίκος Μιχαλολιάκος επανέλαβε τα περί ξεκάθαρης πολιτικής στόχευσης επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση Σαμαρά και λέγοντας ότι ο Τάκης Μπαλτάκους τον είχε ενημερώσει για το ποιοι υπουργοί δεν ήθελαν να γίνουν διώξεις.
Σε άλλο σημείο της απολογίας του ανέφερε «Κυρία πρόεδρο είχαμε εμείς τη δυνατότητα να συντομεύσουμε ή να καθυστερήσουμε τη δίκη;», όμως η πραγματικότητα είναι ελαφρώς… διαφορετική από αυτό που περιγράφει ο Αρχηγός, καθώς μόνο ο Γιάννης Λαγός (όταν ήταν βουλευτής) είχε καταθέσει 2.000 κοινοβουλευτικές ερωτήσεις κάτι που επέφερε καθυστέρηση της δικαστικής διαδικασίας για όλο το Νοέμβρη του 2018.
Να σημειωθεί, ακόμη ότι οι δικηγόροι της Χρυσής Αυγής στον πρώτο χρόνο της δίκης δεν είχαν εξαιρεθεί από τη διαδικασία, όμως επί ένα εξάμηνο δεν έγινε δίκη.
Επιχειρώντας να δικαιολογήσει και την ομολογία του 2012 για τα τάγματα εφόδου κατά την ομιλία του στις Θερμοπύλες ο Νίκος Μιχαλολιάκος είπε ότι με τη φράση «εσείς είστε τα τάγματα εφόδου» αναφερόταν σε όσους ήταν από κάτω, στα παιδιά και στις γυναίκες.
«Δεν υπήρχαν τάγματα εφόδου. Δεν σας κάνει εντύπωση που ερευνήσανε 200 σπίτια και τόσα γραφεία, και δεν βρήκαν τίποτα για τάγματα εφόδου;» πρόσθεσε.
Αντιφασιστικό συλλαλητήριο
Έξω από το Εφετείο είναι προγραμματισμένη μεγάλη αντιφασιστική κινητοποίηση με δεκάδες οργανώσεις, κινήσεις, συνδικάτα, φορείς, συλλογικότητες και φοιτητικούς συλλόγους να έχουν απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής.
πηγή: efsyn.gr