Ο CEO της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ συνεχίζει την ακροδεξιά εκστρατεία του ενόψει της δεύτερης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, εμφανιζόμενος αυτήν τη φορά στο podcast του Τζο Ρόγκαν.
Ο δισεκατομμυριούχος υπερασπίστηκε τις νέες πολιτικές για τη ρητορική μίσους, οι οποίες έχουν προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων, στο podcast της γνωστής ακροδεξιάς και αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ προσωπικότητας, Τζο Ρόγκαν.
Κατά τη διάρκεια του σχεδόν τρίωρου επεισοδίου που κυκλοφόρησε την Παρασκευή, ο Ζούκερμπεργκ είπε ότι οι τελευταίες αλλαγές αντικατοπτρίζουν μια επιστροφή στις ρίζες της εταιρίας σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης.
Η απόφαση της Meta να επιτρέψει τη ρητορική μίσους οδήγησε σε κατηγορίες ότι εξυπηρετεί ακροδεξιές ιδεολογίες, ειδικά λόγω της χρονικής στιγμής ακριβώς πριν τη δεύτερη διακυβέρνηση Τραμπ. Η ΛΟΑΤΚΙ+ οργάνωση GLAAD έχει χαρακτηρίσει τις πλατφόρμες της Meta ως «μη ασφαλείς».
Ο Ζούκερμπεργκ υποστήριξε στο podcast ότι οι προηγούμενοι περιορισμοί στη ρητορική μίσους ήταν υπερβολικοί και κατέπνιγαν τον «μέινστριμ λόγο».
«Ουσιαστικά φτάσαμε σε αυτό το σημείο όπου υπήρχαν αυτά τα πράγματα που δεν μπορούσες να πεις, τα οποία αποτελούσαν τον μέινστριμ λόγο», δήλωσε ο Ζούκερμπεργκ στον Ρόγκαν. Έδειξε δηλώσεις όπως η αντίθεση της πρώην προσωπικότητας του Fox News και υποψήφιος του Τραμπ για το υπουργείο Άμυνας Pete Hegseth στις γυναίκες σε στρατιωτικούς ρόλους, λέγοντας: «Αν είναι εντάξει να το πεις στο βήμα του Κογκρέσου, μάλλον θα πρέπει να μπορείς να το συζητάς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
Ο Ζούκερμπεργκ πρόσθεσε: «Μέχρι να τροποποιήσουμε τις πολιτικές μας, αυτό δεν θα μπορούσες να το πεις στις πλατφόρμες μας, επειδή θα σήμαινε τον αποκλεισμό μιας προστατευόμενης κατηγορίας ανθρώπων».
Ο CEO αναφέρθηκε επίσης στην εταιρική κουλτούρα της Meta κάνοντας λόγο για μια ισορροπία μεταξύ της «αρσενική ενέργειας» και της «θηλυκής ενέργειας». Παράλληλα, αναφέρθηκε στο πώς οι πολεμικές τέχνες διαμόρφωσαν την άποψή του για την εταιρική κουλτούρα, αντιπαραβάλλοντάς την με αυτό που περιέγραψε ως το «πολιτισμικά ευνουχισμένο» περιβάλλον πολλών χώρων εργασίας.
Η εξαγγελθείσα επιστροφή του Ζούκερμπεργκ στην «ελευθερία της έκφρασης» παραπέμπει στην ιστορία της ίδρυσης του Facebook. Η προέλευση της πλατφόρμας μπορεί να εντοπιστεί στο FaceMash, έναν αμφιλεγόμενο σεξιστικό ιστότοπο που δημιούργησε ο Ζούκερμπεργκ στο Χάρβαρντ. Το FaceMash ενθάρρυνε τους χρήστες να κατατάσσουν τις φοιτήτριες με βάση το πόσο ελκυστικές τις θεωρούν, συγκρίνοντάς τες δίπλα δίπλα.
Το έργο ξεκίνησε χωρίς τη συγκατάθεση των εικονιζόμενων, χρησιμοποιώντας χακαρισμένες φωτογραφίες από τους καταλόγους του Χάρβαρντ. Ο ιστότοπος αντιμετώπισε αντιδράσεις για την αντικειμενοποίηση των γυναικών και παραβίαση της ιδιωτικής ζωής και η διοίκηση του πανεπιστημίου κατηγόρησε τον Ζούκερμπεργκ για παραβίαση της ασφάλειας και παραβίαση της ιδιωτικής ζωής των φοιτητών.