Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη «woke κουλτούρα» και την «τυραννία των μειοψηφιών»

15/11/2024
από
Στη «woke κουλτούρα» αναφέρθηκε και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για «τυραννία των μειοψηφιών».

Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης ανάμεσα στον πρωθυπουργό και στον Γάλλο συγγραφέα, Πασκάλ Μπρυκνέρ, που διοργανώθηκε από το iefimerida, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση για τη «woke διάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στις ΗΠΑ, σε σχέση με τις πρόσφατες αμερικανικές εκλογές.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην πολιτική ορθότητα και ενθυμούμενος τα λόγια ενός καθηγητή που είχε στο πανεπιστήμιο, είπε: «Φοβάμαι ότι το καθήκον να ακούμε έχει χαθεί σε αυτό που ονομάζουμε woke κουλτούρα των ΗΠΑ, όπου ομάδες προσπαθούν να προωθήσουν τον διχασμό, τον θυμό και τη διαμάχη».

«Ουσιαστικά αυτό είναι ο ορισμός του ανελευθερισμού, όπου μια μειονότητα προσπαθεί να επιβάλει τη γνώμη της σε μια πλειοψηφία», συμπλήρωσε.

Παραφράζοντας την έννοια του John Stewart Mill «τυραννία της πλειοψηφίας», ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «τυραννία της μειοψηφίας».

Συγκεκριμένα είπε: «Τώρα έχουμε φτάσει σε άλλο επίπεδο. Έχουμε την τυραννία των μειοψηφιών, οι οποίες δεν επιτρέπουν σε κανέναν να αμφισβητήσει τη γνώμη τους και αν τολμήσεις να αμφισβητήσεις τη γνώμη τους, χαρακτηρίζεσαι φασίστας, πατριάρχης ή οτιδήποτε μπορεί να φανταστείς κάποιος».

«Αυτή η woke κουλτούρα δεν υπάρχει στην Ευρώπη και είναι βέβαιο ότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Κι αν είναι πάνω μου, δεν θα πρέπει ποτέ να υπάρξει στην Ελλάδα. Εάν επαφίεται σε εμένα, δεν θα ήθελα ποτέ να υπάρξει στην Ελλάδα. Δεν πρέπει να συγχέουμε την προστασία των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων, που αποτελεί πυλώνα του φιλελευθερισμού, με την κατεύθυνση που έχει πάρει αυτό που ορίζουμε ως woke κουλτούρα στις ΗΠΑ, όπου ο διάλογος έχει γίνει τόσο διχαστικός ώστε να έχει πάψει να συνιστά διάλογο», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, αναπαρήγαγε το κλασικό επιχείρημα όσων προσπαθούν να μιλήσουν για «υπερβολές» του φεμινιστικού κινήματος, λέγοντας συγκεκριμένα ότι «μερικές φορές, ειλικρινά, δεν θα ήθελα να είμαι ένας νέος άνδρας σε ένα αμερικανικό πανεπιστήμιο στις μέρες μας που προσπαθεί να βγει ραντεβού με μια κοπέλα».

«Δεν θα ήθελα να το κάνω αυτό γιατί θα έπρεπε να υπογράψω ένα αίτημα ή θα έπρεπε να είμαι ανοιχτός σε κάτι. Αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα, τι συμβαίνει σε πολλά πανεπιστήμια των ΗΠΑ».

«Αυτό σίγουρα δεν συμβαίνει στην Ευρώπη. Νομίζω ότι η Ευρώπη έχει μια υγιή ισορροπία μεταξύ του παραδοσιακού φιλελευθερισμού, της προστασίας των δικαιωμάτων, της χειραφέτησης των γυναικών».

«Πιστεύω, για παράδειγμα, πως το γεγονός ότι μιλάμε για τη συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό -που είναι ένα μεγάλο ζήτημα στην Ελλάδα- ότι συζητάμε θέματα όπως το κίνημα MeToo, το δικαίωμα των γυναικών να μιλούν σε περίπτωση που κακοποιούνται, που ήταν μια μεγάλη επιτυχία των πολιτικών μας, ότι αισθάνονται ότι μπορούν να εμπιστευτούν την αστυνομία και ότι μπορούν να καλέσουν την αστυνομία σε περίπτωση που αισθάνονται ότι κακοποιούνται, αυτά απέχουν πολύ από αυτό που συμβαίνει σήμερα στα φιλελεύθερα ή στα υπερφιλελεύθερα προπύργια των ΗΠΑ», συμπλήρωσε.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι καταλαβαίνει «γιατί αυτή η ακραία εκδοχή αυτού που αποκαλώ “illiberal wokeism” προκαλεί κάποιες αντιδράσεις μεταξύ αυτών που απλά δεν αποδέχονται αυτή την προσέγγιση».




Δες και αυτό!