Ο Καναδάς θα δεχτεί queer άτομα και γυναίκες που έφυγαν από το Αφγανιστάν και τώρα ζουν στο κενό, κυρίως στην Ελλάδα, δήλωσε την Παρασκευή εκπρόσωπος του υπουργού Μετανάστευσης.
Μια ομάδα συνολικά περίπου 230 ατόμων από queer κοινότητες κι όχι μόνο θα επανεγκατασταθούν στον Καναδά τον επόμενο χρόνο, αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία.
Ο Καναδάς έχει υποσχεθεί να επανεγκαταστήσει 40.000 Αφγανούς πρόσφυγες. Από τότε που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τον έλεγχο της χώρας μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ τον Αύγουστο, ο Καναδάς έχει επανεγκαταστήσει 3.915 Αφγανούς με διασυνδέσεις με την καναδική κυβέρνηση και άλλους 2.535 για ανθρωπιστικούς λόγους, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.
Οι γυναίκες στο Αφγανιστάν έκαναν μεγάλα βήματα τις τελευταίες δύο δεκαετίες προσχωρώντας σε προπύργια που προηγουμένως ήταν αποκλειστικά ανδρών, όπως το δικαστικό σώμα, τα μέσα ενημέρωσης και η πολιτική.
Από τότε που επέστρεψαν στην εξουσία οι Ταλιμπάν, οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να εργαστούν και τα κορίτσια απαγορεύονται από το σχολείο.
Ακόμα κι αν μπορούν να εγκαταλείψουν τη χώρα, οι Αφγανοί αιτούντες άσυλο μπορεί να αντιμετωπίσουν χρόνια αναμονής εν μέσω καθυστερήσεων και καθυστερήσεων. Οι δυτικές χώρες επανεγκαθιστούν συνήθως πρόσφυγες που παραπέμπονται από την υπηρεσία του ΟΗΕ, η οποία έχει περιορισμένη ικανότητα να διεκπεραιώνει αιτήσεις για επανεγκατάσταση.
«Το μεγαλύτερο εμπόδιο εκεί είναι το ζήτημα ότι οι εταίροι παραπομπής στην περιοχή δεν μπόρεσαν να αυξήσουν την ικανότητα τους», δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης του Καναδά, Σον Φρέιζερ. «Αυτές οι προκλήσεις θα χρειαστούν λίγο χρόνο για να λυθούν».
Η προσφυγική κατάσταση του Αφγανιστάν είναι διαφορετική από την προσφυγική κρίση της Συρίας, λένε αξιωματούχοι και υποστηρικτές της υπηρεσίας προσφύγων του ΟΗΕ.
Σε αντίθεση με τη Συρία, η κρίση στο Αφγανιστάν κλιμακώθηκε γρήγορα κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας πανδημίας και πολλοί αντιμετωπίζουν δυσκολίες να εγκαταλείψουν τη χώρα. Όσοι φεύγουν αντιμετωπίζουν πρόσθετες αναμονές, συχνά σε χώρες με μικρή ικανότητα να τους υποστηρίξουν.
Μερικές από τις γυναίκες, που ζουν στην Ελλάδα, είπαν στο Reuters ότι δεν έχουν υγειονομική κάλυψη λόγω της προσωρινής τους βίζας.