Ο Καναδάς προειδοποιεί τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ

0
109
Ο Καναδάς ενημέρωσε τις ταξιδιωτικές του οδηγίες για τις Ηνωμένες Πολιτείες, προειδοποιώντας τους ΛΟΑΤΚΙ+ κατοίκους του ότι ενδέχεται να επηρεαστούν από ορισμένους πολιτειακούς νόμους εάν αποφασίσουν να ταξιδέψουν εκεί.

Καθώς όλο και περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ ψηφίζουν αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμους, απαγορεύουν τη διδασκαλία γύρω από το φύλο και τη σεξουαλική ταυτότητα στα σχολεία και περιορίζουν την παροχή φροντίδας που επιβεβαιώνει το φύλο σε ανήλικα άτομα, άλλες χώρες αρχίζουν να το αντιλαμβάνονται όλο και πιο έντονα.

Η υπηρεσία Global Affairs Canada (GAC), η οποία παρέχει συμβουλές για θέματα όπως οι προϋποθέσεις εισόδου, ο έλεγχος των συνόρων και οι πολιτιστικές και νομικές διαφορές σε άλλα εδάφη, επικαιροποίησε τις οδηγίες της για να συμβουλεύσει τους ΛΟΑΤΚΙ+ τουρίστες στις ΗΠΑ να ελέγχουν τους νόμους των πολιτειών και των τοπικών αρχών πριν προγραμματίσουν ένα ταξίδι.

Από την Τρίτη (29 Αυγούστου), η ενότητα «Νόμοι και πολιτισμός» της καναδέζικης ταξιδιωτικής συμβουλής, η οποία προειδοποιεί τους πολίτες για τους κινδύνους όταν ταξιδεύουν στις ΗΠΑ, έχει ενημερωθεί για να αναγνωρίσει τους έξτρα κινδύνους που υπάρχουν για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Η ενημέρωση έχει ως εξής: «Ορισμένες πολιτείες έχουν θεσπίσει νόμους και πολιτικές που ενδέχεται να επηρεάσουν τα 2SΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Ελέγξτε τους σχετικούς πολιτειακούς και τοπικούς νόμους».

Η συμβουλή δεν κατονομάζει κάποιον νόμο ή πολιτική κάποιας πολιτείας συγκεκριμένα, αν και παρέχει έναν σύνδεσμο για τη συμβουλή της κυβέρνησης για τα ταξίδια και την ασφάλεια των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Η εν λόγω συμβουλή προειδοποιεί τους κατοίκους της: «Ενώ ταξιδεύετε εκτός Καναδά, πρέπει να ακολουθείτε τους τοπικούς νόμους της χώρας προορισμού σας, ακόμη και αν οι νόμοι αυτοί παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματά σας.

«Δεν έχουν όλες οι χώρες τις ίδιες αξίες και το ίδιο νομικό σύστημα που έχουμε εμείς στον Καναδά.

«Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να ενημερωθείτε για το νομικό πλαίσιο και τα κοινωνικά έθιμα σχετίζονται με τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου, την έκφραση φύλου και τα χαρακτηριστικά φύλου στη χώρα προορισμού σας».

Σε σχόλιό του στο CBC News, εκπρόσωπος του GAC εξήγησε ότι η ενημέρωση αυτή συνδέεται με τους νόμους των ΗΠΑ που στοχοποιούν τα μέλη της τρανς κοινότητας.

«Από τις αρχές του 2023, ορισμένες πολιτείες στις ΗΠΑ έχουν ψηφίσει νόμους που απαγορεύουν τα drag shows και περιορίζουν την πρόσβαση της τρανς κοινότητας σε φροντίδα που επιβεβαιώνει το φύλο αλλά και τη συμμετοχή σε αθλητικές εκδηλώσεις», αναφέρεται στο σχόλιο.

«Οι πληροφορίες παρέχονται για να μπορούν οι ταξιδιώτες να λαμβάνουν τις δικές τους τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τους προορισμούς. Εκτός Καναδά, οι νόμοι και τα έθιμα που σχετίζονται με τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου, την έκφραση φύλου και τα χαρακτηριστικά φύλου μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά από εκείνα του Καναδά».

Παρόλο που καμία πολιτεία στις ΗΠΑ δεν έχει ποινικοποιήσει ευθέως τις ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητες, ένας αυξανόμενος αριθμός πολιτειών έχει θέσει αυστηρούς περιορισμούς στην πρόσβαση σε φροντίδα που επιβεβαιώνει το φύλο, στα drag shows και στη συμπεριληπτική εκπαίδευση στα σχολεία.

Σχολιάζοντας την επικαιροποίηση των ταξιδιωτικών συμβουλών, η αναπληρώτρια πρωθυπουργός Chrystia Freeland εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου: «Ως κάποια που είχε το πραγματικό προνόμιο να υπηρετήσει ως υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, γνωρίζω ότι οι ταξιδιωτικές μας συμβουλές γίνονται με πολύ επαγγελματισμό.

«Έχουμε επαγγελματίες στην κυβέρνηση των οποίων η δουλειά είναι να εξετάζουν προσεκτικά όλο τον κόσμο και να παρακολουθούν αν υπάρχουν ιδιαίτεροι κίνδυνοι για συγκεκριμένες ομάδες Καναδών. Αυτή είναι η δουλειά τους και είναι το σωστό πράγμα που πρέπει να κάνουν».