Η πρώτη γραπτή αναφορά σε χειρουργική επέμβαση επαναπροσδιορισμού των γεννητικών οργάνων έγινε τον 1ο αιώνα π.Χ. Ο Διόδωρος Σικελιώτης περιγράφει την ιστορία ενός ατόμου που έζησε τον 2ο αιώνα π.Χ., με το όνομα Κάλλων της Επιδαύρου.
Ο Κάλλων ήταν ένα ίντερσεξ άτομο που του είχε αποδοθεί το γυναικείο φύλο, με το όνομα Καλλώ, κατά τη γέννησή του. Γεννήθηκε στην Αρχαία Επίδαυρο στο δεύτερο μισό του 2ου αιώνα π.Χ. Ήταν ορφανός και αναγκάστηκε να παντρευτεί έναν άνδρα σε νεαρή ηλικία.
Λίγα είναι γνωστά για τον γάμο τους, εκτός από το ότι δεν μπορούσαν να κάνουν σεξ, επειδή ο Κάλλων δεν είχε κόλπο. Ήταν «αναγκασμένος να υποβληθεί σε αφύσικους εναγκαλισμούς» (πιθανότατα πρωκτικό σεξ).
Ο Κάλλων ανέπτυξε κάτι που περιγράφεται ως όγκος στα γεννητικά του όργανα. Ο όγκος ήταν επώδυνος, αλλά πολλοί γιατροί αρνήθηκαν να αναλάβουν την περίπτωσή του και να τον βοηθήσουν… μέχρι που ένας φαρμακοποιός παρενέβη και προσφέρθηκε να τον θεραπεύσει.
Όταν ο φαρμακοποιός έκοψε την πρησμένη περιοχή, που έμοιαζε με όγκο, «τα απόκρυφα όργανα ενός άνδρα προεξείχαν». Ο Διόδωρος Σικελιώτης αναφέρει ότι αποκαλύφθηκαν όρχεις και ένα ατελές πέος.
Ο φαρμακοποιός συνέχισε την επέμβαση, για να επεκτείνει την ουρήθρα του Κάλλονα μέσω του πέους που είχε αναδυθεί.
«Πρώτα απ’ όλα, κόβοντας τη βάλανο έκανε ένα πέρασμα στην ουρήθρα και εισάγοντας έναν ασημένιο καθετήρα απομάκρυνε τα υγρά υπολείμματα. Στη συνέχεια, χαράσσοντας τη διάτρητη περιοχή, ένωσε τα μέρη».
Μετά από μια επιτυχημένη επέμβαση, ο φαρμακοποιός απαίτησε να πληρωθεί διπλά για τη δουλειά του, επειδή είχε παραλάβει ένα «ανάπηρο θηλυκό» και το είχε μετατρέψει σε έναν «υγιή νεαρό άνδρα».
Ο Κάλλων πήρεε το όνομά του μετά την εγχείρηση, υιοθετώντας μια αρσενική παρήχηση του γενέθλιου ονόματός του, που ήταν Καλλώ. Άφησε στην άκρη τον αργαλειό, ο οποίος αποτελούσε σύμβολο θηλυκότητας.
Ο Διόδωρος Σικελιώτης δεν έχει πολλά να πει για το τι συνέβη στον Κάλλονα στη συνέχεια. Καταγράφει ότι, σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες, ο Κάλλων δικάστηκε για ασέβεια, επειδή ήταν ιέρεια της Δήμητρας όταν ζούσε ως γυναίκα, και «είχε δει πράγματα που δεν έπρεπε να τα βλέπουν οι άνδρες».
Πηγές:
http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Diodorus_Siculus/32*.html
http://www.hormones.gr/pdf/17_913_Markantes.pdf