Ο ηθοποιός Δημήτρης Μοθωναίος μίλησε στη Φαίη Σκορδά για τη σεξουαλική και σωματική κακοποίηση που υπέστη σε ηλικία μόλις 6 ετών.
«Δεν επιτρέπεται κανένας να χαλάει τα όνειρα μας. Μου έχουν τύχει και κακοποιητικές συμπεριφορές. Εμένα με αφορά η κακοποίηση προσωπικά. Ακούω πάρα πολλά πράγματα που με θυμώνουν. Δεν μπορώ να δεχτώ το σχόλιο για το μέσο που γίνεται η καταγγελία», ξεκίνησε να λέει ο ηθοποιός.
«Μεγάλωσα σε μια οικογένεια με πολλή αγάπη, με φροντίδα, με γνώση αλλά υπήρχε ένα πρόσωπο στο πολύ στενό οικογενειακό μου περιβάλλον που με κακοποίησε σε πολύ μικρή ηλικία. Εγώ δεν το αναγνώριζα. Ξεκίνησε στα 6 και γινόταν κατ’ εξακολούθηση. Εγώ αισθανόμουν ότι αυτός ο άνθρωπος με αγαπάει πάρα πολύ. Η τελευταία φορά που έγινε πάγωσα.
Έκανα 11 χρόνια ψυχανάλυση για να δουλέψω αυτό που μου έχει συμβεί. Αυτό με τρόμαξε, αγνοούσα αυτά τα περιστατικά και όταν ήμουν 26 χρονών αυτός ο άνθρωπος με προσέγγισε ξανά με τον ίδιο τρόπο. Όταν ήμουν μικρός δεν καταλάβαινα τίποτα. Έχω εικόνες διάσπαρτες. Θυμάμαι να πηγαίνουμε για μπάνιο και ξάπλωνε δίπλα μου και μετά δεν θυμάμαι. Υπήρξε περίοδος που μόνο με το αλκοόλ μπορούσα να ξεπεράσω αυτό το σύννεφο.
Με ακολούθησε στην πορεία μου, μου διαμόρφωσε όλη τη σεξουαλική μου ταυτότητα και την ταυτότητα ως ανθρώπου. Εγώ δεν έχω καμία ενοχή απέναντι στη σεξουαλικότητα και πιστεύω γενικά πως η σεξουαλικότητα είναι μια ευρεία γκάμα, δυνάμει για όλους. Μπορεί όχι για εσένα, ίσως όχι σ΄αυτή τη ζωή. Για εμένα είναι. Δεν λέω ότι η κακοποίηση καθόρισε τη σεξουαλικότητά μου αλλά δεν ξέρω πώς θα ήμουν αν αυτό δεν είχε συμβεί.
Σε πολύ μεγάλη ηλικία συνειδητοποίησα ότι ο άνθρωπος αυτός με κακοποιούσε. Όταν τον αντιμετώπισα ευθέως μου ζήτησε να το ξεχάσω, με απείλησε να μην το πω σε κανέναν μέχρι να το πω στους γονείς μου που από δική τους αδυναμία δεν με στήριξαν.
Προσπαθούν με πολλούς και διάφορους τρόπους να υποβαθμίσουν το γεγονός σε σημείο που να είναι μη γενόμενο. Αναφέρομαι σε σωματική και σεξουαλική κακοποίηση. Νιώθω την ανάγκη να το πω. Αν είχα μεγαλώσει με άλλον τρόπο δεν θα συνέβαινε αυτό» είπε μεταξύ άλλων ο ηθοποιός.
«Οι περιπτώσεις των σχέσεων που προσέλκυα ευνοούσαν την κακοποίηση. Έκανα επίτηδες προσπάθειες να κάνω σχέση με κοπέλα που δεν πετύχαινε πάντα γιατί το τραύμα δεν είχε δουλευτεί. Θεωρούσα ότι δεν είμαι άξιος να έχω μια καλή σχέση. Υπήρξε μια σχέση που ήταν η κορωνίδα της κακοποίησης που έληξε με ένα τροχαίο ατύχημα. Ήταν κομβικό σημείο. Νοσηλεύτηκα πάρα πολύ και κατάλαβα ότι πρέπει να γίνει δουλειά. Ήταν μια κακοποιητική σχέση που προέκυψε από μια συνεργασία στο θέατρο το 2008 και διήρκησε μέχρι το ατύχημα. Έφυγα μετά το ατύχημα όταν βρήκα μια μεγαλύτερη απόδειξη για τις υποψίες που είχα» εξήγησε για την πορεία αυτοκαταστροφής που ακολούθησε την κακοποίηση μέχρι να αποφασίσει να «δουλέψει» τα τραύματά του.
«Όταν διάβασα την καταγγελία που βγήκε πρόσφατα έκανα εμετό. Δεν χωράει το μυαλό μου το μέγεθος της κτηνωδίας. Το 2017 είχα 3 προτάσεις για θέατρο και προσπαθούσα να ζυγίσω ποιος από αυτούς είναι λιγότερο κακοποιητικός. Καθημερινά ξυπνάω και κάνω μία άσκηση με αναπνοές που λέω στον εαυτό μου ότι αξίζω. Κουβαλάω πάνω μου την ενοχή όλων των ανθρώπων και δεν μου αντιστοιχεί».
Σημαντική Σημείωση:
Σύμφωνα με την ψυχολόγο, ψυχοθεραπεύτρια και επιστημονική υπεύθυνη του Orlando LGBT+, κα. Έλενα Όλγα Χρηστίδη: «Είναι συχνή στον δημόσιο διάλογο η αιτιολογική σύνδεση κακοποιητικών εμπειριών/εμπειριών σεξουαλικής βίας κατά την παιδική ηλικία, με τον μη ετερόφυλο σεξουαλικό προσανατολισμό ή/και την τρανς ταυτότητα φύλου ενός ατόμου.
Προς αποφυγή αναπαραγωγής παθολογιοποιητικών επιχειρημάτων, θεωρούμε σημαντικό να διαχωρίζουμε τις ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητες από απόλυτες αιτιολογικές συνδέσεις που δεν επαληθεύονται από γενικεύσιμα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα. Αυτό δεν αναιρεί την προσωπική νοηματοδότηση κάθε ατόμου γύρω από τις ταυτότητες και τα βιώματά του».