Ο Φιλιππινέζος πυγμάχος Hergie Bacyadan απάντησε στα τρανσφοβικά σχόλια, τονίζοντας ότι η τρανς ταυτότητά του είναι έγκυρη παρά την απόφασή του να μην προχωρήσει σε ορμονοθεραπεία.
Σε ανάρτησή του στο Instagram, ο μποξέρ και μοναδικός ανοιχτά τρανς αθλητής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, ξεκαθάρισε ότι η ταυτότητα φύλου του δεν ορίζεται από το αν κάνει ορμονοθεραπεία.
Ο ίδιο αγωνίστηκε στη γυναικεία κατηγορία παρά το γεγονός ότι είναι τρανς άνδρας, επειδή δεν έχει υποβληθεί σε «θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης» (HRT), ούτε έχει προχωρήσει σε επεμβάσεις επιβεβαίωσης φύλου.
Στην ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Bacyadan στάθηκε για άλλη μια φορά στην απόφασή του να μην πάρει τεστοστερόνη, η οποία συχνά αναφέρεται στην καθομιλουμένη ως «Τ», απλώς και μόνο επειδή δεν θέλει. Έχει εκφράσει έντονα την απόφασή του να μην το κάνει στο παρελθόν, και τώρα βρίσκει την ευκαιρία να το ξαναπεί, με αφορμή επίσης διάφορα τρανσφοβικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«[Εγώ] δεν θα πάρω ποτέ “Τ” και δεν θα είμαι ποτέ σε “Τ”, αλλά θεωρώ τον εαυτό μου τρανς άνδρα επειδή το λέει η καρδιά μου», έγραψε ο πυγμάχος.
Ενώ αγωνιζόταν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Vovinam το 2023, η διαμάχη σχετικά με τη συμμετοχή του στο γυναικείο τμήμα της διοργάνωσης πολεμικών τεχνών τον ανάγκασε να παραδεχτεί ότι δεν είχε πάρει ποτέ τεστοστερόνη, αφού μια ρωσική ομάδα ζήτησε να ακυρωθεί το χρυσό του μετάλλιο επειδή «είναι άνδρας», όπως είχε τότε υποστηρίξει.
Την περασμένη εβδομάδα, έγινε ο πρώτος ανοιχτά τρανς άνδρας που αγωνίστηκε σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά έχασε τον αγώνα τριών γύρων από την Κινέζα Li Qian στο τουρνουά των 75 κιλών με ομόφωνη απόφαση.
«Είναι λυπηρό να σκέφτομαι ότι έχασα, αλλά εξακολουθώ να είμαι πολύ ευγνώμων που έφτασα στους Ολυμπιακούς Αγώνες», έγραψε στο Instagram. «Είναι μεγάλη υπόθεση για μένα».
Πριν από τον αγώνα που έγραψε ιστορία, δήλωσε ότι ενώ ήταν περήφανος που εκπροσωπούσε τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, το μεγαλύτερο κίνητρό του ήταν η οικογένειά του και η καταγωγή του, καθώς και οι υποστηρικτές και οι άνθρωποι «που πιστεύουν ότι μπορώ να κερδίσω ένα μετάλλιο».