Η ισότητα στον γάμο έχει οδηγήσει σε πτώση του αριθμού των αυτοκτονιών γκέι και λεσβιών σε δύο σκανδιναβικές χώρες, σύμφωνα με μια μελέτη.
Η μείωση κατά 46% των αυτοκτονιών μεταξύ των ατόμων που ζουν μαζί σε ομόφυλους γάμους καταγράφηκε, συγκρίνοντας δύο χρονικές περιόδους στη Δανία και τη Σουηδία – από το 1989 έως το 2002 και το 2003 έως το 2016.
Οι ερευνήτριες/τές δήλωσαν ότι η μείωση του στίγματος γύρω από τις ομόφυλες σχέσεις ήταν πιθανότατα ένας από τους παράγοντες πρόληψης των αυτοκτονιών.
“Το να είναι ένα άτομο παντρεμένο (σε μία ομόφυλη σχέση) αποτελεί προστατευτικό παράγοντα ενάντια στην αυτοκτονία” , δήλωσε η Annette Erlangsen του Δανικού Ινστιτούτου Ερευνών για την Πρόληψη Αυτοκτονιών: “Νομιμοποιώντας το γάμο μεταξύ των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά και θεσπίζοντας υποστηρικτικά νομοθετικά μέτρα, θα ενίσχυε τη μείωση του στίγματος γύρω από τις σεξουαλικές μειονότητες” .
Ο γάμος μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών έγινε νόμιμος το 2009 στη Σουηδία και το 2012 στη Δανία.
Το πόρισμα αυτό είναι σημαντικό, αν σκεφτούμε ότι οι LGBT+ άνθρωποι σημειώνουν υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονίας, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Και αν σκεφτούμε ότι τα νεαρά LGBT+ άτομα έχουν τουλάχιστον τριπλάσιες πιθανότητες να προσπαθήσουν να αυτοκτονήσουν, από ότι τα στρέιτ άτομα, σύμφωνα με 35 μελέτες από 10 χώρες που συγκεντρώθηκαν από ερευνητές το 2018.
Η μελέτη της Δρ. Erlangsen, η οποία ακολούθησε περισσότερους από 28.000 ανθρώπους, που διατηρούν ομόφυλες σχέσεις, για 11 χρόνια, κατά μέσο όρο, διαπίστωσε ότι οι παντρεμένες λεσβίες ήταν 2,8 φορές πιο πιθανό να αυτοκτονήσουν σε σχέση με τις στρέιτ παντρεμένες γυναίκες και ελαφρώς πιο πιθανό, σε σχέση με τους στρέιτ παντρεμένους άνδρες. Αντίστοιχα, οι γκέι άνδρες, που βρίσκονται με ομόφυλες σχέσεις φαίνεται ότι είναι πιο πιθανό να αυτοκτονήσουν, σε σχέση με τον στρέιτ πληθυσμό.
“Εξακολουθεί να υπάρχει ένας σημαντικός βαθμός ομοφοβίας, ιδιαίτερα κατά των γκέι ανδρών” , δήλωσε ο Morten Frisch, εκπρόσωπος του ερευνητικού φορέα Statens Serum Institut της Δανίας. Ενδεικτικά, “σχεδόν ένα στα τρία άτομα θεωρούν ηθικά απαράδεκτο το γεγονός ότι δύο άνδρες κάνουν σεξ μεταξύ τους” , ανέφερε, επικαλούμενος έρευνα περισσότερων από 62.000 άτομα από τη Δανία, που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο.
Με πρόσθετες αναφορές από το ίδρυμα: Thomson Reuters, www.independent.co.uk