Ο Erdoğan κατά της Eurovision: «Απειλεί την οικογένεια»

21/05/2024
από
Ο πρόεδρος της Τουρκίας επιτέθηκε στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, κατηγορώντας την ετήσια διοργάνωση ότι δήθεν ενθαρρύνει την «εξουδετέρωση των φύλων» και απειλεί την παραδοσιακή οικογένεια.

Σε ομιλία του μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Recep Tayyip Erdoğan χαρακτήρισε τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό ως «δούρειους ίππους της κοινωνικής διαφθοράς» και δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είχε δίκιο που έχει κρατήσει την Τουρκία εκτός του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού από το 2012.

Η ομιλία του Τούρκου προέδρου ήταν μια προφανής αναφορά στο άτομο που εκπροσώπησε την Ελβετία, το Nemo, και κέρδισε τον διαγωνισμό τραγουδιού με το «The Code», μια ποπ-ραπ ωδή στο ταξίδι του σχετικά με την ταυτότητα φύλου. Το Nemo έγινε το πρώτο non-binary άτομο που κέρδισε στη Eurovision.

«Σε τέτοιες εκδηλώσεις, έχει γίνει αδύνατο να συναντήσεις ένα φυσιολογικό άτομο», δήλωσε ο Erdoğan, του οποίου το κόμμα και η κυβέρνηση είναι γνωστή για τις ακροδεξιές θέσεις της, αλλά και για την καταστολή των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων και κοινοτήτων στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

«Καταλαβαίνουμε καλύτερα πώς πήραμε τη σωστή απόφαση κρατώντας την Τουρκία εκτός αυτού του επαίσχυντου διαγωνισμού τα τελευταία 12 χρόνια», είπε.

Ο Erdoğan τη Δευτέρα κατήγγειλε επίσης τη σοβαρή μείωση των γεννήσεων στην Τουρκία ως «υπαρξιακή απειλή» και «καταστροφή» για τη χώρα.

Την περασμένη εβδομάδα, το Κρατικό Στατιστικό Ινστιτούτο της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το ποσοστό γεννήσεων στη χώρα το 2023 είχε μειωθεί σε 1,51 παιδιά ανά γυναίκα.

Ο Τούρκος ηγέτης καλεί εδώ και καιρό τις οικογένειες να έχουν τουλάχιστον τρία παιδιά.

Πηγή: The Guardian
Δες και αυτό!