Ο Elton John ζητάει την αποδοχή των ΛΟΑΤΚΙ+ προσφύγων

28/09/2023
από
Ο Elton John κάλεσε τον κόσμο να δείξει συμπόνια και αλληλεγγύη μετά την κριτική που δέχτηκε η Υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου για τα «βαθιά ενοχλητικά» σχόλιά της σχετικά με τους ΛΟΑΤΚΙ+ αιτούντες άσυλο.

Η Braverman δέχθηκε αρνητικά σχόλια αφού οι Times διέρρευσαν λεπτομέρειες πριν από μια ομιλία που εκφώνησε στην Ουάσιγκτον την Τρίτη (26 Σεπτεμβρίου), στην οποία υποστήριξε ότι ο φόβος των διακρίσεων δεν θα πρέπει να είναι λόγος για να χορηγηθεί άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής, υπάρχουν τεράστιες περιοχές του κόσμου όπου είναι εξαιρετικά δύσκολο να είσαι ομοφυλόφιλος ή να είσαι γυναίκα», είπε η Braverman στην ομιλία της προς τα μέλη του δεξιού American Enterprise Institute.

«Όπου τα άτομα διώκονται, είναι σωστό να προσφέρουμε άσυλο. Αλλά δεν θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε ένα σύστημα ασύλου, αν, στην πραγματικότητα, το να είσαι απλώς ομοφυλόφιλος ή γυναίκα και να φοβάσαι μην αντιμετωπίσεις διακρίσεις στη χώρα καταγωγής σου, αρκεί για να δικαιούσαι προστασία».

Οι δηλώσεις της έχουν επικριθεί έντονα, με τις φιλανθρωπικές οργανώσεις που ασχολούνται με ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσφυγες, να χαρακτηρίζουν τους ισχυρισμούς της «βαθιά ενοχλητικούς» και ένα μέλος του κόμματός της να χαρακτηρίζει τα σχόλια ως «victim-blaming».

Με τη σειρά του, ο Elton John καταδίκασε την Υπουργό, επισημαίνοντας ότι το να είσαι ΛΟΑΤΚΙ+ είναι ακόμα παράνομα σε πολλά μέρη του κόσμου, και έκανε έκκληση για συμπόνια και αποδοχή.

«Ανησυχούμε πολύ για τα σχόλια της Υπουργού που δηλώνουν ότι οι διακρίσεις λόγω σεξουαλικής ταυτότητας, δεν πρέπει να είναι αρκετός λόγος για να τύχουν προστασίας, σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους περί προσφύγων», αναφέρεται σε κοινή δήλωση του Ιδρύματος Elton John Aids.

«Σχεδόν το ένα τρίτο όλων των κρατών βλέπει τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα ως εγκληματίες και η ομοφυλοφιλία εξακολουθεί να τιμωρείται με θάνατο σε 11 χώρες. Η απόρριψη του πολύ πραγματικού κινδύνου που αντιμετωπίζουν οι ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητες κινδυνεύει να νομιμοποιήσει περαιτέρω το μίσος και τη βία εναντίον τους.

«Οι ηγέτες πρέπει να παρέχουν περισσότερη συμπόνια, υποστήριξη και αποδοχή σε όσα άτομα αναζητούν ένα ασφαλέστερο μέλλον».

Επί του παρόντος, είναι παράνομο να είσαι ΛΟΑΤΚΙ+ σε 64 κράτη μέλη του ΟΗΕ. Σύμφωνα με βάση δεδομένων της ILGA World, η θανατική ποινή επιβάλλεται στο Μπρουνέι, το Ιράν, τη Μαυριτανία, τη Νιγηρία, τη Σαουδική Αραβία και την Υεμένη, ενώ η ίδια ποινή παραμένει δυνατή στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Κατάρ, τη Σομαλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Suella Braverman pictured leaving a weekly Cabinet meeting.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) σχολίασε επίσης την ομιλία της Braverman, σημειώνοντας ένα τμήμα στο οποίο επέκρινε δημόσια τη Σύμβαση του 1951 για τους Πρόσφυγες, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι πλέον κατάλληλη για το σκοπό της, και υποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα κάνει «ό,τι απαιτείται» για να αντιμετωπίσει το ζήτημα των μεταναστών που φθάνουν στη χώρα «παράνομα», ακόμη και αν αυτό σήμαινε έξοδο από τη συμφωνία.

Η Ύπατη Αρμοστεία δήλωσε στο BBC News: «Δεν υπάρχει ανάγκη για μεταρρύθμιση ή πιο περιοριστική ερμηνεία, αλλά για ισχυρότερη και συνεπέστερη εφαρμογή της σύμβασης και της υποκείμενης αρχής του επιμερισμού της ευθύνης.

«Όταν τα άτομα κινδυνεύουν από δίωξη λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου τους, είναι ζωτικής σημασίας να μπορούν να αναζητήσουν ασφάλεια και προστασία αλλού».

Η σύμβαση παρέχει τον διεθνώς αναγνωρισμένο ορισμό του πρόσφυγα και περιγράφει τη νομική προστασία, τα δικαιώματα και τη βοήθεια που δικαιούται να λάβει.

Μια βασική αρχή υποστηρίζει ότι ένας πρόσφυγας δεν πρέπει να επιστρέφει σε χώρα όπου αντιμετωπίζει σοβαρές απειλές για τη ζωή ή την ελευθερία του.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες πρόσθεσε ότι η αποχώρηση από τη σύμβαση δεν θα αποτελούσε απάντηση στην καθυστέρηση της χορήγησης ασύλου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τον περασμένο μήνα, το Υπουργείο Εσωτερικών δημοσίευσε στατιστικά στοιχεία που αποκάλυψαν έναν αριθμό ρεκόρ αιτούντων άσυλο, με 175.000 αιτήσεις να βρίσκονται στην αναμονή πριν την απόφαση.

«Μια κατάλληλη απάντηση στην αύξηση των αφίξεων και στην καθυστέρηση των αιτήσεων ασύλου στο Ηνωμένο Βασίλειο θα περιλάμβανε την ενίσχυση και επιτάχυνση των διαδικασιών λήψης αποφάσεων», δήλωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.




Δες και αυτό!