Η Έιμι Κόνι Μπάρετ ορκίστηκε μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ αφού η Γερουσία επιβεβαίωσε τον διορισμό της χθες το βράδυ (26 Οκτωβρίου).
Η απόφαση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να προτείνει και να επιδιώξει το διορισμό της Barret έθεσε το δικαστήριο δε μια πιο συντηρητική τροχιά, αφού οι συντηρητικοί έχουν πλέον την πλειοψηφία (έξι-τρεις) στον έδρα.
Αν και κάποιοι πρόεδροι επιλέγουν να μην εμπλακούν στον διορισμό των μελών του Ανώτατου Δικαστηρίου κατά τη διάρκεια της θητείας τους, ο Τραμπ έχει ορίσει μέχρι στιγμής τρεις, έχοντας επιλέξει προηγουμένως τους Neil Gorsuch και Brett Kavanaugh.
Εν τω μεταξύ πολλοί φοβούνται ότι η Μπάρετ δε θα αλλάξει απλώς την ισορροπία αλλά θα υπονομεύσει την κληρονομιά της προκατόχου της – της φιλελεύθερης Ρουθ Μπάντερ Γκίνσμπουργκ, που πέθανε τον Σεπτέμβριο.
Ανάμεσα στα άτομα που ανησυχούν και πολλά μέλη της ΛΟΑΤ+ κοινότητας, που φοβούνται για τη στάση της απέναντι σε θέματα όπως η ισότητα στον γάμο, τα εργασιακά κλπ.
Η Μπάρετ κέρδισε την επιβεβαίωση της Γερουσίας με οριακή πλειοψηφία 52 έναντι 48. Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν επί του παρόντος πλειοψηφία στη Γερουσία – αν και μπορεί να χάσουν την πλειοψηφία στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.
Advised.
Consented.
Confirmed.
Amy Coney Barrett is now an Associate Justice of the U.S. Supreme Court!
Today is a GREAT day for the United States of America. pic.twitter.com/v51ZKKw9MG
— Rep Andy Biggs (@RepAndyBiggsAZ) October 27, 2020
Η μόνος Ρεπουμπλικανή που ψήφισε εναντίον της Μπάρετ ήταν η Σούζαν Κόλινς.
Ο Τραμπ έσπευσε να γιορτάσει τη νίκη της Μπάρετ φιλοξενώντας την τελετή στο Rose Garden του Λευκού Οίκου. Στην τελετή, η ίδια υποσχέθηκε να διατηρήσει τη δικαστική ανεξαρτησία, σημειώνοντας:
«Ο όρκος που παίρνω επίσημα απόψε σημαίνει στον πυρήνα του ότι θα κάνω τη δουλειά μου χωρίς φόβο και ότι θα το κάνω ανεξάρτητα τόσο από τους πολιτικούς κλάδους όσο και από τις προτιμήσεις μου. Λατρεύω το σύνταγμα και τη δημοκρατία που και θα αφιερωθώ στη διατήρησή τους».
Amy Coney Barrett thanks the Senate for "giving its consent to my appointment" to the Supreme Court: "I pledge to you and to the American people that I will discharge my duties to the very best of my ability." https://t.co/6YvFI9fkZspic.twitter.com/WWl7YRIJTT
— ABC News (@ABC) October 27, 2020
Ωστόσο, οι δηλώσεις της αυτές είναι απίθανο να καθησυχάσει τους Αμερικανούς.
Η Μπάρετ αντιτίθεται στα δικαιώματα της άμβλωσης και έχει επικρίνει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του 2015 που νομιμοποίησε την ισότητα στον γάμο.
Υποστηρίζει, επίσης, ότι ο νόμος για τις διακρίσεις λόγω φύλου δεν προστατεύει τα τρανς άτομα.
Το όνομά της συνδέεται επίσης με αυτό των Trinity Schools, των τριών ιδιωτικών χριστιανικών σχολείων με πολιτικές κατά των ΛΟΑΤ +. Μερικά από τα παιδιά της πήγαν σ΄αυτά τα σχολεία.
Τα σχολεία συνδέονται με τη δεξιά χριστιανική ομάδα People of Praise, στη οποία είναι μέλη τόσο η Μπάρετ όσο και ο σύζυγός της. Η ομάδα πιστεύει ότι οι γυναίκες πρέπει να υπακούουν στους συζύγους τους.
Μία από τους Δημοκρατικούς που μίλησαν κατά της Μπάρετ ήταν η Ελίζαμπεθ Γουόρεν της Μασαχουσέτης.
«Είναι μια επιλογή για να γυρίσουμε πίσω το ρολόι, να θέσουμε σε κίνδυνο τους μετανάστες, να αφήσουμε την ελεγχόμενη αλλαγή του κλίματος ανεξέλεγκτη, να απειλήσουμε τις προσπάθειες αντιμετώπισης του συστημικού ρατσισμού, να θέσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων, τα δικαιώματα ψήφου, τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα , πρόληψη βίας όπλα, όλα σε κίνδυνο».
Στην πραγματικότητα, ζητήματα που σχετίζονται με τα ΛΟΑΤ+ δικαιώματα ενδέχεται να προκύψουν σχετικά σύντομα στο δικαστήριο. Οι δικαστές οφείλουν να ακούσουν μια υπόθεση για το κατά πόσον οι ιδιωτικοί οργανισμοί με κυβερνητικές συμβάσεις πρέπει να τηρούν τους νόμους κατά των διακρίσεων.
Προς το παρόν, δεν υπάρχουν υποθέσεις ενώπιον του δικαστηρίου σχετικά με την ισότητα στον γάμο.
Ωστόσο, οι συντηρητικοί γνωρίζουν ότι θα έχουν τώρα τους αριθμούς που χρειάζονται για να αμφισβητήσουν την απόφαση του 2015. Το αν θα το πράξουν, δεδομένου ότι το 70% των Αμερικανών υποστηρίζουν πλέον την ισότητα στον γάμο, είναι μια ανοιχτή ερώτηση.
Η Μπάρετ απέφυγε τις ερωτήσεις κατά τις ακροάσεις επιβεβαίωσης για το πώς θα ψηφίσει σε τέτοια θέματα.