Ο Δημήτρης Σαμόλης για την επίθεση στη Θεσσαλονίκη

19/03/2024
από
Καλεσμένος στην εκπομπή «Πρωίαν σε είδον», ο Δημήτρης Σαμόλης μίλησε για την ομοτρανσφοβική επίθεση στη Θεσσαλονίκη αλλά και τη βία γενικότετα, με αφορμή τη θεατρική του παράσταση «Στρακαστρούκες».

«Την προηγούμενη βδομάδα που έγινε αυτό το περιστατικό στη Θεσσαλονίκη μου θύμισε πάρα πολύ τις Στρακαστρούκες. Μου θύμισε αυτήν την επίθεση που νιώθει ο Βενιαμίν της οικογένειας κάποια στιγμή όταν είναι μόνος του περπατώντας κάπου. Μου το θύμισε πάρα πολύ και ειλικρινά σε σκέφτηκα εκείνη τη μέρα», είπε αρχικά ο Φώτης Σεργουλόπουλος αναφερόμενος στην επίθεση που δέχθηκαν τα δύο κουήρ άτομα  στην πλατεία Αριστοτέλους.

«Ναι, είναι πολύ περίεργο. Γιατί όσο περνά ο καιρός λες ότι δεν συμβαίνουν αυτά πλέον και τελικά συμβαίνουν. Καμιά φόρα σκέφτομαι πόσο έχουμε προχωρήσει, μετά λέω έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας, αλλά κάπου στη μέση είναι η αλήθεια. Είναι στενάχωρο, αλλά πάντα προσπαθώ να βλέπω φύσει και θέσει τη θετική πλευρά. Όχι από τοξική θετικότητα ότι όλα είναι καλά. Αλλά ότι υπάρχει αυτό το κομμάτι αλλά πλέον υπάρχει μεγάλη ορατότητα, δίνεται μεγάλη έμφαση και στην επικαιρότητα και είμαστε όλοι επικριτικοί σε αυτό», σχολίασε ο Δημήτρης Σαμόλης.

«Τι είναι αυτό που κάνει τους νέους ανθρώπους να είναι κακοποιητικοί, σκληροί και σχεδόν δολοφόνοι;» αναρωτήθηκε ο παρουσιαστής της με τον Δημήτρη Σαμόλη να απαντά:

«Υπάρχει ένας θυμός και άγνοια που κληροδοτείται από γενιά σε γενιά. Πολλά παιδιά δεν είναι σε θέση λόγω περιβάλλοντος, παιδείας και συγκυριών να φτάσουν στην προσωπική τους αλήθεια. Πολλές φορές όταν βλέπουμε ένα ξεχωριστό παιδί -δεν μου αρέσει το διαφορετικό- μας τριγκάρει γιατί μας θυμίζει πως εμείς δεν είμαστε τόσο κοντά στον εαυτό μας κι αυτό μας θυμώνει και μας εξοργίζει όταν κάποιος είναι ο εαυτός του. Πολλές φορές είναι αυτό που λέμε εσωτερικευμένη ομοφοβία. Δεν είμαι ψυχολόγος, αλλά κάποια πράγματα τα αντιλαμβάνομαι».

«Μαθαίνεται από το σπίτι, από την κοινωνία, από την παρέα να ζεις με αυτόν τον τρόπο, να είσαι επικριτικός, να είσαι ομοφοβικός. Μαθαίνεται. Και ξε-μαθαίνεται αντιστοίχως. Ελπίζω», συμπλήρωσε η Τζένη Μελιτά.




Δες και αυτό!