Ο χρόνος αναμονής των ραντεβού στο NHS για gender-affirming care μπορεί να φτάσει τα 35 χρόνια

08/08/2023
από
Ένα αίτημα για την ελευθερία της πληροφόρησης (FOI -Freedom Of Information) αποκάλυψε τους τεράστιους χρόνους αναμονής που αντιμετωπίζουν τα τρανς άτομα που αναζητούν ιατρική φροντίδα για την επιβεβαίωση του φύλου τους στο NHS. 

Οι πληροφορίες που αποκαλύφθηκαν από το αίτημα του 2022 επισημάνθηκαν από την τρανς εκφωνήτρια India Willoughby την Πέμπτη (3 Αυγούστου) στο Twitter.

Το Twitter ισχυρίστηκε ότι το αίτημα υποδείκνυε χρόνο αναμονής 35 ετών για τα τρανς άτομα που αναζητούν φροντίδα για την επιβεβαίωση του φύλου τους.

Το αίτημα για την ελευθερία της πληροφόρησης είναι μια προσφυγή από ένα μέλος της κοινωνίας σε πληροφορίες σχετικά με δεδομένα που έχει στην κατοχή της κάποια δημόσια αρχή.

Το αίτημα διαπίστωσε ότι, στις 31 Οκτωβρίου 2022, υπήρχαν 1865 άτομα στη λίστα αναμονής για ένα πρώτο ραντεβού στην κλινική Porterbrook Gender Identity Clinic (GIC) στο Σέφιλντ.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι, κατά μέσο όρο, ο μέγιστος χρόνος αναμονής των ασθενών από τον Οκτώβριο του 2022 ήταν 220 εβδομάδες για ένα πρώτο ραντεβού, με περίπου 0,2 ασθενείς να εξετάζονται κατά μέσο όρο την ημέρα.

Από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2022, 33 ασθενείς είχαν εξεταστεί σε ένα πρώτο αρχικό ραντεβού.

Η ακτιβίστρια Amber, η οποία απέστειλε το αίτημα FOI, υπολόγισε ότι, αν όλες οι πληροφορίες ήταν ακριβείς, θα χρειάζονταν έως και 35 χρόνια για να κλείσει ραντεβού ένα τρανς άτομο στο Porterbrook GIC.

«Το NHS παρέχει υγειονομική περίθαλψη στα τρανς άτομα μόνο επιφανειακά», έγραψε η Amber.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Porterbrook, αυτή τη στιγμή κλείνει ραντεβού για άτομα που παραπέμφθηκαν στην υπηρεσία το 2018, προσθέτοντας ότι ο «μεγαλύτερος χρόνος αναμονής» είναι 62 μήνες από τον Ιούλιο του 2023.

Οι χρόνοι αναμονής του NHS για την υγειονομική περίθαλψη των τρανς ατόμων αποτελούν εδώ και καιρό σοβαρό ζήτημα για την κοινότητα, και κάποια άτομα το έχουν θεωρήσει «παράνομο».

Η τρανς γυναίκα και ακτιβίστρια, Hannah, η οποία παραπέμφθηκε στο GIC στο Λιντς το 2022, δήλωσε ότι ένιωθε σαν να μην επρόκειτο «ποτέ να γίνει ραντεβού για μένα».

Η ίδια δήλωσε στο PinkNews: «Υπήρχαν [περίπου] 2.500 τρανς άτομα που περίμεναν εκείνη τη στιγμή [το 2022] και μου είπαν ότι εξακολουθούσαν να κανονίζουν ραντεβού με άτομα από τον Ιανουάριο του 2019.

«Η λίστα αναμονής έχει αυξηθεί και η υπηρεσία έχει έρθει σε πλήρη ακινησία».

Οι χρόνοι αναμονής του NHS κρίθηκαν νόμιμοι από το Ανώτατο Δικαστήριο 

Το θέμα έγινε τόσο σοβαρό που ορισμένες ακτιβιστές προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο για να αντιμετωπίσουν τους χρόνους αναμονής.

Το Good Law Project, μαζί με τη φιλανθρωπική οργάνωση Gendered Intelligence κατέθεσαν νομική αγωγή το 2021 κατηγορώντας το NHS της Αγγλίας ότι δεν τήρησε το νομικό του καθήκον να ελαχιστοποιήσει τους χρόνους αναμονής.

Οι ακτιβιστές, που ονομάστηκαν στην υπόθεση ως «Είμαστε κι εμείς άνθρωποι», υποστήριξαν ότι η Αγγλία είχε γίνει «διεθνής εξαίρεση» στον τομέα της τρανς υγειονομικής περίθαλψης με τους «ακραίους» χρόνους αναμονής που αντιμετωπίζουν τα τρανς άτομα.

Ένα από τα άτομα της υπόθεσης, η Eva Echo, δήλωσε τότε: «Για πάρα πολύ καιρό, το NHS απέτυχε να δώσει προτεραιότητα στην υγειονομική περίθαλψη των τρανς ατόμων. Εμείς, μαζί με πολλά θιγόμενα άτομα, επαγγελματίες υγείας, οικογένειες και ακτιβιστές για τα τρανς δικαιώματα, πιστεύουμε ότι το σημερινό σύστημα δεν είναι κατάλληλο για το σκοπό του.

«Η ψυχική μου υγεία ήταν χειρότερη από ό,τι ήταν ποτέ- το coming out μου επέτρεψε να αναγνωρίσω τη δυσφορία του φύλου μου, αλλά με άφησαν εντελώς μόνη μου στο να τη διαχειριστώ.

«Ένιωσα, και εξακολουθώ να νιώθω, εντελώς απογοητευμένη από το σύστημα που νόμιζα ότι υπήρχε για να με βοηθήσει».

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την υπόθεση τον Ιανουάριο του 2023, αλλά επέτρεψε να πάει στο Εφετείο, το οποίο αργότερα την απέρριψε, αναφέροντας ότι η δέσμευση ισχύει μόνο για «υπηρεσίες υπό την καθοδήγηση συμβούλων» και, ως εκ τούτου, δεν είναι νομικά δεσμευτική.




Δες και αυτό!