Ο Αριστοτέλης δέχεται ομοφοβικό μίσος στο διαδίκτυο… και προσπαθεί να κάνει κάτι γι΄αυτό

Πριν περίπου τρία χρόνια ο Αριστοτέλης Σάρρος είχε μιλήσει στο ΑΝΤΙVIRUS για τη ζωή του αλλά και την απόφασή του να επικοινωνεί ανοιχτά τη ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητά του. Η παρουσία του, άλλωστε, στα social media και κυρίως στο «Χ» αποτελεί εδώ και χρόνια ένα σημαντικό safe space για τα άτομα που τον ακολουθούν.

Η ανάρτησή που έκανε πριν λίγες εβδομάδες σχετικά με την επίθεση που δέχτηκε ένα γκέι άτομο μέσω dating εφαρμογής μας έφερε ξανά σε επαφή. Κάπως έτσι ενημερώθηκα και για όλη την προσπάθεια του Αριστοτέλη να οδηγήσει στη δικαιοσύνη χρήστες του διαδικτύου που του επιτέθηκαν με σαφή ρατσιστικά κίνητρα. Μάλιστα, μία από αυτές τις υποθέσεις ήταν να εκδικαστεί τον Ιούνιο. Πήρε, ωστόσο, αναβολή για τον Νοέμβριο.

«Η υπόθεση ξεκίνησε το 2022», μου εξηγεί όταν το ζητώ να μου δώσει περισσότερες πληροφορίες. «Είχε ανέβει ένα άρθρο για εμένα και τον σύζυγό μου και μια φίλη μου το αναδημοσίευσε στο προφίλ της στο Facebook. Τότε εμφανίστηκε ένας άντρας. Δεν γνωρίζαμε αν το όνομα που είχε δηλώσει ήταν αληθινό ή όχι και άρχισε να γράφει χυδαία σχόλια. Ξεκίνησε με απλές προσβολές, αλλά επειδή φίλοι μου έσπευσαν να με υπερασπιστούν, εκείνος συνέχισε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση. Επικοινώνησα αμέσως με τον δικηγόρο μου, του εξήγησα τι ακριβώς συνέβη, και με ενημέρωσε πως πρόκειται για εξύβριση κατ’ εξακολούθηση με ρατσιστικά κίνητρα. Κατατέθηκε άμεσα έγκληση στην Εισαγγελία. Αρχικά υπήρχαν προβλήματα στον εντοπισμό του δράστη, οι αρχές δεν μπορούσαν να τον εντοπίσουν. Με δική μας προσπάθεια, εντοπίσαμε και αξιοποιήσαμε ένα στοιχείο στο προφίλ του που μας οδήγησε σε τοπική επιχείρηση που διατηρούσε. Από εκεί προχώρησε η διαδικασία. Η υπόθεση έχει ήδη πάρει μία αναβολή και η επόμενη δικάσιμος έχει οριστεί για τις 3 Νοεμβρίου».

Οι επιθέσεις που δέχονται τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στον χώρο του διαδικτύου (κι όχι μόνο) είναι συχνές με την κατάσταση να έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες. Ζητώ από τον Αριστοτέλη να μου μιλήσει για τη δική του εμπειρία.

«Δέχομαι τέτοιες επιθέσεις σχεδόν καθημερινά», μου απαντά. «Άλλοτε είναι ειρωνικά σχόλια για εμένα και την οικογένειά μου. Άλλοτε είναι προτροπές σε αυτοκτονία μου έχουν προτείνει “ευφάνταστους” τρόπους για να αυτοκτονήσω. Άλλοτε είναι απειλές κατά της ζωής μου και του συζύγου μου. Κι άλλοτε είναι προτροπές προς άλλα άτομα να μας επιτεθούν. Αυτό το μονοπάτι διαλέξαμε όμως, Βασίλη. Δεν θα σταματήσω να μιλάω, να διεκδικώ και να απαιτώ. Δεν είμαστε πολίτες β’ κατηγορίας. Εκεί έξω υπάρχουν παιδιά που είναι μόνα τους, όπως ήμουν κι εγώ κάποτε. Εφόσον μπορούμε να φωνάζουμε, θα φωνάξουμε για όλα τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που δεν μπορούν».

Γιατί, όμως, ενώ οι ομοτρανσφοβικές επιθέσεις (μέχρι και οι προτροπές σε βία) στα μέσα κοινωνικές δικτύωσης είναι πολλές, σπάνια παίρνουν τον δρόμο της δικαιοσύνης;

«Θα είμαι ξεκάθαρος: οι θεσμοί δεν είναι υποστηρικτικοί. Πολλές φορές αποθαρρύνουν τον κόσμο από το να καταγγείλει μια επίθεση. Επίσης, το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα δεν είναι ισχυρό. Οι νόμοι υπάρχουν θεωρητικά, αλλά στην πράξη είναι πολύ δύσκολο να φτάσεις στη δικαίωση. Είναι νόμοι γενικοί, αόριστοι, χωρίς στοχευμένες προβλέψεις για την προστασία των ΛΟΑΤKI+ ατόμων Χρειαζόμαστε ειδική νομοθεσία για την προστασία των ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων, πάταξη της διαδικτυακής βίας, ποινικοποίηση της ρητορικής μίσους και γενικότερα κάθε μορφή λόγου που προωθεί διακρίσεις και μισαλλοδοξία. Προσωπικά, έχω καταγγείλει τρεις ακόμα υποθέσεις στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Δύο από αυτές αφορούν προτροπή σε αυτοκτονία. Η τρίτη αφορά ξεκάθαρες απειλές κατά της ζωής μου. Έχουν περάσει τρία χρόνια και δεν έχω καμία ενημέρωση για την πορεία αυτών των υποθέσεων. Καμία εξέλιξη, καμία επικοινωνία από τις αρχές, καμία δικαίωση. Αυτό, λοιπόν, δεν είναι απλά μια αδυναμία του κράτους είναι ανοχή στο έγκλημα. Και όσο το κράτος κλείνει τα μάτια, ο θύτης παίρνει θάρρος και συνεχίζει. Ξέρει ότι δεν θα τον ακουμπήσει κανείς. Κανένας θύτης, κανένας κακοποιητής μας δεν είναι πραγματικά δυνατός. Οι αρχές και η χαλαρή νομοθεσία είναι αυτές που του δίνουν την ψευδαίσθηση ότι είναι».

Ο Αριστοτέλης δίνει, ωστόσο, ακόμη μία πιθανή εξήγηση. «Επιπλέον, δεν είναι εύκολο για πολλά ΛΟΑΤKI+ άτομα να προχωρήσουν σε καταγγελία όταν δεν είναι out. Αυτό προσθέτει ένα επιπλέον βάρος, γιατί ο φόβος της αποκάλυψης μπλέκεται με τον φόβο της απόρριψης και της έκθεσης».

Μοιραία η κουβέντα πηγαίνει στον αντίκτυπο που μπορεί να έχει όλο αυτό στη ψυχική υγεία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. «Έχω μιλήσει με πάρα πολλά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που έχουν έρθει σε επικοινωνία μαζί μου. Έχω ακούσει σκληρές ιστορίες. Αυτές οι επιθέσεις ρίχνουν τρομερό βάρος. Σε κάνουν να αμφιβάλλεις για την αξία σου, σε κάνουν να νιώθεις ότι δεν είσαι ασφαλής, ούτε καν στην ψηφιακή σου γωνιά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αριστοτέλης. «Πολλά άτομα αποσύρονται, φοβούνται να μιλήσουν, να εκφραστούν, να είναι ο εαυτός τους. Και αυτό είναι τραγικό. Γιατί η σιωπή που προκαλούν αυτές οι επιθέσεις είναι το πιο ύπουλο εργαλείο του μίσους».

Βρείτε τον Αριστοτέλη στο X

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!