Φέτος, η Ουγκάντα χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα πιο σκληρά αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ κράτη στον κόσμο με την ψήφιση του νόμου κατά της ομοφυλοφιλίας τον Μάιο. Μια νέα έρευνα έρχεται τώρα να το επιβεβαιώσει.
Το νομοσχέδιο διατηρεί την ποινικοποίηση του ομοφυλοφιλικού σεξ και εισαγάγει τη θανατική ποινή για αυτό που περιγράφεται ως «επιβαρυμένη ομοφυλοφιλία» – την οποία ο νόμος περιγράφει ως σεξουαλική επαφή με ανήλικο, σεξουαλική επαφή ατόμων που ζουν με τον HIV, ή αιμομιξία.
Μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου, υπήρξε κατακραυγή από ομάδες για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο, προειδοποιώντας ότι η κακοποίηση των ΛΟΤΚΙ+ ατόμων θα εκτοξευόταν στα ύψη, ως αποτέλεσμα του νομοσχεδίου.
Τώρα, οι υποδείξεις αυτές επαληθεύονται, σύμφωνα με μια νέα μελέτη της επιτροπής του Συνασπισμού για την Ισότητα (Convening for Equality – CFE).
Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (28 Σεπτεμβρίου) και την αναπαρήγαγε και το Reuters, διαπίστωσε ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου, όπως είχε προβλεφθεί, θέτει σε κίνδυνο τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα – αλλά ο κίνδυνος αυτός προέρχεται κυρίως από ιδιώτες και όχι από κυβερνητικές αρχές.
Από την αρχή της 1ης Ιανουαρίου έως τις 31 Αυγούστου 2023, οι ερευνητές κατέγραψαν 306 παραβιάσεις δικαιωμάτων στην Ουγκάντα με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου των θυμάτων. Από αυτές τις περιπτώσεις, μόλις 25 πραγματοποιήθηκαν από κρατικούς φορείς.
Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι η έρευνά τους δεν μπορεί να θεωρηθεί εξαντλητική λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στην καταγγελία της κακοποίησης.
Συγκριτικά, οι κρατικοί φορείς ήταν υπεύθυνοι για σχεδόν το 70% των παραβιάσεων των αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων τόσο το 2022 όσο και το 2021, αναφέρει η έκθεση.
Η μελέτη συνδέει αυτή την έξαρση της αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ κακοποίησης από ιδιώτες με την ψήφιση του νομοσχεδίου, το οποίο φέρεται να έχει ριζοσπαστικοποιήσει τα μέλη του κοινού.
Σε ένα παράδειγμα, η έκθεση καταγράφει την πρόσφατη αύξηση των συλλήψεων με τη βοήθεια των πολιτών στην Ουγκάντα «επειδή το νομοσχέδιο έχει θέσει τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στο επίκεντρο ως πρόσωπα ενδιαφέροντος και οι πολίτες φαίνεται να λειτουργούν ως θεματοφύλακες της επιβολής του κυνηγιού μαγισσών».
Ένας ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουγκάντα, ο Arthur Kayima χαρακτήρισε τον νόμο ως άθλιο και δήλωσε: «Αντί να επικεντρωθεί στα πραγματικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ουγκάντα, ο Museveni [προκαλεί] αντιπερισπασμό επιτιθέμενος στο θεμελιώδες δικαίωμά μας να υπάρχουμε».
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden χαρακτήρισε τον νόμο «τραγική παραβίαση» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον θα αξιολογήσει τις επιπτώσεις του νόμου «σε όλες τις πτυχές της δέσμευσης των ΗΠΑ με την Ουγκάντα, [συμπεριλαμβανομένης] της εφαρμογής κυρώσεων και του περιορισμού της εισόδου [κατά οποιουδήποτε εμπλέκεται σε] σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή σε διαφθορά».
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε επίσης αναθεωρημένες ταξιδιωτικές οδηγίες για την Ουγκάντα, επικαλούμενο «εγκληματικότητα, τρομοκρατία και αντί-ΛΟΑΤΚΙ+».