Συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσει τις βασικές ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης έδωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Νίκος Παρασκευόπουλος.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε τη συμβολή όλων στον διάλογο, δηλώνοντας πρόθυμος να δεχθεί τροποποιήσεις και αλλαγές στο νομοσχέδιο (είναι αναρτημένο στη διαβούλευση).
Μίλησε για τις τρεις βασικές πτυχές του νομοσχεδίου: η πρώτη αναφέρεται στο σύμφωνο συμβίωσης, η δεύτερη στην πρόθεση σύστασης Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας με πρόεδρο τον γ.γ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και συμμετοχή πολλών φορέων, και η τρίτη αφορά στις αναγκαίες τροποποιήσεις στον ποινικό κώδικα μέχρι αυτό να ολοκληρωθεί από την αρμόδια επιτροπή.
Ακόμη, ο κ. Παρασκευόπουλος ανέφερε ότι μελετάται η δυνατότητα υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει κάποια απόφαση.
«Αναγνωρίζονται στα μέρη δικαιώματα τα οποία μέχρι σήμερα δεν είχαν, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η απόλαυση της οικογενειακής ζωής, αλλά και ο σεβασμός της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού», ανέφερε.
Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο
Το νομοσχέδιο του υπουργείου, που προβλέπει την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια και την άρση της διάκρισης που είχε εισαγάγει ο προηγούμενος νόμος, η οποία οδήγησε στην καταδίκη της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τίθεται σήμερα σε δημόσια διαβούλευση η οποία θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου.
Οι οικογενειακές σχέσεις «προστατεύονται, ενώ ταυτόχρονα γίνεται σεβαστή η ιδιωτική βούληση των μερών, καθώς ο νέος νόμος αντιλαμβάνεται τα δύο μέρη ως ισότιμα». Έτσι, ορισμένα κρίσιμα ζητήματα ρυθμίζονται με αναγκαστικού δικαίου διατάξεις». Για παράδειγμα, τα δύο μέρη «δεν μπορούν να παραιτηθούν από την αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα, αλλά έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν διατροφή μετά τη λύση του συμφώνου κ.λπ.».
Ταυτόχρονα τα δύο μέρη μπορούν να ρυθμίσουν τα ίδια τις περιουσιακές τους σχέσεις, σύμφωνα με τις αρχές της ισότητας και της αλληλεγγύης, διατηρώντας σε μεγαλύτερο βαθμό από το γάμο την περιουσιακή τους αυτοτέλεια, εφόσον το επιθυμούν, ακόμη και σε κληρονομικά θέματα».
πηγή: efsyn.gr