Νεπάλ: Ιστορική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για την τρανς κοινότητα

02/08/2024
από
Το Aνώτατο Δικαστήριο του Νεπάλ αποφάσισε ότι «μια τρανς γυναίκα πρέπει να αναγνωρίζεται ως γυναίκα στα νομικά της έγγραφα», χωρίς να χρειάζεται να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες.  

Η Rukshana Kapali, φοιτήτρια νομικής και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των 100 γυναικών του BBC, έχει μηνύσει την κυβέρνηση του Νεπάλ περισσότερες από 50 φορές από το 2021 σε μια προσπάθεια να προωθήσει τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Ενώ η απόφαση-ορόσημο του Ανώτατου Δικαστηρίου το 2007 έχει δημιουργήσει προηγούμενο για τα δικαιώματα των τρανς ατόμων στη χώρα, άλλα τρανς άτομα θα πρέπει να υποβάλουν ξεχωριστή αίτηση στο δικαστήριο για να διορθώσουν τα στοιχεία στα έγγραφά τους χωρίς ιατρική παρέμβαση.

Για περισσότερο από μια δεκαετία, οι αρχές εκδίδουν έγγραφα που αναγράφουν το φύλο ως «άλλο» ή «τρίτο φύλο» με βάση την αυτοπροσδιορισμό. Ωστόσο, τοι τρανς γυναίκες που θέλουν να προχωρήσουν σε νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου απαιτείται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση επιβεβαίωσης φύλου, η οποία συνήθως πρέπει να πραγματοποιηθεί εκτός της χώρας, ακολουθούμενη από ιατρικές αξιολογήσεις και εξετάσεις των γεννητικών οργάνων στο Νεπάλ.

Η Kapali δήλωσε στην εφημερίδα The Himalayan Times: «Είμαι πολύ χαρούμενη και ευτυχής που αυτή η ετυμηγορία έβαλε επιτέλους τέλος στις διακρίσεις και τον στιγματισμό που αντιμετώπιζα όπου κι αν πήγαινα. Η ζωή μου θα είναι εύκολη από εδώ και στο εξής».

Τον Φεβρουάριο, η Manisha Dhakal, εκτελεστική διευθύντρια της ΛΟΑΤΚΙ+ οργάνωσης Blue Diamond Society, δήλωσε στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ότι «γενιές τρανς Νεπαλέζων έχουν αντιμετωπίσει εμπόδια και εξευτελισμό λόγω κενών πολιτικής», προσθέτοντας: «Χρειαζόμαστε αλλαγή τώρα. Ξεκινήσαμε τον αγώνα για την αξιοπρέπειά μας το 2001 και εξασφαλίσαμε μια σημαντική νίκη στο Ανώτατο Δικαστήριο το 2007, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη εφαρμόσει τη διαταγή να μας αναγνωρίσει με βάση την ταυτότητά μας».

Τον ίδιο μήνα, η Kapali δήλωσε στο HRW: «Οι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες και οι τρανς άνδρες είναι άνδρες και το Νεπάλ πρέπει να συνδυάσει τη φήμη του ως ο λεγόμενος φάρος ελπίδας για τις σεξουαλικές και έμφυλες μειονότητες με μια ολοκληρωμένη αλλαγή πολιτικής για το σεβασμό των δικαιωμάτων μας.

«Το Νεπάλ πήρε πολλά εύσημα για την καθιέρωση της επιλογής τρίτου φύλου στα πιστοποιητικά ιθαγένειας, αλλά δεν εφαρμόζεται με συνέπεια και δεν υποστηρίζει τα δικαιώματα των ανθρώπων που αυτοπροσδιορίζονται ως γυναίκες και άνδρες».




Δες και αυτό!