Νεπάλ: Αναγνωρίστηκε ο πρώτος γάμος ζευγαριού γυναικών

19/02/2024
από
Ιστορία έγραψε ένα λεσβιακό ζευγάρι στο Νεπάλ, καθώς είναι το πρώτο του οποίου ο γάμος αναγνωρίστηκε επίσημα από το κράτος.

Στην πρωτεύουσα Κατμαντού, η Anju Devi Shrestha και η Suprita Gurung, και οι δύο 33 ετών, έγιναν το πρώτο ζευγάρι λεσβιών που καταχώρησε το γάμο του στις αρχές, σύμφωνα με τη Deccan Herald.

Η Shrestha, από το δυτικό Νεπάλ, και η Gurung, από την περιοχή Syangia, καταχώρησαν το γάμο τους στον αγροτικό δήμο Jamuna της περιοχής Bardiya στις 11 Φεβρουαρίου.

Αν και το Νεπάλ έχει ήδη θεσμοθετήσει την ισότητα στον γάμο, αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα ζευγάρι γυναικών καταγράφει τον γάμο του.

Μετά την επισημοποίηση του πιστοποιητικού του γάμου τους, η ακτιβιστική ομάδα Mayako Pahichan Nepal (Αναγνώριση της Αγάπης) εξέφρασε την ευτυχία της για την ιστορική στιγμή, σε μια ανακοίνωσή της.

«Οι ΛΟΑΤ κοινότητες του Νεπάλ έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία για τα δικαιώματα των σεξουαλικών μειονοτήτων από το 2001, και η εκστρατεία έγινε επιτυχής με τη νομιμοποίηση της ισότητας στον γάμο, μετά από δύο και πλέον δεκαετίες αγώνων».

Ο Surendra Pandey, γενικός γραμματέας της Mayako Pahichan Nepal, δήλωσε ότι διοργανώθηκε επίσης συνέντευξη Τύπου στις 12 Φεβρουαρίου για να δημοσιοποιηθεί επίσημα το γεγονός και να γιορταστεί η νίκη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στο Νεπάλ.

Το Νεπάλ είναι πλέον η δεύτερη χώρα στην Ασία, που θεσμοθετεί την ισότητα στον γάμο, μετά την Ταϊβάν, το κοινοβούλιο της οποίας ψήφισε τον σχετικό νόμο το 2019.

Τώρα αναμένεται ότι η Ταϊλάνδη θα μπορούσε να είναι η τρίτη ασιατική χώρα που θα ακολουθήσει το παράδειγμά των προηγούμενων χωρών, αφού το υπουργικό συμβούλιο της χώρας ενέκρινε πέρυσι ένα νομοσχέδιο για την ισότητα.
Δες και αυτό!