Νέος Ουγγρικός νόμος θα επιτρέπει τις καταγγελίες εις βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ γονέων

18/04/2023
από
Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας ψήφισε έναν νέο νόμο που θα επιτρέπει στους πολίτες της να καταγγέλλουν στις τοπικές αρχές κουήρ οικογένειες με παιδιά. 

Σύμφωνα με το PinkNews, το νομοσχέδιο, που προτάθηκε από τον Ούγγρο αναπληρωτή πρωθυπουργό Zsolt Semjén τον Φεβρουάριο του 2023, θα μπορούσε να δει τις ομόφυλες οικογένειες να επιπλήττονται για παραβίαση του «συνταγματικά αναγνωρισμένου ρόλου του γάμου και της οικογένειας».

Οι νομοθέτες στην κεντροευρωπαϊκή χώρα ενέκριναν αυτή την εβδομάδα νομοθεσία για τον περαιτέρω αποκλεισμό των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Το σύνταγμα της Ουγγαρίας ορίζει και προστατεύει τον ορισμό του γάμου ως θεσμό «μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας», ενώ προσθέτει ότι «η μητέρα είναι γυναίκα, ο πατέρας είναι άνδρας».

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης μια σειρά από ρήτρες που καλύπτουν μέτρα για να διασφαλιστεί ότι οι αρχές θα διερευνούν καταγγελίες για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των παραπτωμάτων στον χώρο εργασίας.

Τώρα θα μεταφερθεί στο γραφείο του Viktor Orbán, με τον σκληροπυρηνικό πρωθυπουργό να αναμένεται να το υπογράψει ως νόμο στο εγγύς μέλλον.

Viktor Orbán at an EU council meeting.

Η ψήφιση της νομοθεσίας έρχεται μόλις λίγες ημέρες αφότου η Γαλλία και η Γερμανία ένωσαν τις διεθνείς προσπάθειές τους για να αποτρέψουν το πρόσφατο κύμα αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοθεσίας στην Ουγγαρία.

Το 2022 η ουγγρική κυβέρνηση ψήφισε έναν νόμο λογοκρισίας που προβλέπει την απαγόρευση κάθε κουήρ περιεχομένου για παιδιά κάτω των 18 ετών – με πολλά κράτη μέλη της ΕΕ να ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ανάληψη νομικής δράσης εναντίον του.

Δεκαπέντε κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, του Βελγίου, της Ισπανίας και της Φινλανδίας, προσχώρησαν στη μήνυση της Επιτροπής της ΕΕ για παράβαση.

Η Επιτροπή έγραψε ότι η ΕΕ, της οποίας η Ουγγαρία είναι μέλος από το 2004, «δεν έχει χώρο για διακρίσεις», προσθέτοντας ότι ο Orbán παραβιάζει «αρκετούς νόμους και αξίες της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Άλλοι εντός της Ένωσης υποστήριξαν ότι, εάν η Ουγγαρία υποχωρήσει περαιτέρω στις υποχρεώσεις της να τηρεί τους νόμους περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα πρέπει να αποβληθεί από την ΕΕ.

Οι χώρες που δεν συμμετείχαν στη μήνυση επανέλαβαν ωστόσο την υποστήριξή τους τόσο στη νομική διαδικασία όσο και στη δέσμευση της Επιτροπής για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας, Jan Lipavský, δήλωσε ότι η χώρα του λυπάται που δεν μπόρεσε να συμμετάσχει στην αγωγή, αλλά δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να παραιτηθεί από αυτό το θέμα».

Πρόσθεσε: «Τα παιδιά δεν απειλούνται βλέποντας τέτοιους χαρακτήρες στην τηλεόραση ή σε βιβλία. Κινδυνεύουν από την τεχνητή υποκίνηση μίσους ή την απόκρυψη πληροφοριών».

Σε απάντηση, ο Ούγγρος υφυπουργός Εξωτερικών, Tamás Menczer, είπε στην Τσεχική Δημοκρατία να «κρατήσει τα χέρια της μακριά από τα παιδιά της Ουγγαρίας».

Ο Menczer δήλωσε: «Το τι συμβαίνει στους τσεχικούς παιδικούς σταθμούς και τα σχολεία είναι θέμα των Τσέχων και δεν με αφορά. Στην Ουγγαρία, μόνο η απόφαση του ουγγρικού λαού έχει σημασία και οι Ούγγροι έχουν σαφώς αποφασίσει ότι τα παιδιά πρέπει να προστατευθούν».

Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η Ipsos το 2021, περίπου το 66% των Ούγγρων υποστηρίζει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Ωστόσο, η χώρα είναι διχασμένη όσον αφορά την παροχή ορισμένων δικαιωμάτων στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, με το 40% των ερωτηθέντων στην έρευνα World Values 2017-2020 να δηλώνει ότι τα ομόφυλα ζευγάρια δεν πρέπει να είναι γονείς.




Δες και αυτό!