Στις 20 Νοεμβρίου, ο τουρκικός Οργανισμός Φαρμάκων και Ιατρικών Συσκευών ανακοίνωσε έναν νέο κανονισμό που απαιτεί ηλεκτρονική συνταγή για την πρόσβαση σε ορισμένες ορμόνες που χρησιμοποιούνται από τρανς άτομα.
Οι δύο ορμόνες που υπάγονται σε αυτόν τον νέο κανονισμό και χρησιμοποιούνται από τρανς άτομα είναι επίσης οι ίδιες ορμόνες που χρησιμοποιούνται από τις cis γυναίκες για τον έλεγχο των γεννήσεων. Επομένως, ο κανονισμός αυτός δεν επηρεάζει μόνο τα τρανς άτομα αλλά και τις cis γυναίκες.
Ο νέος κανονισμός αποκαλύπτει τις προϋπάρχουσες ανεπάρκειες στην πρόσβαση των τρανς ατόμων σε υπηρεσίες υγείας. Ενώ ο κανονισμός μπορεί να θεωρηθεί ως μια προσπάθεια να νομιμοποιηθεί η διαδικασία διανομής και χρήσης των ορμονών, καθιστώντας την προμήθεια και τη θεραπεία ασφαλέστερη για τους χρήστες, το τουρκικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης είναι εξαιρετικά απρόσιτο για τα τρανς άτομα, ιδίως όσον αφορά την ειδική για τρανς υγειονομική περίθαλψη. Κατά συνέπεια, ο νέος αυτός κανονισμός θα έχει σοβαρές συνέπειες για τα τρανς άτομα.
Επί του παρόντος, στην Τουρκία τα πανεπιστημιακά ερευνητικά νοσοκομεία είναι τα μόνα νοσοκομεία που διαθέτουν ειδικά συμβούλια τα οποία αξιολογούν και παρέχουν ιατρική έκθεση για τα τρανς άτομα, την οποία οι γιατροί χρησιμοποιούν στη συνέχεια για να συνταγογραφήσουν τις απαραίτητες ορμόνες.
Ωστόσο, αυτά τα νοσοκομεία είναι διαθέσιμα μόνο σε 13 από τις 81 επαρχίες (συνήθως σε αυτές με τις μεγάλες πόλεις), με αποτέλεσμα τα τρανς άτομα που ζουν σε αγροτικές περιοχές να πρέπει να ταξιδέψουν σε μία από αυτές τις 13 επαρχίες.
Ο χρόνος του ταξιδιού είναι συνήθως μεγάλος και η διαθεσιμότητα ραντεβού είναι σπάνια, καθιστώντας τα ταξίδια αυτά λιγότερο προσιτά και προσβάσιμα. Για όσα άτομα ζουν ήδη σε μεγάλες πόλεις, εξακολουθεί να είναι δύσκολη η πρόσβαση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, καθώς τα ραντεβού είναι σπάνια διαθέσιμα λόγω της μεγάλης ζήτησης – μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες για να εξασφαλίσουν ένα πρώτο ραντεβού. Τα επόμενα ραντεβού έχουν επίσης παρόμοιο χρόνο αναμονής. Συνολικά, χρειάζονται τουλάχιστον έξι μήνες για να λάβει κανείς την απαραίτητη έκθεση για την πρόσβαση σε συνταγές ορμονών. Είναι χρονοβόρο και απαιτητικό σε πόρους, και συχνά συναντάται τρανσφοβία στην πορεία.
Οι ορμόνες αποτελούν βασικό μέρος της ειδικής για τρανς υγειονομικής περίθαλψης για πολλά τρανς άτομα.
Ο νέος αυτός κανονισμός θα έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες για την υγειονομική περίθαλψη και την ψυχική υγεία των τρανς ατόμων σε ολόκληρη την Τουρκία, ιδίως των τρανς ατόμων που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας.
Για να έχει θετικά αποτελέσματα ένας τέτοιος κανονισμός συνταγογράφησης, το τουρκικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να αναδιαρθρωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλιστεί ότι τα τρανς άτομα μπορούν να έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη σε νοσοκομεία σε όλες τις περιοχές της χώρας. Η ειδική για τους τρανς υγειονομική περίθαλψη πρέπει να παρέχεται και να γίνεται ευρύτερα κατανοητή, ώστε να μπορεί να καλυφθεί η τρέχουσα υψηλή ζήτηση, με τους επαγγελματίες υγείας να διασφαλίζουν το δικαίωμα στην υγεία κάθε ασθενούς, χωρίς διακρίσεις.
Γενικότερα, η Τουρκία θα πρέπει να υποστηρίξει τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου βάσει του άρθρου 8. Θα πρέπει να εισαγάγει ένα νέο νομικό πλαίσιο που θα είναι γρήγορο, διαφανές και προσβάσιμο, χωρίς απαιτήσεις για επεμβατικές χειρουργικές επεμβάσεις, και με ευρεία πρόσβαση στην ειδική για τους τρανς υγειονομική περίθαλψη. Θα πρέπει να συμμορφωθεί με την 11η αναθεώρηση της Διεθνούς Ταξινόμησης των Ασθενειών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία αποπαθολογεί τα τρανς άτομα σε όλους τους τομείς της ζωής.
με πληροφορίες από ILGA-Europe