Νέο τρομακτικό αντί-τρανς νομοσχέδιο στη Φλόριντα

05/05/2023
από
Οι νομοθέτες της Φλόριντα ψήφισαν ένα νέο νομοσχέδιο που αποκλείει τα τρανς άτομα από τις τουαλέτες που αντιστοιχούν στο φύλο τους και θα τα αναγκάζει νομικά να εγκαταλείψουν έναν χώρο μονού φύλου αν τους το ζητήσει κάποιο άλλο άτομο.

Η πολιτεία έχει επίσης επεκτείνει το νομοσχέδιο “Μη λες γκέι” (Don’t Say Gay), ξανά – αυτή τη φορά απαγορεύοντας στους εκπαιδευτικούς να χρησιμοποιούν τις προτιμώμενες αντωνυμίες των τρανς ή non-binary μαθητών.

Την Τετάρτη (4 Μαΐου), η Γερουσία της Φλόριντα ψήφισε το HB 1521, ένα νομοσχέδιο το οποίο θα καθιστά πλημμέλημα την καταπάτηση του χώρου για κάποιο που χρησιμοποιεί τουαλέτες που δεν αντιστοιχούν στο βιολογικό του φύλο.

Το HB 1521 αναφέρει ότι θα υπάρχει «αποκλειστική χρήση των τουαλετών ανάλογα με το φύλο» και «αποκλειστική χρήση των αποδυτηρίων» και ότι αν κάποιος ζητήσει από ένα τρανς άτομο να φύγει, θα πρέπει να «αποχωρήσει αμέσως».

Το νομοσχέδιο οδεύει προς το γραφείο του κυβερνήτη της Φλόριντα Ron DeSantis και αναμένεται να το υπογράψει ως νόμο.

Η Δημοκρατική πολιτειακή εκπρόσωπος Kelly Skidmore επέκρινε τις ενέργειες των Ρεπουμπλικανών συναδέλφων της. «Δεν έχετε ιδέα τι κάνετε εδώ γιατί δεν μπορείτε να σκεφτείτε πέρα από το μίσος σας και δεν μπορείτε να σκεφτείτε πέρα από τις διακρίσεις σας», είπε.

Την ίδια ημέρα που ψηφίστηκε το HB 1521, επεκτάθηκε το νομοσχέδιο του DeSantis “Μη Λες Γκέι”, γνωστό και ως νομοσχέδιο για τα γονικά δικαιώματα.

Florida governor Ron DeSantis wears a suit and tie as he gestures with one hand while speaking to people off camera

Η επέκταση θα περιλαμβάνει την απαγόρευση της «διδασκαλίας στην τάξη σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου» για τους μαθητές μέχρι την όγδοη τάξη. Το νομοσχέδιο του 2022 κάλυπτε μόνο τους μαθητές μέχρι την τρίτη τάξη.

Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο τις αντωνυμίες που αναγράφονται στα πιστοποιητικά γέννησης των μαθητών.

Ο Ρεπουμπλικανός πολιτειακός εκπρόσωπος Adam Anderson υπερασπίστηκε την επέκταση της νομοθεσίας, λέγοντας ότι «προωθεί τα γονικά δικαιώματα, τη διαφάνεια και τα πολιτειακά πρότυπα στα σχολεία της Φλόριντα».

Και πρόσθεσε: «Απαιτεί τα μαθήματα για τους μαθητές της Φλόριντα να είναι κατάλληλα για την ηλικία τους, να επικεντρώνονται στην εκπαίδευση και να είναι απαλλαγμένα από τη σεξουαλικοποίηση και την κατήχηση».

Οι Δημοκρατικοί αμφισβήτησαν τους Ρεπουμπλικάνους και χαρακτήρισαν τους προτεινόμενους νόμους επίθεση κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Ο ανοιχτά ομοφυλόφιλος Δημοκρατικός πολιτειακός αντιπρόσωπος Shevrin Jones δήλωσε από το βήμα της Γερουσίας: «Φανταστείτε να ζείτε σε μια πολιτεία όπου είστε ο στόχος του πολιτικού πολιτιστικού πολέμου».

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής της Φλόριντα Victor Torres, του οποίου η εγγονή είναι τρανς, εξέφρασε τους φόβους του σχετικά με το νομοσχέδιο.

«Κάποιος εκεί έξω θα το πάρει στα χέρια του για να εμποδίσει κάποιο τρανς άτομο να χρησιμοποιήσει μια τουαλέτα», είπε.

«Ξέρετε ότι η εγγονή μου είναι τρανς. Είναι πολύ ήσυχη, πολύ συγκρατημένη, ένα άτομο που αγαπάει, αλλά αισθάνεται ότι απειλείται εκεί έξω. Αυτού του είδους τα νομοσχέδια πάντα, πάντα επηρεάζουν το παιδί και το τι θέλει να κάνει, πού θέλει να πάει».

Εάν ο DeSantis υπογράψει το HB 1521 σε νόμο, οι τοπικές σχολικές περιφέρειες θα πρέπει να εφαρμόσουν κανόνες για την πειθαρχία των μαθητών που χρησιμοποιούν τουαλέτες που δεν αντιστοιχούν στο βιολογικό τους φύλο, ενώ τα κολέγια και τα κυβερνητικά γραφεία θα πρέπει επίσης να θεσπίσουν πειθαρχικές διαδικασίες.

Η κίνηση της Φλόριντα ακολουθεί τα χνάρια του Αϊντάχο, καθώς η Πολιτεία Τζεμ υπέγραψε τον Μάρτιο ένα νομοσχέδιο σε νόμο που αφορούσε την πρόσβαση στο μπάνιο της επιλογής σου.
Δες και αυτό!