Νέα βιογραφία για τον Marlon Brando εξερευνά τη σεξουαλικότητα του ηθοποιού

04/04/2024
από
Μια νέα βιογραφία για τον σπουδαίο ηθοποιό Marlon Brando, αποκαλύπτει τις ανεξερεύνητες πτυχές της καριέρας και της ζωής του, καθώς και πληροφορίες για τη ρευστότητα της σεξουαλικής του ταυτότητας.

Με αφορμή τη χθεσινή επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του αμερικανικού θρύλου, κυκλοφόρησε το «Marlon Brando: Hollywood Rebel» του Burt Kearns. Η αποκαλυπτική βιογραφία διερευνά κομμάτια της καριέρας, των ενδιαφερόντων και της προσωπικότητας του Brando, που είχαν παραμείνει στο σκοτάδι. Ο συγγραφέας της βιογραφίας αναδεικνύει το πως οι ρόλοι του στη σκηνή και την οθόνη, σε συνδυασμό με την άγρια και ανήσυχη προσωπική του ζωή, συνέβαλαν στη μεταμόρφωση της ποπ κουλτούρας, καθώς και της ίδιας της κοινωνίας.

Εν ολίγοις: Το πώς ο μεγαλύτερος ηθοποιός του 20ου αιώνα βοήθησε να οδηγηθεί ο κόσμος στον 21ο. Στο συγκεκριμένο απόσπασμα, ο συγγραφέας διερευνά το πως ο Brando συνέβαλε στη φιλελευθεροποίηση και τη «χαλάρωση» της στάσης απέναντι στο σεξ και τη σεξουαλικότητα.

Έχει επιβεβαιωθεί από τον ίδιο τον Brando ότι αισθανόταν πολύ άνετα να έχει σεξουαλικές σχέσεις τόσο με άνδρες όσο και με γυναίκες, και μερικές φορές με άνδρες και γυναίκες μαζί. Στο «Brando: The Biography», ο Peter Manso κατέγραψε τουλάχιστον δεκαέξι αναφορές στο ευρετήριο με τίτλο «Brando, Marlon, Jr. (“Bud”): bisexuality of», με μαρτυρίες ατόμων που χρονολογούνται από τα σχολικά του χρόνια στη Στρατιωτική Ακαδημία Shattuck, όπου είχε ανοιχτή σχέση με έναν συμφοιτητή του, ο οποίος «ήταν αρκετά χρόνια νεότερος από τον Marlon, με λεπτότατο παρουσιαστικό σε σημείο που σχεδόν να είναι όμορφος».

Ο Truman Capote πήρε συνέντευξη από τον Brando στο Κιότο της Ιαπωνίας, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Sayonara», για ένα δυσάρεστα αποκαλυπτικό άρθρο στο The New Yorker. Κατά τη διάρκεια της συζήτησής τους, ο Capote ανέφερε έναν κοινό φίλο που ισχυριζόταν ότι είχε κάνει σεξ με τον ηθοποιό. «Ρώτησα τον Marlon και το παραδέχτηκε», είπε ο Capote στον βιογράφο του Gerald Clarke. «Είπε ότι πήγαινε στο κρεβάτι και με πολλούς άλλους άνδρες, αλλά ότι δεν θεωρούσε τον εαυτό του ομοφυλόφιλο. Είπε ότι όλοι τους τον ήθελαν τόσο πολύ: «”Απλώς νόμιζα ότι τους έκανα χάρη”».

Ο Brando δήλωσε σε ένα γαλλικό περιοδικό το 1976: «Όπως ένας μεγάλος αριθμός ανδρών, έτσι κι εγώ είχα ομοφυλοφιλικές εμπειρίες και δεν ντρέπομαι [γι’αυτό]». Υπήρξαν περισσότερες ερωτήσεις και αρκετά «κουτσομπολιά» γύρω από τη σεξουαλικότητα του Brando όταν εμφανίστηκε, χωρίς να εξηγηθεί ο λόγος, in drag στο γουέστερν «The Missouri Breaks» του 1976. «Ποτέ δεν έδωσα σημασία στο τι έλεγαν οι άνθρωποι για μένα», είπε. «Κατά βάθος νιώθω αμφίπλευρα, και δεν το λέω αυτό για να εκνευρίσω τις επτά στις δέκα γυναίκες που με θεωρούν, κακώς ίσως, σύμβολο του σεξ. Για μένα, το σεξ είναι κάτι που στερείται ακρίβειας. Ας πούμε ότι το σεξ δεν έχει φύλο (sex is  sexless)».

Εκείνη την εποχή, πρόσθεσε, «η ομοφυλοφιλία είναι τόσο πολύ στη μόδα, που δεν αποτελεί πλέον είδηση». Ωστόσο, η δήλωσή του έγινε είδηση, όπως και το σχόλιο της συμπρωταγωνίστριάς του στο «Last Tango», Maria Schneider, λίγα χρόνια νωρίτερα, ότι ένα κοινό στοιχείο που είχαν με τον Brando ήταν η αμφιφυλοφιλία τους.

Από τις πλέον γνωστές, είναι οι σχέσεις του με τον συγγραφέα James Baldwin, τον Γάλλο ηθοποιό και σκηνοθέτη Christian Marquand (του οποίου το όνομα έδωσε στον γιο του) και η πιο αμφιλεγόμενη, με τον καλό του φίλο, Wally Cox. Ο Brando και ο Cox είχαν γεννηθεί και οι δύο το 1924 και γνώριζαν ο ένας τον άλλον από την ηλικία των εννέα ετών. «Ο Wally Cox δεν ήταν πραγματικά φίλος μου. Ήταν ο αδελφός μου, πιο κοντά μου από οποιοδήποτε άλλο ανθρώπινο ον στη ζωή μου, εκτός από τις αδελφές μου», είχε πει ο Brando.

Για κάποιο λόγο, οι παραπάνω σχέσεις βρίσκονταν κάτω από το ραντάρ της ποπ κουλτούρας για χρόνια, αλλά αυτή με τον θρυλικό κωμικό Richard Pryor εξαπλώθηκε στο ίντερνετ και έγινε είδηση σε όλο τον κόσμο.

Η γυναίκα του Pryor, Jennifer, ουσιαστικά επιβεβαίωσε την ιστορία – με έναν περίεργο και σίγουρα ομοφοβικό τρόπο. «Ήταν η δεκαετία του ’70», είπε, «Τα ναρκωτικά ήταν ακόμα καλά. Αν έπαιρνες αρκετή κοκαΐνη, γαμούσες ακόμα και ένα καλοριφέρ και του έστελνες λουλούδια το πρωί».

Μιλώντας εκ μέρους των εκλιπόντων, ο γιος του Brando, Miko, εξέφρασε την απογοήτευσή του «που κάποιος έκανε ένα τόσο άδικο σχόλιο είτε για τον Marlon Brando είτε για τον Richard Pryor».


Πληροφορίες από το κεφάλαιο του 11 του βιβλίου «Marlon Brando: Hollywood Rebel», του Burt Kearns. Πηγή: Queerty.
Δες και αυτό!