Η Aμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών ανακοίνωσε νέα πρότυπα συμπεριληπτικότητας και αναπαράστασης στα Όσκαρ στην κατηγορία Best Picture.
Η ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητα εμφανίζεται μεν σε όλες τις κατηγορίες, αλλά όχι σε κεντρικούς ρόλους και τεχνικές διοικητικές θέσεις ευθύνης.
Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Academy Aperture 2025. Τα πρότυπα συμπεριληπτικότητας έχουν σχεδιαστεί για να ενθαρρύνουν τη δίκαιη αναπαράσταση τόσο στη μεγάλη οθόνη, όσο και εκτός οθόνης, προκειμένου να αντικατοπτρίζουν καλύτερα την ποικιλομορφία του κινηματογραφικού κοινού.
Οι διευθυντές της Ακαδημίας DeVon Franklin και Jim Gianopulos ηγήθηκαν μιας ομάδας εργασίας για την ανάπτυξη των προτύπων που δημιουργήθηκαν, εμπνευσμένο από το πρότυπο ποικιλομορφίας του Βρετανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου (BFI), που χρησιμοποιήθηκαν σε ορισμένες κατηγορίες των Βραβείων Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (BAFTA) της Βρετανικής Ακαδημία, αλλά προσαρμόστηκαν για να εξυπηρετήσουν τις συγκεκριμένες ανάγκες της Ακαδημίας. Η Ακαδημία διαβουλεύτηκε, επίσης, με το Συνδικάτο Παραγωγών της Αμερικής (PGA), όπως κάνει και επί του παρόντος για την επιλεξιμότητα των Όσκαρ.
Τα πρότυπα συμπερίληψης θα αποτελέσουν καταλύτη για αλλαγή
«Το άνοιγμα αυτό πρέπει να γίνει, ώστε να αντικατοπτρίζει τον διαφορετικό παγκόσμιο πληθυσμό μας τόσο στη δημιουργία των κινηματογραφικών ταινιών όσο και στο κοινό που συνδέεται μαζί τους. Η Ακαδημία έχει δεσμευτεί να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο για να το κάνει αυτό πραγματικότητα» , δήλωσε ο Πρόεδρος της Ακαδημίας David Rubin και Διευθύνων Σύμβουλος της Ακαδημίας Dawn Hudson. «Πιστεύουμε ότι αυτά τα πρότυπα συμπερίληψης θα αποτελέσουν καταλύτη για μακροχρόνιες, ουσιαστικές αλλαγές στη βιομηχανία μας» .
Για την κατηγορία Best Picture
Για τα 94α Όσκαρ (2022) και τα 95α Όσκαρ (2023), θα απαιτείται η υποβολή εμπιστευτικής φόρμας για τα πρότυπα συμπεριληπτικότητας για την εξέταση της κατηγορίας Best Picture, ωστόσο, δε θα απαιτηθούν συγκεκριμένα όρια συμπερίληψης για την επιλεξιμότητα στην κατηγορία Best Picture, μέχρι τα 96α Όσκαρ (2024).
Σύμφωνα με τα νέα πρότυπα, τέσσερα κριτήρια χρειάζεται να πληρούνται. Αυτά ενέχουν καθορισμένα ποσοστά εργαζομένων ατόμων, μπρος και πίσω από τις κάμερες, ως προς χαρακτηριστικά τους, όπως το χρώμα του δέρματος, το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, η αναπηρία, η ταυτότητα φύλου, η φυλή, η εθνική ταυτότητα, κα.
Η ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητα εμφανίζεται:
- Στην πρώτη κατηγορία κριτηρίων αναπαράστασης, θέματος και αφήγησης, προβλέπεται σε δευτερεύοντες και μικρούς ρόλους και ως μέρος της βασικής πλοκής (Α2 30%, Α3) και όχι ως κεντρική/ός ηρωίδα/ήρωας (Α1).
- Στη δεύτερη κατηγορία κριτηρίων που αφορά στη δημιουργική ομάδα διοίκησης (Β1) ενώ για θέσεις ευθύνης σε πιο τεχνικούς επαγγελματικούς τομείς δεν προβλέπεται (Β2). Στη γενική ομάδα των εργαζομένων ατόμων στην παραγωγή της ταινίας, επίσης προβλέπονται ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα (Β3 30%).
- Στη τρίτη κατηγορία κριτηρίων ως προς τις ευκαιρίες μαθητείας, πρακτικής άσκησης (C1) και μετεκπαίδευσης (C2).
- Στη τέταρτη κατηγορία ανάπτυξης κοινού που αφορά στο μάρκετινγκ και τη δημοσιότητα (D1).
https://avmag.gr/128774/vraveia-ermineias-anexartita-apo-to-fylo-akoma-kai-sta-oskar/