Λίγες μέρες μετά τη σύλληψη τουλάχιστον πενήντα ατόμων στο Pride της Κωνσταντινούπολης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε μια νέα επίθεση σε βάρος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, με μια ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο X, έκανε λόγο για «διαστροφές όπως η ΛΟΑΤΚΙ+ προπαγάνδα» και «πολιτικές ουδετεροποίησης του φύλου».
«Από διαστροφές όπως η ΛΟΑΤΚΙ προπαγάνδα, μέχρι τις παγίδες διαδικτυακών στοιχημάτων, από πολιτικές ουδετεροποίησης φύλου, μέχρι τον πολιτισμικό ιμπεριαλισμό, αγωνιζόμαστε σε ένα νέο μέτωπο κάθε μέρα.
«Δεν θα επιτρέψουμε την εξάπλωση ειδεχθών ιδεών, άσχημων φιλοδοξιών και διεφθαρμένων αξιών σε αυτή τη χώρα», σημείωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας», έγραψε το απόγευμα της Τετάρτης ο Ερντογάν.
LGBT gibi sapkınlıklardan sanal bahis tuzaklarına, cinsiyetsizleştirme politikalarından kültür emperyalizmine her geçen gün yeni bir cephede mücadele veriyoruz.
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) July 2, 2025
Menfur fikirlerin, çirkin emellerin, bozuk değerlerin bu topraklarda yayılmasına bundan sonra da müsaade etmeyeceğiz.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του 2025, ο Ερντογάν εγκαινίασε τη «Χρονιά της Οικογένειας», λέγοντας παράλληλα ότι το «ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα» είναι μέρος μιας «ξένης συνωμοσίας» με στόχο την υπονόμευση της Τουρκίας.
«Είναι κοινή μας ευθύνη να προστατεύσουμε τα παιδιά και τη νεολαία μας από επιβλαβείς τάσεις και διεστραμμένες ιδεολογίες. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτιστικές τάσεις ξεπερνούν τα σύνορα και διεισδύουν σε όλες τις γωνιές του κόσμου», είχε δηλώσει τότε σε ακροατήριο στην Άγκυρα. «Οδηγούν επίσης στο να κερδίζουν έδαφος τα ΛΟΑΤ και άλλα κινήματα»
Οι Πορείες Υπερηφάνειας απαγορεύονται στην Τουρκία από το 2015, με την κουήρ κοινότητα να το αψηφά κάθε χρόνο και να έρχεται αντιμέτωπη με δακρυγόνα και επιθέσεις της αστυνομίας.
Πριν λίγες μέρες, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν δεκάδες άτομα που συμμετείχαν στο Pride στο κέντρο της πόλης, ενώ κρατούσαν Pride σημαίες.
Ο Κεζμπάν Κονουκτσού, ένας βουλευτής από το φιλοκουρδικό κόμμα DEM που συμμετείχε στην πορεία, είπε στο Reuters, πως τουλάχιστον 30 άτομα προσήχθησαν.