Την ανάγκη το σχολείο να μην αναπαράγει στερεότυπα και πρότυπα ανισότητας ανάμεσα στα δυο φύλα, η δε εκπαίδευση να λειτουργεί ως μηχανισμός αλλαγής για τις έμφυλες αδικίες, τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα, στο κτίριο του υπουργείου, σχετικά με τις επιμορφωτικές δράσεις που υλοποιούνται για την εξάλειψη των διακρίσεων φύλου στην εκπαίδευση.
“Ένα από τα στοιχεία που θα ξαναβάλουν τη χώρα μας από την κρίση στο δρόμο της ανάπτυξης είναι ακριβώς τα ζητήματα ισότητα των φύλων. Γιατί η ανάπτυξη πρέπει να έχει ωφέλειες κοινωνικές, όχι μόνο οικονομικού και ταξικού χαρακτήρα, αλλά και πολιτισμικές και διαταξικές ωφέλειες, όπως αυτές που αφορούν τις σχέσεις ανάμεσα στα δυο φύλα”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης, ο οποίος επεσήμανε ότι το θέμα της ισότητας των δυο φύλων θα αποτελέσει μέρος του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία. “Η μεταρρύθμιση πρέπει να λαμβάνει υπόψη της και τις ανισότητες που υπάρχουν σήμερα μέσα στην εκπαίδευση. Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ως βασικό αγκωνάρι της θα έχει την ισότητα ανάμεσα στις γυναίκες και τους άντρες, ως μέρος της γενικότερης ισότητας ανάμεσα στους πολίτες”, δήλωσε ο υπουργός.
Οι δράσεις που έχουν σχεδιαστεί στο πλαίσιο Συμφώνου Συνεργασίας, που είχε υπογραφεί τον Ιούλιο 2015, μεταξύ του υπουργείου, του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), της γενικής γραμματείας Ισότητας των Φύλων και του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), βρίσκονται στη δεύτερη φάση τους και θα ολοκληρωθούν στο τέλος του 2016, ωστόσο, όλοι οι συνεργαζόμενοι φορείς εξέφρασαν, μέσω των εκπροσώπων τους, την ελπίδα να συνεχιστούν και την επόμενη χρονιά. Ειδικότερα, πρόκειται για δυο κατηγορίες δράσεων: από τη μια, επιμορφωτικά σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς και από την άλλη, ημερίδες για την ευαισθητοποίηση των στελεχών της εκπαίδευσης (σχολικοί σύμβουλοι, διευθυντές κ.τ.λ.).
“Η δημόσια εκπαίδευση πρέπει να αποτελέσει το όχημα για να γίνει η υπέρβαση κατεστημένων ιδεών σε σχέση με τις διάφορες ικανότητες των δυο φύλων αναφορικά με τους όρους συμμετοχής τους στο δημόσιο βίο”, τόνισε η Ιφιγένειας Καμψίδου, πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ, ενώ η αντιπρόεδρος του Κέντρου, Μαρία Γκασούκα, τόνισε ότι στόχος των δράσεων είναι “να καταστούν οι εκπαιδευτικοί κοινωνικοί μεταρρυθμιστές μέσα στις τάξεις τους” και παράλληλα ανακοίνωσε την εξάπλωση των δράσεων και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς από το 2000 το σχετικό πρόγραμμα, αφορούσε μόνο τη δευτεροβάθμια.
Από τη μεριά του ΚΕΘΙ, η πρόεδρος Ειρήνη Αγαθοπούλου τόνισε ότι με τις δράσεις αυτές που εξαπλώνονται πλέον σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, δίνεται η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να εντοπίζουν την ανισότητα, τη διάκριση και τα στερεότυπα του φύλου, στο εκπαιδευτικό σύστημα και να τα αποφεύγουν –και στους μαθητές να συνειδητοποιήσουν από μικρή ηλικία και με εύληπτο τρόπο τις πατριαρχικές δομές και σήματα που προκύπτουν από αυτές και να διεκδικούν την ισότιμη αντιμετώπιση ως δυο φύλων από μικρή ηλικία, σε όλους τους τομείς της προσωπικής και κοινωνικής τους ζωής. Εξάλλου, η κ. Αγαθοπούλου ανέφερε ότι μέχρι σήμερα, οι σχετικές δράσεις του ΚΕΘΙ που έχουν χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχουν πραγματοποιηθεί σε 4.500 σχολικές μονάδες, αφορώντας πάνω από 8.500 εκπαιδευτικούς και 110.000 μαθητές.
Τέλος, η γενική γραμματέας Ισότητας Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, ανακοίνωσε δυο σχολικούς διαγωνισμούς (αφίσας και βίντεο) που θα διοργανώσει η γενική γραμματεία με θέμα την ισότητα των φύλων, και επεσήμανε ότι η ευαισθητοποίηση μαθητών και εκπαιδευτικών σε τέτοια ζητήματα είναι βασική, “γιατί η επίτευξη μιας ποιοτικής εκπαίδευσης που εξασφαλίζει ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες διαμορφώνει ένα θετικό περιβάλλον για την ενήλικη ζωή, όχι μόνο για τη σημερινή γενιά, αλλά και για τις επόμενες”.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ