Μυστήριο 35 ΠΕΡΣΕΣ: Μια παράσταση που μας ταξιδεύει στη ναυμαχία της Σαλαμίνας

26/07/2023
Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στις 28 και 29 Ιουλίου το Μυστήριο 35 ΠΕΡΣΕΣ. Το ταξίδι στο πεδίο των ψυχών, σε σκηνοθεσία Nikita Milivojević. Μια πρωτοποριακή περφόρμανς εν πλω, στο πλαίσιο του ΑΙΣΧΥΛΟΥ Project, ενός έργου παρακαταθήκης που επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στη γενέτειρα του μεγάλου τραγικού ποιητή, ως ένας άτυπος αλλά εκρηκτικός διάλογος στο πάντοτε ζωντανό και κρίσιμο στα σύγχρονα ζητήματα δικαιοσύνης, ουμανισμού και πολιτικής Αισχύλειο Δράμα.

Ένα ταξίδι στον τόπο όπου έγινε η Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Η περφόρμανς που ξεκινά από το λιμάνι του Περάματος Μεγαρίδος με τη δύση του ήλιου, συνεχίζεται σε ένα πλοίο προς Σαλαμίνα και τέλος, όταν πέσει η νύχτα, σε μια έρημη περιοχή του νησιού που βλέπει στον τόπο όπου έλαβε χώρα η αρχαία σύγκρουση. Το κοινό παρακολουθεί τον Ξέρξη, τον Χορό και τα άλλα πρόσωπα του έργου σε αυτή τη διαδρομή, ενώ τα μέρη του έργου του Αισχύλου, σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα, κατοικούν τα σημεία της διαδρομής.


Ο Ξέρξης συνειδητοποιεί ότι δεν έχει γυρίσει στο σπίτι του, αλλά ότι έχει βρεθεί στον χώρο του εγκλήματος. Γύρω του ζωντανεύουν όλες οι χαμένες ψυχές αυτών που έσυρε ως εδώ. Ο χώρος γεμίζει με τις παρουσίες αυτών που ζουν συνεχώς την αγωνία ως αποτέλεσμα της καταστροφής που έφερε. Η σκληρή όμως μοίρα του ηττημένου είναι η μοναξιά.

Λίγα λόγια για το ΑΙΣΧΥΛΟΥ project ^

Εκτός από τους ΠΕΡΣΕΣ. Το ταξίδι στο πεδίο των ψυχών, το Μυστήριο 35 ΑΙΣΧΥΛΟΥ Project ^ περιλαμβάνει 2 ακόμη εκδηλώσεις: τις ΕΥΜΕΝΙΔΕΣ, σε σκηνοθεσία Άντζελας Μπρούσκου, που παρουσιάστηκε στις 15 & 16 Ιουλίου, και τη συναυλία ΙΑΝΝΗΣ ΞΕΝΑΚΗΣ: ΟΡΕΣΤΕΙΑ, που πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιουλίου από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη, με τη συμμετοχή της Χορωδίας της ΕΡΤ, της Χορωδίας Δήμου Αθηναίων και της Παιδικής Χορωδίας του Ωδείου Kodály. 

Η πρώτη έκδοση του ΑΙΣΧΥΛΟΥ project ^ πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2022 στο Αμφιθέατρο Παλαιού Ελαιουργείου, με στόχο να θεσμοθετήσει έναν σπάνιο διάλογο πάνω στο Αισχύλειο Δράμα. Περιλάμβανε τις παραστάσεις ΚΛΥΤΑΙΜΝΗΣΤΡΑ της σπουδαίας φλαμανδικής ομάδας tgSTAN σε σκηνοθεσία JolenteDeKeersmaeker, ένα πρωτοποριακό έργο για τις σύγχρονες έμφυλες ταυτότητες και τη φωνή των σιωπηλών, και ΠΕΡΣΕΣ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, μια συμπαραγωγή της 2023 Ελευσίς, του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και της εταιρείας «Το Θέατρο», για την τραγωδία της ανθρωπότητας σε μια συνομιλία για τα πολλαπλά παγκόσμια αδιέξοδα του σήμερα.

Ημερομηνία: 28 & 29 Ιουλίου
Ώρα έναρξης: 20:15 | Ώρα Προσέλευσης: 19:15 -19:45
Χώρος: Σαλαμίνα / Εν πλω | Σημείο συνάντησης: Λιμάνι Ferry Boat Περάματος Μεγαρίδος (χάρτης εδώ)
Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος 25€, μειωμένο 15€ (φοιτητές, 65 άνω), ατέλειες 10€ (άνεργοι, ΑμΕΑ και συνοδοί)
Διάρκεια: 100 λεπτά
Προπώληση εισιτηρίων εδώ


Χρήσιμες οδηγίες

Ο απόπλους θα ξεκινήσει στις 20:15 ακριβώς. Παρακαλούνται οι θεατές για την έγκαιρη προσέλευσή τους.
Κατά τη διάρκεια της παράστασης οι θεατές θα χρειαστεί να διανύσουν διαδρομή 500 περίπου μέτρων σε άσφαλτο και χωματόδρομο. Την ίδια διαδρομή θα διανύσουν και κατά την επιστροφή τους.
Συνιστάται στους θεατές να φέρουν μαζί τους νερό και προαιρετικά καπέλο, αντιηλιακό & αντικουνουπικό.
Την παράσταση μπορούν να παρακολουθήσουν ΑμεΑ μόνο με αυτοκινούμενα/μηχανοκίνητα αμαξίδια.
Δες και αυτό!