Μυστήριο 137: Μετάβαση προς την επαγγελματική αλληλεγγύη

20/02/2024
από
Μυστήριο 137: Μετάβαση προς την επαγγελματική αλληλεγγύη. Μια σειρά συζητήσεων, εργαστηρίων και εκδηλώσεων από 6 έως 10 Μαρτίου 2024, στο Παλαιό Ελαιουργείο.

Δηλώσεις συμμετοχής εδώ

Μια σειρά συζητήσεων, εργαστηρίων και εκδηλώσεων διοργανώνει από τις 6 έως τις 10 Μαρτίουη 2023 Ελευσίς, σε συνεργασία με το δίκτυο Culture for Change, για το μέλλον και την ανάπτυξη των συλλογικών πρωτοβουλιών των επαγγελματιών του πολιτιστικού χώρου. Το Μυστήριο 137 Μετάβαση προς την επαγγελματική αλληλεγγύη είναι μια δράση πέντε ημερών στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, ειδικά σχεδιασμένη για τον τόπο όπου άνθισαν οι έννοιες της συλλογικής συνείδησης και δράσης την περίοδο ανάπτυξης του εργατικού κινήματος. Μέσω εργαστηρίων και συναντήσεων με τις τοπικές συλλογικότητες της πόλης, το Μυστήριο 137 έχει ως στόχο να μεταφέρει στο σήμερα την έννοια της επαγγελματικής αλληλεγγύης, αξιοποιώντας τον πολιτισμό ως μέσο κοινωνικής αλλαγής. 

Από τη δεκαετία του ’50 έως σήμερα, το αφήγημα και η προσέγγιση προς την κοινωνική αλλαγή έχει μεταβληθεί. Η δυναμική της συλλογικής δράσης έχει ενισχυθεί και ο καταλυτικός ρόλος των δικτύων στο κοινωνικoπολιτιστικό ελληνικό οικοσύστημα έχει ενδυναμωθεί. Με τη χρήση σύγχρονων μεθόδων συνεργασίας και διαλόγου και με την αξιοποίηση της τεχνολογίας, τα τελευταία χρόνια οι αποστάσεις τείνουν να εκμηδενιστούν και ο χρόνος ανάπτυξης της συλλογικής δράσης ολοένα επιταχύνεται. 

Πώς μπορεί να διαμορφωθεί το μέλλον των συλλογικών πρωτοβουλιών των επαγγελματιών του πολιτιστικού χώρου που δραστηριοποιούνται στην κοινωνική και πολιτιστική καινοτομία; Ποιες είναι οι μορφές, οι πρακτικές και οι νοοτροπίες που επιτρέπουν στους νέους επαγγελματίες να διασυνδέονται, να συναλλάσσονται, να αλληλοεμπνέονται και να κάνουν το έργο τους πιο βιώσιμο και αποτελεσματικό;

Στο πλαίσιο της δράσης Μυστήριο 137 Μετάβαση προς την επαγγελματική αλληλεγγύη, το πρώτο πανελλήνιο δίκτυο επαγγελματιών κοινωνικής καινοτομίας Culture for Change θα παρουσιάσει το υβριδικό μοντέλο ανάπτυξής του, θα μοιραστεί εργαλεία και πρακτικές, θα ανοίξει τον διάλογο για τους πυλώνες παρέμβασης κοινών διεκδικήσεων και θα αναζητήσει μαζί με τους πολίτες της Ελευσίνας τον ρόλο του πολιτισμού ως εγχειρήματος που φέρει κοινωνικό αντίκτυπο στις τοπικές κοινότητες. Στόχος αυτής της συνάντησης είναι να διευρύνει τους ορίζοντες εξερεύνησης των συμμετεχόντων με την αμοιβαία ανταλλαγή και το πέρασμα σε νέες, πιο συμμετοχικές, συλλογικές και σχετικές με την τοπική κοινότητα της Ελευσίνας μορφές επαγγελματικών συνασπισμών.

Λίγα λόγια για το δίκτυο Culture for Change: To Culture for Change (CforC) είναι το πρώτο ελληνικό δίκτυο που εκπροσωπεί τη φωνή περισσότερων από 75 επαγγελματιών διαφορετικού ακαδημαϊκού υπόβαθρου και πολλαπλών δεξιοτήτων από όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων –ενδεικτικά– πολιτιστικών διαχειριστών, καλλιτεχνών, νομικών, επιστημόνων συμπεριφοράς, σχεδιαστών, αρχιτεκτόνων, πολεοδόμων, περιβαλλοντολόγων και άλλων ειδικοτήτων, που συνδέονται με κοινές απόψεις και πρακτικές γύρω από την ανάπτυξη της κοινωνικής καινοτομίας, αναδεικνύοντας τον θετικό αντίκτυπο του πολιτισμού στην κοινωνία. Μια υβριδική συλλογικότητα που υποστηρίζει και αναδεικνύει τις πρωτοβουλίες των μελών της, παρέχοντάς τους δομές, πρακτικές, κατευθυντήριες γραμμές, ευκαιρίες συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, δημιουργικές συνεργασίες με άλλα άτομα, δίκτυα και οργανισμούς, καθιστώντας το έργο τους πιο βιώσιμο και αποτελεσματικό. Απώτερος στόχος του δικτύου είναι η ενίσχυση του Πολιτιστικού τομέα και της Κοινωνίας των Πολιτών τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο. Κατά τη διάρκεια της δράσης θα πραγματοποιηθεί η ετήσια Γενική Συνέλευση του CforC, οι εργασίες της οποίας θα είναι ανοιχτές στο κοινό προς παρατήρηση του μοντέλου λειτουργίας του.

Θεματικές Συζητήσεων:
Τα δίκτυα συνεργασίας και η επιρροή τους στην ανάπτυξη των τοπικών οικοσυστημάτων
Εναλλακτικά μοντέλα δικτύωσης
Ο κοινωνικός αντίκτυπος με όχημα την πολιτιστική δραστηριότητα

Θεματικές Εργαστηρίων:
H θεωρία της συστημικής αλλαγής
Δεξιότητες για την κοινωνική αλλαγή
Ο συμπληρωματικός ρόλος της ηγεσίας
Εφαρμοσμένες πρακτικές κοινωνικού αντικτύπου


Πληροφορίες:

Τοποθεσία: Παλαιό Ελαιουργείο
Ημερομηνίες: Τετάρτη 6 έως Κυριακή 10 Μαρτίου
Δηλώσεις συμμετοχής: εδώ
Αναλυτικό πρόγραμμα:εδώ
Διαβάστε τα βιογραφικά εισηγητών: εδώ

Website:2023eleusis.eu
Facebook:facebook.com/2023eleusis.eu
Instagram:instagram.com/2023eleusis
YouTube:youtube.com/c/2023Eleusis
E-mail: [email protected]

Πρόσβαση στην Ελευσίνα
# 21χλμ

Μόλις 21 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας, μια από τις σημαντικότερες ιερές πόλεις της αρχαιότητας, η πόλη των Ελευσίνιων Μυστηρίων και γενέτειρα του Αισχύλου, η Ελευσίνα είναι η τέταρτη κατά σειρά Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης που φιλοξενείται στην Ελλάδα. Η πρόσβαση σε αυτή μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους.

Με αυτοκίνητο ή μηχανή μέσω της Αττικής Οδού ή από τη Λεωφόρο Αθηνών σε μόλις 25 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας
Με λεωφορείο (γραμμές 845 και 871 από Πειραιά, 876 από τον σταθμό «Αγ. Μαρίνα» του μετρό και 878 από Αχαρνές)
Με προαστιακό (στάση «Μαγούλα» και στη συνέχεια με το λεωφορείο 863)
Με ΚΤΕΛ (γραμμή Μέγαρα – Νέα Πέραμος – Ελευσίνα, με αφετηρία την πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο)




Δες και αυτό!