Μητροπολίτης συνδέει τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα με την κτηνοβασία

17/01/2024
από
Σε συνέντευξη που έδωσε στο Action24, ο Μητροπολίτης Λαρίσης Ιερώνυμος εξέφρασε τις ομοφοβικές θέσεις της Εκκλησίας σχετικά με την ισότητα στον γάμο.

Ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμος στάθηκε κατά του πολιτικού γάμου γενικότερα, εκφράζοντας όμως και τη συχνή ρητορική μίσους της Εκκλησίας, λέγοντας ότι γάμο αποτελεί αποκλειστικά η ένωση ενός άνδρα και μιας γυναίκας.

«Η άποψή μου είναι αυτό που διδασκόμαστε από τους Αγίους Πατέρες μας. Ο γάμος έχει οριοθετηθεί και από το ρωμαϊκό δίκαιο. Γάμος εστί ένωσις ανδρός και γυναικός. Από αυτόν τον ορισμό η Εκκλησία δεν μπορεί να φύγει. Πολλές φορές θέλουμε να χαρακτηρίσουμε ως γάμο πράγματα που ξεφεύγουν από αυτόν τον ορισμό.

«Η Εκκλησία αντιμετωπίζει τον γάμο ως μυστήριο ενώ το κράτος ως απλή σύμβαση. Αυτή η διαφορετική προσέγγιση του γάμου δημιουργεί και την διαφορά στην οπτική. Για αυτό δεν αναγνωρίζουμε και τον πολιτικό γάμο στα ετερόφυλα ζευγάρια».

Ενώ πρόσθεσε ότι η διαφορά με το σύμφωνο συμβίωσης, έγκειται στο δικαίωμα στην τεκνοθεσία.

Συγκεκριμένα είπε: «Υπάρχει η δυνατότητα του συμφώνου συμβίωσης σε κρατικό λειτουργό. Η διεκδίκηση του γάμου οφείλεται στο ότι ο χαρακτηρισμός μίας σχέσης ως γάμου συνεπάγεται αυτόματα την απόκτηση τέκνων. Είναι μία κερκόπορτα για να πάμε στην τεκνοθεσία.

Δεν θα κερδίσουν κάτι με το να χαρακτηριστεί μια ομοφυλοφιλική σχέση γάμος και όχι σύμφωνο συμβίωσης».

Στη συνέχεια όμως, ο λόγος του έγινε ακόμα πιο ομοφοβικός και επικίνδυνος, όταν σημείωσε ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, μπορεί να επιθυμήσουν να συνάψουν γάμο «με το κατοικίδιό τους», κάνοντας έτσι μια σύνδεση μεταξύ της κτηνοβασίας και των ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτοτήτων.

«Αν πούμε ότι γάμος είναι και μια ομοφυλοφιλική σχέση, επειδή οι κοινότητες ΛΟΑΤΚΙ είναι πλας, δηλαδή έχουν ένα συν στο τέλος, να ρωτήσω εγώ αν αύριο ζητήσει κάποιος το δικαίωμα του να συνάψει γάμο με ένα βράχο στο χωριό του, με ένα δέντρο στην αυλή του, με το κατοικίδιό του, θα το πούμε και αυτό γάμο;

«Κι αν κάποια στιγμή φτάσουμε να διεκδικούμε τον γάμο στην πολυγαμική εκφορά του. Για παράδειγμα, τρεις άνδρες και πέντε γυναίκες, μια οικογένεια. Θα το χαρακτηρίσουμε κι αυτό γάμο.

«Πού θα σταματήσουμε το ξεχείλισμα του όρου “γάμος”;», είπε.

Ενώ συνεχίζοντας δήλωσε ότι η ισότητα στον γάμο δεν αποτελεί δικαίωμα, και για αυτό δεν έχει νομοθετηθεί τόσο καιρό.

Συγκεκριμένα είπε: «Αν υπήρχε προσβολή δικαιώματος, αν υπήρχε ανισότητα στον γάμο, δεν θα είχαμε ανάγκη νομοθεσίας, θα είχαμε ήδη νομολογία. Έχουμε στη χώρα μας ένα λαμπρό δικαστήριο, το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο όταν βλέπει ότι καταστρατηγούνται δικαιώματα πολιτών, παρεμβαίνει και παράγει νομολογία.

«Έχουμε μπλέξει το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό, με αυτό που στην κοινωνία σημαίνει δικαίωμα. Επειδή εγώ επέλεξα κάτι, δεν σημαίνει ότι όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να υπακούσουν σε αυτό που επέλεξα».




Δες και αυτό!