Μητέρα non-binary παιδιού: “Η μισαλλοδοξία και η άγνοια των συγγενών μας εξαντλεί.”

10/06/2020
από

Μια μητέρα ενός non-binary παιδιού μιλά για τα εμπόδια που αντιμετωπίζει, από φιλικά και συγγενικά πρόσωπα, που δεν μπορούν να αποδεχθούν την ταυτότητα φύλου του παιδιού της, δυσκολεύοντάς την στην ανατροφή του.

Η Jorgenson και ο σύζυγός της, Daryl, με το M και το 16 μηνών μωρό τους. Credit…Caroline Yang για τους The New York Times

Γράφοντας στους The New York Times, η Sandy Jorgenson μοιράστηκε το ταξίδι της ως γονέας του παιδιού M, που σήμερα είναι επτά ετών, και που χρησιμοποιεί αντωνυμίες ουδέτερες ως προς το φύλο. Το Μ άρχισε να αναφέρεται στον εαυτό του ως «αυτό» σε ηλικία έξι ετών και ζήτησε από τους γονείς του να κάνουν το ίδιο. Η Jorgenson και ο σύζυγός της συμφώνησαν, αλλά λένε ότι «δεν το σκεφτήκαμε και πάρα πολύ.»

«Μήνες μετά από αυτήν την συμφωνία, ωστόσο, το Μ επέστρεψε στο σπίτι από το σχολείο στενοχωρημένο για το πώς το προσφωνούν οι δάσκαλοι και οι συμμαθητές του.»   

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sandy Jorgenson (She/Her) (@sandsmama) στις


«Τότε, συνειδητοποιήσαμε ότι ήρθε η ώρα να συζητήσουμε σοβαρά μαζί του» , γράφει η Jorgenson.

«Καθώς εγώ κι ο σύζυγός μου μιλούσαμε για την ταυτότητα φύλου με το Μ και το ρωτήσαμε πώς βλέπει τον εαυτό του και τι ένιωθε, μοιράστηκε μαζί μας ότι δεν ταυτιζόταν πλέον με το φύλο, το οποίο γνωρίζαμε μέχρι τότε. “Απλώς νιώθω άνθρωπος. Άτομο. Αυτό είναι όλο , επέμενε.

Οι γονείς του non-binary παιδιού το αγαπούν «κατηγορηματικά» – αλλά οι οικογένειές τους δεν είναι τόσο ανοιχτές στην αποδοχή.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sandy Jorgenson (She/Her) (@sandsmama) στις

Όλα αυτά έπρεπε να γνωρίζει η Jorgenson. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή και ο σύζυγός της, είχαν όλο και περισσότερες συνομιλίες με το Μ, και παρακολούθησαν το παιδί τους να αισθάνεται άνετα στη non-binary ταυτότητα φύλου.

«Με απλά λόγια, το κάναμε ξεκάθαρο: Είπαμε στο Μ ότι το αγαπάμε κατηγορηματικά, είμαστε εδώ για εκείνο, είναι αποδεκτό, και είναι οκ να μας πει, ή να μας ρωτήσει οτιδήποτε, και θα παρακολουθούμε περιοδικά την ψυχική του υγεία» , δήλωσε. Η προσέγγισή τους υποστηρίζεται από την Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση, η οποία διαπίστωσε ότι τα παιδιά, των οποίων η ταυτότητα φύλου επιβεβαιώνεται και υποστηρίζεται, μπορεί να έχουν σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα ψυχικής υγείας.

Δυστυχώς, αυτή η υποστήριξη δεν ήρθε από τα κοντινά πρόσωπα της Jorgenson και του συζύγου της, και αναγκάστηκαν να προστατεύσουν το non-binary παιδί τους από τη μισαλλοδοξία ορισμένων.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sandy Jorgenson (She/Her) (@sandsmama) στις

«Ο άντρας μου και εγώ καταβάλουμε τεράστια προσπάθεια στο να απαντάμε σε ισχυρισμούς μελών της οικογένειας, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων προέρχονται από αντιλήψεις που έχουν χτιστεί στις μητρικές μας οικογένειες, και αναγκαζόμαστε και οι δύο να ξοδεύουμε πάρα πολύ μεγάλες ποσότητες ψυχικής ενέργειας, για να επικοινωνήσουμε ότι δεν ισχύει, ότι (για παράδειγμα) το Μ δεν ξέρει ποιο είναι, όπως ισχυρίζονται» , αναφέρει. «Το ποσό της συναισθηματικής ενέργειας που έχουμε ξοδέψει για να υποστηρίξουμε την αυτονομία του πρωτότοκου παιδιού μας είναι σίγουρα περισσότερο από ό,τι περίμενα, αλλά θα έχω πολλά περισσότερα χτυπήματα, αν τελικά δώσω στο Μ την ευκαιρία να υπάρχει ειρηνικά, ακριβώς όπως είναι.

«Δε θα έπρεπε καν να χρειάζεται να διασφαλίσουμε ότι το παιδί μας αντιμετωπίζεται με σεβασμό και καλοσύνη, ανεξάρτητα από το φύλο.» 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sandy Jorgenson (She/Her) (@sandsmama) στις

“Το Μ σήμερα έχει μια καλή αντίληψη για την ταυτότητα του φύλου του και κατανοεί ότι, μέσα στα όρια του σπιτιού του, το βλέπουμε, το ακούμε, το αγαπάμε και γίνεται αποδεκτό.” 

Αλλά αυτό, αναφέρει η Jorgenson, ήταν το εύκολο μέρος.

«Αυτό που χρειάζεται πραγματική δουλειά είναι να πείσουμε τα κοντινά μας πρόσωπα ότι πρέπει να κάνουν το ίδιο» .




Δες και αυτό!