Το X (πρώην Twitter) γέμισε από τρανσφοβικούς, οι οποίοι άρχισαν να χλευάζουν και να κατακρίνουν έργο τέχνης στο Λονδίνο, αφιερωμένο στα τρανς και non-binary άτομα.
Το γλυπτό της Teresa Margolles, «Mil Veces un Instante» (Χίλιες φορές σε μια στιγμή), αποκαλύφθηκε την Τετάρτη (18 Σεπτεμβρίου). Το έργο τέχνης αποτελείται από γύψινα εκμαγεία των προσώπων 726 τρανς, non-binary και φυλοδιαφορετικών ατόμων, τα οποία έχουν δεχθεί βία.
Η Margolles δήλωσε ότι το δημιούργημα αποτελεί έναν φόρο τιμής στην τρανς φίλη της, Karla, η οποία δολοφονήθηκε στην πόλη Juárez του Μεξικού τον Δεκέμβριο του 2015. Κανείς δεν καταδικάστηκε για το έγκλημα.
Τον Φεβρουάριο, όταν ανακοινώθηκαν οι λεπτομέρειες του γλυπτού, το οποίο προωθεί τα τρανς δικαιώματα, ορισμένα συντηρητικά ειδησεογραφικά πρακτορεία είχαν ήδη ξεκινήσει να το σχολιάζουν με αρνητικό και κακοποιητικό τρόπο.
Μετά τα αποκαλυπτήριά του, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύστηκαν από το μίσος διάφορων που το χαρακτήρισαν «σκουπίδια», και «woke αρετή». Κάποιοι είπαν ότι το «μόνο» πράγμα που θα έπρεπε να επιδεικνύει το βάθρο είναι ένα μνημείο της Ελισάβετ Β’.
Ο χρήστης έγραψε: «Ένα αποτρόπαιο κομμάτι από σκυρόδεμα που δείχνει την αρετή του τρελού ξύπνιου στην τέταρτη πλίνθο. Το μόνο πράγμα που θα έπρεπε να υπάρχει πάνω του είναι η εκλιπούσα βασίλισσα Ελισάβετ Β’».
Εν τω μεταξύ, ο τίτλος ενός άρθρου της Telegraph αποφάσισε μάλιστα ότι το γλυπτό «αποδεικνύει ότι η Βρετανία έχει γίνει μια χώρα που μισεί τον εαυτό της».
Παρ’ όλα αυτά, η Stephanie Lynnette, το πρόσωπο της οποίας είναι ένα από εκείνα που εμφανίζονται στο έργο, θυμήθηκε την εμπειρία της χύτευσης ως «ένα από τα πιο απελευθερωτικά παραδείγματα συμμαχίας».
Μια άλλη συμμετέχουσα, η Tabby Lamb, δήλωσε ότι αισθάνθηκε ότι είναι «ριζοσπαστικό να είναι μέρος ενός γλυπτού που γιορτάζει όχι μόνο την ύπαρξή μας, αλλά και την τεράστια ποικιλομορφία μας».
Το έργο χρηματοδοτείται από τον δήμαρχο του Λονδίνου με την υποστήριξη του Arts Council England και του Bloomberg Philanthropies.