Η υπουργός Mary Butler μίλησε για το πόσο περήφανη είναι για την αντίδραση της ίδιας της μητέρας της, όταν ανακάλυψε ότι ο μικρότερος γιος της είναι τρανς.

Σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε την Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου, η Ιρλανδή υπουργός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Φίανα Φα, Mary Butler, μίλησε για την «τεράστια» υπερηφάνεια που νιώθει για τον τρανς γιο της και προέτρεψε άλλους γονείς να στηρίξουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιά τους.

Η Mary Butler, η οποία είναι υπουργός Επικρατείας για την Ψυχική Υγεία και τους Ηλικιωμένους, έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή Déise Today στο ραδιόφωνο WLR σχετικά με τις στρατηγικές κατά του εκφοβισμού, που πρέπει να εφαρμοστούν στα σχολεία. Η Υπουργός μίλησε για την εμπειρία της οικογένειάς της, αναφέροντας ότι ο τρανς γιος της είχε λάβει κάποια «σχόλια» εκφοβισμού από άλλους μαθητές, όταν ξεκίνησε τη φυλομετάβαση.

Ωστόσο, είπε ότι τώρα τα πάει «απολύτως φανταστικά», χάρη στην υποστήριξη που έλαβε από το σχολείο. «Το σχολείο… η υποστήριξή τους για τα παιδιά που βρίσκουν ότι θέλουν να ταξιδέψουν σε ένα διαφορετικό μονοπάτι στη ζωή, ήταν εξαιρετική», είπε η Butler.

Η υπουργός ανέφερε, επίσης, ότι πράγματα, όπως η φυλομετάβαση, μπορεί μερικές φορές να είναι «δύσκολο να εξηγηθούν σε μια παλαιότερη γενιά», αλλά ότι είχε την «πιο περήφανη μέρα» όταν είδε την αντίδραση της μητέρας της, όταν ανακάλυψε ότι το μικρότερο παιδί της ήταν τρανς .

«Θα το θυμάμαι πάντα, μου είπε: «Μαίρη, έχω 12 εγγόνια και τα αγαπώ όλα εξίσου», είπε η Butler. «Και πρέπει να πω ότι, όταν ένα άτομο 84 ή 85 ετών μπορεί να έχει τέτοιου είδους άποψη για τη ζωή, για τη νεολαία, νομίζω ότι όλοι μπορούμε να μάθουμε από αυτό».

Όταν ρωτήθηκε για το είδος της συμβουλής που θα έδινε σε γονείς που θέλουν να υποστηρίξουν τα τρανς παιδιά τους, ανέφερε ότι οι κοινοτικοί οργανισμοί προσφέρουν πολύ σημαντικό έργο στην Ιρλανδία. Μίλησε, επίσης, για το πώς «Η υποστήριξη για τα παιδιά που είναι τρανς δεν έχει φτάσει στο επίπεδο που θα έπρεπε να βρίσκεται. Είναι πραγματικά πολύ, πολύ λίγη εδώ στην Ιρλανδία».

Η Butler είπε, επίσης, ότι παρακολουθούσε την περίπτωση του δασκάλου Enoch Burke, ο οποίος κέρδισε την εθνική προσοχή μετά τη σύλληψή του τον Σεπτέμβριο, σε σχέση με τη συμπεριφορά του σε σχολική εκδήλωση. Σε εκείνη την περίπτωση, ο δάσκαλος φέρεται να προκάλεσε μια σκηνή και παρενόχλησε τον πρώην διευθυντή του σχολείου, επειδή αρνήθηκε να αποκαλέσει έναν μαθητή με τις προτιμώμενες αντωνυμίες του.

«Απλώς σκέφτομαι, ότι κάθε φορά που βλέπω ένα ρεπορτάζ στην τηλεόραση για έναν δάσκαλο, ο οποίος έχει δικαίωμα στις δικές του πεποιθήσεις, πάντα σκέφτομαι το παιδί πίσω από αυτό, όπου ένας δάσκαλος πιστεύει ότι δεν μπορεί να το αποκαλέσει με την προτιμώμενη αντωνυμία του, απλώς σκεφτείτε τη ζημιά που κάνει σε αυτό το παιδί», σχολίασε η Butler.

Πρέπει πάντα «να βάζουν μπροστά και στο επίκεντρο το νεαρό άτομο, που περνάει μια δύσκολη περίοδο. Να θυμάστε πάντα ότι υπάρχει ένα νεαρό άτομο που φωνάζει για βοήθεια».

Η Butler συνέχισε: «Σε σχέση με τα θέματα φύλου και σε σχέση με τα νέα παιδιά που δεν αισθάνονται άνετα με το φύλο που τους αποδοθηκε κατά τη γέννηση, είναι υπέροχο όταν τα σχολεία μπορούν να προσφέρουν υποστήριξη… Για να είμαστε δίκαιοι τα περισσότερα σχολεία είναι πραγματικά πολύ καλά. Μαθαίνουν. Είναι μια καμπύλη μάθησης για όλους. Είναι μια καμπύλη μάθησης για τα σχολεία, για τα διοικητικά συμβούλια».

Η τελευταία συμβουλή της προς τους γονείς ήταν: «Το πιο σημαντικό πράγμα, αν μπορείτε, είναι να καθίσετε και να ακούσετε το παιδί, να το αγκαλιάσετε και να του πείτε ότι είστε εκεί και θα το ξεπεράσουμε μαζί… πιστεύω ακράδαντα στο να περνάμε μια μέρα τη φορά και αύριο να κάνουμε κάτι άλλο».