Το Σημείο, που διευθύνει ο Κωστής Παπαϊωάννου και συντονίζει η Ιωάννα Μεϊτάνη και που όπως αναφέρεται αποτελεί “ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών, που ανησυχούν από την άνοδο του ακροδεξιού φαινομένου”, δημιούργησαν ένα “Μικρό αφιέρωμα σε μια δίκη-ορόσημο” για τη δίκη σχετικά με τη δολοφονία του Ζακ.
Διαβάστε στο αφιέρωμα:
(Κατα)δικάζεται η κοινοτοπία του κακού; | Έλενα-Όλγα Χρηστίδη και Νάνσυ Παπαθανασίου, επιστημονικά υπεύθυνες Orlando LGBT+
Η τελευταία θέση μυρίζει θάνατο… | Αναστασία Βαϊτσοπούλου, Βαγγέλης Κοσμάτος, Γιώργος Νικολαΐδης, Συμμαχία των Φύλων
Για την έναρξη μιας ιστορικής δίκης | Ειρήνη Γαϊτάνου, υπεύθυνη εκστρατειών Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας
Η Δικαιοσύνη ως απάντηση στον εκφασισμό | Η ομάδα του παρατηρητηρίου Zackie Oh Justice Watch
Για τον Ζακ | Μάρω Δούκα, συγγραφέας
Είμαστε όλοι αδιάψευστοι μάρτυρες | Κλειώ Παπαπαντολέων, συνήγορος πολιτικής αγωγής της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου
Διαβάστε όσα αναφέρει το Σημείο στην εισαγωγή του αφιερώματος:
Η δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου (Zackie Oh) σε δημόσια θέα μέρα μεσημέρι στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 συγκεντρώνει και αποτυπώνει όλα τα χαρακτηριστικά του εκφασισμού μιας κοινωνίας που εκτόνωσε στο πρόσωπο του θύματος το μίσος και την απέχθεια για τον διαφορετικό, τον μη «κανονικό», τον ξένο. Ο Ζακ παρουσιάστηκε στους δέκτες μας ως ο «ληστής με το μαχαίρι», ο τοξικοεξαρτημένος, ο επαίτης που η ζωή του μετρήθηκε, απαξιώθηκε και αφαιρέθηκε.
Η δημόσια παρουσία του Ζακ και η ακτιβιστική του δράση θόλωνε το αφήγημα της ετεροκανονικότητας, αμφισβητούσε τους «μέσους όρους», διεκδικούσε χώρο για όλα τα σώματα με όλους τους (αυτο)προσδιορισμούς τους, πήγε κόντρα σε όλες τις αναπαραστάσεις της τοξικής αρρενωπότητας, ενσωμάτωνε εντέλει ό,τι στοχοποιούσε η ακροδεξιά ρητορική και –όπως αποδείχθηκε– και οι πρακτικές της.
Στη δίκη που αρχίζει δύο χρόνια μετά, στις 6/11 (έπειτα από διακοπή στις 21/10), δεν διακυβεύεται μόνο η απόδοση των ορθών κατηγοριών στους δράστες και η δικαίωση για την οικογένεια του Ζακ, τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα (της οποίας το θύμα υπήρξε δραστήριο μέλος) και όλου του κόσμου του οποίου ενεργοποιήθηκαν τα δημοκρατικά αντανακλαστικά από τα χαρακτηριστικά αυτού του εγκλήματος. Η δίκη αυτή έχει να απαντήσει και στο αν όλες οι ζωές και όλα τα σώματα έχουν την ίδια αξία σε ένα φιλελεύθερο κράτος δικαίου, αν μπορεί ποτέ η ανθρώπινη αξιοπρέπεια να αξιολογηθεί έναντι οποιουδήποτε άλλου δικαιώματος ή αγαθού, αν εντέλει στέκεται σταθερά η Δικαιοσύνη απέναντι στο φόβο.
Στο Σημείο ζητήσαμε και συγκεντρώσαμε κάποιες σκέψεις από φίλους του Ζακ, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και τους νομικούς παραστάτες της οικογένειάς του. Όπως παρατίθενται στη συνέχεια φωτίζουν διαφορετικές όψεις, προσδοκίες και προσλήψεις αυτής της επικείμενης δίκης, μιας δίκης-ορόσημου για τη δημοκρατία και τη συμπερίληψη.