Οι «Συνθέσεις» είναι μια εκπομπή της ΕΡΤ με τον Μάκη Προβατά, στην οποία κάθε φορά δύο καλεσμένοι συζητούν και αναλύουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που συνδέονται και με την επικαιρότητα.
Τον περασμένο Σάββατο στην εκπομπή βρέθηκαν η Σώτη Τριανταφύλλου και ο Σταμάτης Φασουλής συζητώντας (σ.σ. δυστυχώς) για την πολιτική ορθότητα και φυσικά για τη “woke κουλτούρα”.
Στην κουβέντα αυτή ακούσαμε πολλά. Για “γελοιότητες” και “ακρότητες”, για “επιβολή” και γενικά για όλα αυτά που επιβεβαιώνουν πόσο εύκολα οι άνθρωποι μιλούν για πράγματα που δεν καταλαβαίνουν και χρησιμοποιούν λέξεις που κακοποιούν. Ας πάρουμε τον παρακάτω διάλογο ως παράδειγμα.
Στ. Φασουλής: Έχει δίκιο (σ.σ. το woke κίνημα) στον τρόπο που σκέφτηκε και ξεκίνησε. Από εκεί και πέρα παρεκτράπη σε ακρότητες, όπως κάθε καινούριο κίνημα. Σε ακρότητες. Φτάσαμε σε έναν τραγέλαφο. Θα αναφερθώ στον χώρο μου, το καλλιτεχνικό. Ανέβηκε πέρσι η Στρέλλα, στη Λυρική Σκηνή. Για τον ρόλο της Στρέλλα, υπήρχε ένας τενόρος, που έκανε και ένα Show Drag Queen, με το όνομα Σίνα Νάη (σ.σ. το σωστό όνομα είναι Nίνα Νάη), δεν θυμάμαι. Τενόρος, μέλος της Λυρικής που μπορούσε να τοn παίξει. Είχε όλες τις δυνατότητες, αλλά η Woke άποψη ήταν «όχι πρέπει να το παίξει μία τραβεστί» (σ.σ. κακοποιητικός όρος).
Σ. Τριανταφύλλου:Ένα τρανσέξουαλ άτομο (σ.σ. κακοποιητικός όρος). Δεν μπορούσε να το παίξει αυτός (σ.σ. misgendering // αναφέρεται στη Μίνα Ορφανού) που το είχε παίξει στην ταινία;
Στ. Φασουλής: Όχι, γιατί ήταν με τραγούδι, όπερα στη Λυρική. Και υπήρξε τενόρος που μπορούσε να το παίξει και έκανε show και είναι και περσόνα drag queen. Αυτός μπορούσε να το παίξει, αλλά έλεγαν όχι αυτός δεν είναι τραβεστί (σ.σ. κακοποιητικός όρος), δεν είναι τρανσέξουαλ (σ.σ. κακοποιητικός όρος). Βρήκαν μία, η οποία δεν μπορούσε να το τραγουδήσει όμως. Και έπαιξαν την όπερα, χωρίς να το τραγουδήσει με την πρωταγωνίστρια απλώς να ψιθυρίζει. Και αυτό είναι εναντίον όλου του θεάτρου. Δηλαδή αν μόνο μαύροι παίζουν τους μαύρους. Δηλαδή πρέπει να παίζουν τους δολοφόνους, μόνοι οι δολοφόνοι… Εμείς γίναμε ηθοποιοί για να παίξουμε το άλλο. Για να παίξουμε αυτό που δεν είμαστε, όχι για αυτό που είμαστε. Γιατί αυτό που είμαστε είμαστε στη ζωή μας. Ο ηθοποιός άνοιξε την αυλαία για να δει και να κάνει τον άλλον.
Πέρα απ΄αυτόν, ακολούθησαν ή προηγήθηκαν διάλογοι εξίσου ή περισσότερο προβληματικοί με αναφορές και θεωρίες που καμία σύνδεση δεν έχουν με τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και τον αγώνα της για δικαιώματα.
Αλλά έτσι είναι. Εκεί που κάποια άτομα βλέπουν διακρίσεις, βία, επιθέσεις και περιθωριοποίηση κάποιοι προτιμούν να βλέπουν γελοιότητες, ακρότητες και τραγελαφικές καταστάσεις.
Ολόκληρη η εκπομπή εδώ