Ο Γιώργος Καπουτζίδης βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Πρωίαν σε είδον» της ΕΡΤ, κάνοντας μια ουσιαστική συζήτηση για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα και τον κακοποιητικό λόγο, μαζί με την Τζένη Μελιτά και τον Φώτη Σεργουλόπουλο.
Το μεγαλύτερο μέρος της εκπομπής αφιερώθηκε γύρω από τη συγκεκριμένη συζήτηση, με μια έμφαση στο coming out, τη διεκδίκηση, τη ρητορική μίσους και την αδυναμία ή και αδιαφορία της Πολιτείας να προστατεύσει τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Έχει σημασία να τονίσουμε ότι μια εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης παρουσίασε στο κοινό τα συγκεκριμένα ζητήματα, χωρίς να αποτελούν απλά ένα μέρος της αλλά μετατρέποντας τα ως το κύριο θέμα συζήτησης.
Ξεκινώντας την κουβέντα, ο Φώτης Σεργουλόπουλος έκανε την εξής ερώτηση: «Παίρνεις ένα βάρος στους ώμους σου που είναι δύσκολο να το διαχειριστεί ένας άνθρωπος. Γιατί μιλάς για αυτονόητα πράγματα, για πράγματα που διεκδικείς και υπάρχει μεγάλη ένταση και προς εσένα. Πώς το αντέχεις όλο αυτό το πράγμα;».
Ο Γιώργος Καπουτζίδης απαντώντας είπε ότι δεν υπάρχει τίποτα αυτονόητα καθώς και ότι αυτήν τη στιγμή, αυτό είναι το μόνο που τον ενδιαφέρει να κάνει. Συγκεκριμένα είπε: «Νομίζω ότι, με αυτά που γίνονται, καταλήξαμε ότι τίποτα δεν είναι αυτονόητο, ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές λογικές σε αυτήν τη χώρα. Είναι κάποιοι που πιστεύουν σε κάτι, και κάποιοι άλλοι που αρνούνται να καταλάβουν τι τους λέμε. Οπότε θα χρειαστεί πολύς κόπος για να εξηγήσουμε. Υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος. Νιώθω ότι αυτήν τη στιγμή δεν θα μπορούσα να είμαι κάτι άλλο, και δεν με ενδιαφέρει και να είμαι κάτι άλλο.
«Σκεφτόμουν ότι άμα σας κάνω να γελάσετε και με συμπαθήσετε, θα με αποδεχτείτε»
«Με ενδιαφέρει αυτήν τη στιγμή να εκφραστώ ως άνθρωπος. Και δεν είναι και τυχαίο ότι έγραφα όταν δεν είχαν τόλμη. Τότε έγραφα και έκανα αστεία, γιατί ήθελα να με συμπαθήσετε στην ουσία. Γιατί σκεφτόμουν ότι άμα σας κάνω να γελάσετε και με συμπαθήσετε, κάπως θα με κατανοήσετε, κάπως θα με αποδεχτείτε. Αυτήν την πληγή κουβαλούσα.
«Τώρα πια δεν θέλω να σας κάνω να γελάσετε, θέλω πολύ απλά να σκεφτείτε. Να αναλογιστείτε. Νιώθω ότι αυτό μας λείπει», πρόσθεσε.
Στη συνέχεια, η συζήτηση βασίστηκε στην καθυστέρηση της Πολιτείας να υπογράψει νομοσχέδια για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, και στην επακόλουθη επιμονή αλλά και αύξηση του ομοφοβικού λόγου.
«Σε όλες τις χώρες υπήρξε [ομοφοβία], σε κάποιες σταμάτησε να υπάρχει. Στην Ελλάδα συνεχίζεται. Μας έχουν προσπεράσει χώρες οι οποίες μπήκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση 10-15 χρόνια μετά από εμάς. Ο λόγος που καθυστερούμε νομίζω είναι επειδή η πολιτική δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα. Τα βήματα που έχει κάνει η Πολιτεία είναι πολύ μικρά και λίγο έτσι τα πάνω πάνω», είπε ο Γιώργος Καπουτζίδης.
Δεν έλειψε να αναφερθεί και στην αδυναμία της σημερινής κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, σχολιάζοντας κιόλας την επιφανειακή πλευρά που συνοδεύει τον λόγο περί ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων. Η έμφαση στην αδιαφορία της σημερινής (και όχι μόνο) κυβέρνησης να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση συγκεκριμένων ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων έχει επίσης σημασία, αν σκεφτούμε το είδος της λογοκρισίας ή της έλλειψης σχετικού σχολιασμού που παρατηρείται στην ελληνική τηλεόραση.
Συγκεκριμένα ανέφερε: «Θα φέρω ένα παράδειγμα. Νομίζω πέρσι ή πρόπερσι, ο πρωθυπουργός είχε βγάλει ένα πολύ ωραίο διάγγελμα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας. Είπε για τους ανθρώπους που έχουν βιώσει διακρίσεις και έχουν ταλαιπωρηθεί, και ότι όλα αυτά πρέπει να αλλάξουν. Νομίζω ότι αυτό έγινε το 21 ή το 22. Όταν αναγνωρίζεις ότι κάποιος ταλαιπωρείται, την επόμενη μέρα πρέπει να τον βοηθήσεις. Έχει περάσει ενάμισι χρόνος και έχουμε μείνει στην αναγνώριση ότι ταλαιπωρούμαστε. Το ήξερα, δεν περίμενα αυτό. Αυτή η καθυστέρηση γίνεται επειδή συντασσόμαστε τελικά με την πλευρά που δεν θέλει. Και για τον κακοποιητικό λόγο δεν κάναμε ποτέ κάτι».
Επίσης, μίλησε για το επιχείρημα περί ενός υποτιθέμενου περιορισμού της ελευθερίας του λόγου λέγοντας ότι: «Δεν είναι όλα ελευθερία λόγου. Επειδή ήμασταν χαλαροί όλα αυτά τα χρόνια, δεν λέγαμε τίποτα και αφήναμε να ακούγονται όλα αυτά τα πράγματα, φτάσαμε να ακούγονται όλα αυτά το 2023 σε μία πλατεία γεμάτη κόσμο με ανθρώπους να ζητωκραυγάζουν και να είναι πανευτυχείς από τις βρισιές που ακούνε».
Σχετικά με την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, εμφανίστηκε καχύποπτος καθώς όπως είπε, δεν γνωρίζει ακόμα την έκβαση, αλλά τονίζοντας φυσικά ότι αυτό το περιστατικό αποτελεί και μια γενικότερη νοοτροπία.
«Αυτά που ακούγαμε στα 15 μας τα θυμόμαστε και τώρα. Εμείς με αυτό το υβρεολόγιο ζήσαμε, κι από αυτό χρειάστηκε να επιβιώσουμε. Εμείς είμαστε καλά. Αλλά τώρα αγωνιζόμαστε για κάποιους άλλους. Και γιατί η πληγή είναι εκεί, τη θυμόμαστε, ξέρουμε πώς είναι», ανέφερε.
Ο Φώτης Σεργουλόπουλος τότε μίλησε και για τη συνέντευξη που έδωσε στο τεύχος του Antivirus για το coming out, λέγοντας ότι με την κυκλοφορία του, δέχθηκε πολλά αντιδραστικά σχόλια. «Χθες την παγκόσμια ημέρα του coming out, βγήκε το τεύχος του Antivirus και έδωσα μία πολύ μεγάλη συνέντευξη. Από κάτω υπήρχαν σχόλια σε αυτό που ανέβασα: “σταμάτα πια, για ποιο λόγο μιλάς, τα ακούσαμε, σε βαρέθηκα, κούρασες”», είπε.
Με αφορμή αυτό, συζήτησαν για τη συγκεκριμένη στάση ενός μέρους του κόσμου, που υποστηρίζει ότι είναι κουραστικό να προβάλλονται τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, καθώς αναφέρθηκαν και στο γνωστό ομοφοβικό κλισέ «δεν μας νοιάζει τι κάνει ο καθένας στο κρεβάτι του».
«“Δεν μας νοιάζει τι κάνετε στο κρεβάτι σας”. Ωραία. Εμένα όμως με νοιάζει το τι κάνετε στις πλατείες σας», είπε αποστομωτικά ο Γιώργος Καπουτζίδης.
Στη συνέχεια, μίλησαν για τα ΛΟΑΤΚΙ+ νομοσχέδια και για την ανάγκη υποστήριξης τους από τα πολιτικά κόμματα του δημοκρατικού τόξου. Αναφερόμενος σε αυτό, ο Γιώργος Καπουτζίδης τόνισε ότι είναι σημαντικό να δείξει την υποστήριξη του και το ΚΚΕ.
Συγκεκριμένα ανέφερε: «Το ΚΚΕ είναι πάντα το πιο έντιμο και το πιο καθαρό. Το μόνο ψέμα που λέει το ΚΚΕ κατά τη γνώμη μου είναι το δίπλα σε κάθε εργαζόμενο. Όχι δεν είσαι σε κάθε εργαζόμενο δίπλα. Είσαι δίπλα στον στρέιτ εργαζόμενο, γιατί ο γκέι εργαζόμενος έχει γονεικά, οικογενειακά, και κληρονομικά δικαιώματα για τα οποία δεν κάνεις τίποτα. Είναι μια ευκαιρία να το κάνουν τώρα».
Για το αν θα ψηφιστεί σύντομα το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο είπε: «Νομίζω ότι ξεκίνησε μια προσπάθεια από μια πλευρά της Νέας Δημοκρατίας για να μην ψηφιστεί».
Τέλος, η συζήτηση έκλεισε με μια αναφορά στις ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένειες οι οποίες υπάρχουν ήδη και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της απουσίας ενός προστατευτικού νομικού πλαισίου.
«Μιλάμε για παιδιά που υπάρχουν. Ας αφήσουμε το τι σκέφτεται και τι ονειρεύεται ο καθένας. Ας πούμε για τα παιδιά που ήδη υπάρχουν», είπε ο παρουσιαστής.
Απαντώντας ο Γιώργος Καπουτζίδης υπογράμμισε την υποκρισία του θέματος. «Ανησυχείς τόσο για τα παιδιά του Κασσελάκη που δεν υπάρχουν, αλλά δεν ανησυχείς για αυτά που ζουν; Είμαι λίγο καχύποπτος. Ζουν αυτά τα παιδιά. Και δεν μπορούν να πάνε στο νοσοκομείο με τον γονιό τους, δεν μπορούν να πάνε ταξίδι, ακόμα και στο σχολείο, με τον γονιό τους. Για να επιβιώσουν ρέπει να κυκλοφορούν με χαρτιά, με εξουσιοδοτήσεις. Όλη μέρα», είπε.
«Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν κουραστεί πολύ σε αυτήν την Ελλάδα – όπως οι άλλοι κουράστηκαν να μας ακούν – και είναι οι γονείς αυτών των παιδιών. Κι αυτή είναι μια πραγματική κούραση. Ο γονιός που δεν έχει δικαιώματα πάνω στο παιδί του δεν μπορεί να κάνει τίποτα», συμπλήρωσε.