Μια Ιστορία Έρωτα και Ποδοσφαίρου, του Μικέλε Σαντέραμο, έρχεται από το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024 στο 1927 Art Space.
Το 1927 Art Space παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το θεατρικό έργο «Μια Ιστορία Έρωτα και Ποδοσφαίρου» του σύγχρονου Ιταλού συγγραφέα Μικέλε Σαντέραμο, σε σκηνοθεσία της Ακτίνας Σταθάκη.
”Περισσότερο από “σύγχρονο” συγγραφέα, θεωρώ τον εαυτό μου “ζωντανό” συγγραφέα. Συχνά οι ιστορίες μου μιλούν για ανθρώπους που είναι στενά συνδεδεμένοι με το μέρος στο οποίο ζουν. Ένα άλλο στοιχείο στα έργα μου είναι η παρουσία του Νότου […] ένας Νότος που δημιουργείται από ιστορίες βασάνων, από ανθρώπους με λίγα μέσα που παρόλα αυτά διεκδικούν το δικαίωμά τους να ζήσουν”. –(Μ. Σαντεράμο)
Σε μια φτωχική πόλη της Νοτίου Ιταλίας, οι διαφορετικές κοινότητες Ιταλών και μεταναστών που ζουν εκεί αποφασίζουν, για να λύσουν τις διαφορές τους, να διοργανώσουν το πρώτο λαθραίο μουντιάλ του κόσμου: η κοινότητα που θα κερδίσει, θα αποκτήσει τον έλεγχο της πόλης για ένα χρόνο. Λίβυοι, Μαροκινοί, Βραζιλιάνοι, Ινδοί, Ιταλοί, προετοιμάζουν τις ομάδες τους. Καθώς εκτυλίσσεται το μουντιάλ, ένας Ιταλός παίκτης ερωτεύεται την αδελφή ενός Ινδού. Στην πορεία, ο έρωτάς τους θα έρθει αντιμέτωπος με τους νόμους του υποκόσμου, σε μια σύγκρουση που θα αλλάξει για πάντα τις ζωές τους.
Έλκοντας από τις παραδόσεις του νεορεαλισμού και του αφηγηματικού θεάτρου, με χιούμορ αλλά χωρίς να φοβάται να δείξει τη σκληρότητα του κόσμου για τον οποίο μιλά, η δραματουργία του Σαντεράμο δείχνει “ανθρώπους για τους οποίους ποτέ δε θα ακούσετε. Μια πλατεία που δε θα προβληθεί ποτέ στις ειδήσεις. Και όπου, παρόλα αυτά, κάθε βράδυ χτυπάει η καρδιά αυτών των ανθρώπων που κυνηγούν όνειρα, τα χάνουν, ερωτεύονται, αποτυγχάνουν”.
Σκηνοθετικό σημείωμα: Γιατί “Μια ιστορία έρωτα και ποδοσφαίρου” σήμερα; Γιατί αναρωτιέται – και μας προσκαλεί να αναρωτηθούμε κι εμείς: ποιός έχει δικαίωμα στην ομορφιά; ποιοί είναι όλοι αυτοί δίπλα μας – που ζουν στα υπόγεια των πολυκατοικιών μας και που επιμένουν λαθραία να ονειρεύονται και να ζουν; Με όχημα ένα θέμα/θέαμα κατεξοχήν λαϊκό και “μαζικό” κεντημένο μαζί με μια ιστορία ρομαντική, το έργο του Σαντεράμο μας θυμίζει την ουσία του θεάτρου, που ανήκει σε όλους: το μοίρασμα μιας ιστορίας. – Ακτίνα Σταθάκη
Συντελεστές:
Συγγραφέας: Μικέλε Σαντεράμο
Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Ακτίνα Σταθάκη
Επιμέλεια κίνησης: Ελευθερία Κόμη
Φωτισμοί: Αννα Σαπουνάκη
Φωτογράφος: Ελευθερία Κατσιάνου
Επικοινωνία: Κατερίνα Π. Τριχιά
Βοηθός Παραγωγής: Φωτεινή Καραγιάννη
Παίζουν: Τάσος Θεοφιλάτος, Στεφανία Καλομοίρη, Φώτης Τσοτουλίδης
Παραγωγή: Between the Seas
Βιογραφικά
Ο Μικέλε Σαντέραμο (συγγραφέας) θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς νέους συγγραφείς της Ιταλίας, με έργα τόσο για θέατρο όσο και για τον κινηματογράφο. Εχει γράψει τα: Ιστορία Ερωτα και Ποδοσφαίρου (2012), Il Guritore ( Βραβείο Riccione, 2013), La Rivincita; La prossima stagione; Il Mondiale in Piazza (σενάριο, βραβείο Migrarti 2018) κ.α. Τα έργα του έχουν παρουσιαστεί σε ολόκληρη την Ιτλία, τη Βραζιλία, Ρουμανία, Γαλλία, Χιλή, Περού, Πολωνία, ΗΠΑ, Σαν Σαλβαδόρ κ.α. ‘Έχει λάβει το Βραβείο της Ένωσης Θεατρικών Κριτικών της Ιταλίας (2013) και το Βραβείο σύγχρονης δραματουργίας Hystrio (2014).
Η Ακτίνα Σταθάκη (μετάφραση-σκηνοθεσία) είναι αριστούχος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, απόφοιτος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, και κάτοχος διδακτορικού θεατρολογίας απο το Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με τους Νίκο Κορνήλιο, Λυδία Κονιόρδου και Στάθη Λιβαθηνό (Πειραματική σκηνή Εθνικού Θεάτρου) καθώς και με πολυπολιτισμικές ομάδες στο Τορόντο (Artword Theater, AfriCan theatre ensemble, trey anthony productions). Εχει σκηνοθετήσει τα έργα Οι διεθνείς του Κοσοβάρου συγγραφέα Jeton Neziraj, Could You Please Look into the Camera? του Σύρου συγγραφέα Mohammad al Attar, βασισμένο σε μαρτυρίες Σύριων φυλακισμένων, PM3900932 διάλεξη-περφόρμανς βασισμένη σε έρευνα γύρω απο το έργο Barca Nostra (Μπιενάλε Θεσσαλονικης 2019), ο Καλλιτέχνης της Πείνας (τηλεφωνική περφόρμανς, 2020), Το σφάλμα δεν είναι κανενός (χοροθεατρική περφόρμανς, 2023). Iδρυσε και διευθύνει απο το 2010 τον Μεσογειακό οργανισμό Between the Seas (www.betweentheseas.org) και απο το 2019, στην Κυψέλη το 1927 Art Space, έναν χώρο καλλιτεχνικής έρευνας, διασύνδεσης θεωρίας και πράξης και διεθνών ανταλλαγών. Εχει επιμεληθεί και παρουσιάσει εκθέσεις (Madder and Madder and Hotter and Hotter, Borders | Borderlands | Crossings, Land Rights), παραστάσεις θεάτρου και χορού και μουσικής (Dissolving Localities, Θαλασσογραφία σε Κήπο, κ.α.) προγράμματα φιλοξενίας, με καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. (www.1927online.art.blog). www.aktinastathaki.wordpress.com
Πληροφορίες:
Τοποθεσία: 1927 Art Space (Κυψέλης 35, 1ος όροφος)
Έναρξη παραστάσεων: Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024
Ημέρες και ώρες: Σάββατα στις 21:00, Κυριακές στις 19:30
Περιορισμένος αριθμός θέσεων
Κρατήσεις απαραίτητεςστο 2114140970
Προπώληση:ticketservices.gr