Μια απάντηση στην “παρέμβαση” της ομάδας Queer Trans στο Athens Pride 2014

17/06/2014
antivirus magazine διαφήμιση

Μετά από συζητήσεις με μέλη της τρανς και queer Κοινότητας για το παρακάτω άρθρο μας θα θέλαμε να ζητήσουμε συγγνώμη μια και προσέβαλε μέλη της κοινότητάς μας και θεωρήθηκε από τις ομάδες που αφορά άμεσα τρανσφοβικό. Τίποτα από αυτά δεν ήταν στις προθέσεις του συγγραφέα ή του antivirus. Το αφήνουμε online ως αναφορά μια και έχει ξεκινήσει συζήτηση γύρω από αυτό. Μόνη πρόθεση του άρθρου ήταν η ευρεία ενημέρωση και εποικοδομητική κριτική. Σε συνέχεια αυτού θα θέλαμε να καλέσουμε όσα άτομα από την queer ή τρανς κοινότητα να μας γράφουν στο περιοδικό ή την σελίδα μας ώστε η κοινότητά μας να “δέσει και να έρθει ακόμη πιο κοντα”. Πάντα στη διάθεσή σας και πάντα στηρίζοντας ΟΛΕΣ ανεξαιρέτως τις διεκδικήσεις μας με την διάθεση για βελτίωση.

Γιάννης Παπαγιαννόπουλος

 

 

10371298_10152204589133811_2104908497209145301_o

”Στόχος του Athens Pride ένας: H εμφύσηση Υπερηφάνειας σε κάθε μέλος της Κοινότητας και των συμμάχων της.”

Κάθε χρόνο υπάρχει μια θεματική. ”Φέτος εστιάζουμε στην έννοια της ισότητας και της ελευθερίας επιλογών από τη γωνία της επιλογής της οικογενειακής ζωής, όπως την ορίζει κάθε λέσβια, γκέι, αμφισεξουαλικό και τρανς (LGBT) πρόσωπο κι ειδικότερα στην νομικά κατοχυρωμένη LGBT οικογένεια.” Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε σε γάμους μεταξύ πολλών ατόμων μεταξύ τους, τεκνοθεσίες μονόκερων και οτιδήποτε μπορεί να έχει καθεμιά ή καθένας στο μυαλό της/του, αλλά στο πλαίσιο της ρεαλιστικής διεκδίκησης των δικαιωμάτων όλων μας εστιάσαμε στο σύμφωνο συμβίωσης, δηλαδή το επόμενο μεγάλο βήμα. Η κεντρική φιγούρα μονάχα του φετινού Athens Pride ήταν δύο και όχι ένας γκέι άντρας με αναγεννησιακό στύλ with some twists. (Στους οποίους μάλιστα το μόνο ευδιάκριτο φύλ(λ)ο είναι αυτό της συκής).

Αναφορικά με την περσινή αφίσα και θεματική :”Με τη Σοφία της νομοδότριας θεάς της πόλης στο πλάι μας μαχόμαστε για την ισότητα και διεκδικούμε το δημόσιο χώρο, συμβολικά με την Παρέλαση του Athens Pride και πραγματικά όλο το χρόνο. Η πόλη μας ανήκει όσο ανήκει σε καθένα και καθεμία που τιμά τη θεά της μαχόμενης Δημοκρατίας. Η Αθηνά, που με την ένδυση και τη συμπεριφορά της καταπατά τα στερεότυπα των φύλων.” Αυτός ήταν λοιπόν ο συμβολισμός της περσινής επιτροπής, αλλά φυσικά κάθε άτομο έχει την ελευθερία της δικιάς του/της ερμηνείας αναλόγως βέβαια με τα πνευματικά του/της χαρίσματα (η την έλλειψη αυτών).

Το Athens Pride προάγει το LGBTQI κίνημα (τελεία). Ταυτόχρονα προσπαθεί να εκπροσωπεί και να περιλαμβάνει όλες τις μορφές και όλο το φάσμα της κοινότητας. Σε όλα τα Athens Pride και συμμετείχαν και είναι ελεύθερα να συμμετέχουν τα πιο queer και τα πιο προκλητικά άτομα εφόσον το επιλέγουν. Κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου χρόνου διοργανώνει, εμπλέκεται και στηρίζει ενεργά πολλές κινήσεις. Το πώς χρησιμοποιούμε τους χορηγούς είναι ένα εσωτερικό θέμα, η διαχείριση του οποίου εκ του αποτελέσματος δείχνει πως έχει συντελέσει στο να εξελιχθεί από μικρή διαδήλωση, σε ένα τεράστιο φεστιβάλ υπερηφάνειας που συγκέντρωνει 20000 άτομα. Σε καμία περίπτωση δεν έχει υπάρξει έστω και ένα παράδειγμα απόπειρας προσαρμογής σε ετεροκανονικά πρότυπα, παρά μόνο η προτροπή αποδοχής της διαφορετικότητας του κάθε ατόμου (κι αν έχει κάποιος/α αντίθετη άποψη, ας την παρουσιάσει με πραγματικά στοιχεία και όχι φανταστικές υπόνοιες).

Η οργανωτική επιτροπή όντως δεν έχει τρανς μέλος. Οπως και καμία άλλη οργάνωση πέρα από αυτές των τρανς. Το ερώτημα σας σχετικά με αυτό πιστεύω πως χρειάζεται να το κάνετε μπροστά στον καθρέφτη. Η πλειονότητα των ενεργών τρανς ατόμων στον ”ακτιβιστικό” χώρο του σήμερα αποκλείονται μόνα τους και μετά ζητάνε και τα ρέστα. Πέραν κάποιων πολύ θετικών εξαιρέσεων, δεν συμμετέχουν στις πολυάριθμες δράσεις που γίνονται όλο το χρόνο από όλες τις οργανώσεις. Λειτουργείτε με όρους ”εσείς” και ΄”εμείς”. Και έρχεστε στο Pride μιλώντας με όρους εκτός πραγματικότητας ή αν θέλετε εντός τη δικής σας πολύ προσωπικής διαστρεβλωμένης πραγματικότητας, την οποία θέλετε να επιβάλλεται ακριβώς όπως έχει. Αυτό ούτε διάλογος είναι, ούτε εποικοδομητική κριτική. Είναι ”αντιδρώ για να φωνάξω, φωνάζω για να ακούσω τη δική μου φωνή”.

Οσο για την παρουσία του ΚΕΕΛΠΝΟ στο Pride, φάνηκε πως ήταν πολύ επιλεκτική η δυσαρέσκειά σας, αφού θα μπορούσατε να την εκφράσετε και απέναντι στις συμμετοχές όπως και στις πολύ γενναιόδωρες χορηγίες σε υπόλοιπες μεγαλύτερες η μικρότερες οργανώσεις.

Θα μπορούσα να ασχοληθώ παραπάνω με τις ασυνάρτητες υποκειμενικές παραφιλολογίες σας αλλά ούτε θέλω ούτε πιστεύω πως είναι χρήσιμο να το κάνω, άλλωστε ως γνωστόν ” η βαθύτερη αιτία της βλακείας, είναι η δυσανεξία της απέναντι στο δικό της απύθμενο εσωτερικό κενό”.

 

Alex Godovos

μέλος της επιτροπής του Athens Pride

μέλος της Colour youth

Το παραπάνω κείμενο εκφράζει εμένα προσωπικά και όχι το σύνολο της οργανωτικής επιτροπής του Athens Pride  ή της colour youth

 

Διαβάστε την παρέμβαση της ομάδας Queer Trans στο Athens Pride 2014 εδώ

 

 

 

 




Δες και αυτό!