Μερική νίκη της Κάστερ Σεμένια στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

11/07/2025
από
Η δύο φορές ολυμπιονίκης Κάστερ Σεμένια γιορτάζει μια μερική νίκη στην υπόθεσή της σχετικά με την επιλεξιμότητα των αθλητριών με Διαφορετική Ανάπτυξη Φύλου (DSD).

Την Πέμπτη (10 Ιουλίου), το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αποφάνθηκε ότι το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο παραβίασε το δικαίωμα της Νοτιοαφρικανής αθλήτριας σε δίκαιη δίκη, όταν έχασε την έφεση κατά των κανόνων που της απαγόρευαν να αγωνιστεί.

Η Σεμένια, η οποία γεννήθηκε με DSD, με αποτέλεσμα να έχει υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης από άλλες γυναίκες, δεν έχει μπορέσει να αγωνιστεί στα 800 μέτρα από το 2019. Η ίδια κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο Λονδίνο το 2012 και διατήρησε τον ολυμπιακό τίτλο της στο Ρίο τέσσερα χρόνια αργότερα.

Το 2018, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (World Athletics) ανακοίνωσε αλλαγές στους κανόνες σχετικά με τα επίπεδα τεστοστερόνης, απαιτώντας από τις αθλήτριες με DSD να υποβάλλονται σε ορμονική αγωγή ώστε να συμμετέχουν σε αγωνίσματα από 400 μέχρι 1.500 μέτρα.

Οι κανονισμοί αυτοί, οι οποίοι στοχεύουν και αποκλείουν τη Σεμένια, καθώς και άλλες γυναίκες, επικυρώθηκαν το 2019 από το Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS) και στη συνέχεια από το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ελβετίας για λόγους «ισότητας στον ανταγωνισμό».

Η World Athletics υπερασπίστηκε τις αλλαγές, οι οποίες επεκτάθηκαν το 2023.

Το 2020, η Semenya έχασε την προσφυγή της κατά των κανόνων στο CAS στην Ελβετία. Η υπόθεση παραπέμφθηκε στο ΕΔΑΔ, το οποίο αποφάνθηκε το 2023 ότι το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο της Ελβετίας δεν είχε προστατεύσει τα δικαιώματά της στην προηγούμενη υπόθεση.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε εκ νέου στο Μεγάλο Τμήμα του ΕΔΑΔ, το οποίο εξέδωσε την απόφαση της Πέμπτης. Σε δελτίο τύπου, το ΕΔΑΔ ανέφερε ότι το CAS «δεν εκπλήρωσε» την υποχρέωσή του, σύμφωνα με το άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, να παραχωρήσει στη Σεμένια το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη.

Άλλες καταγγελίες της αθλήτριας, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στο σεβασμό της ιδιωτικής ζωής, κρίθηκαν μη αποδεκτές και ότι «δεν εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της Ελβετίας».

Η Σεμένια χαιρέτισε την απόφαση, δηλώνοντας ότι το αποτέλεσμα είναι «υπέροχο για μένα, υπέροχο για τις αθλήτριες». Συνέχισε λέγοντας: «Αυτό είναι μια υπενθύμιση στους ηγέτες [ότι] οι αθλήτριες πρέπει να προστατεύονται. Πριν προχωρήσουμε σε ρυθμίσεις, πρέπει να σεβόμαστε τις αθλήτριες και να βάζουμε τα δικαιώματά τους πρώτα».




Δες και αυτό!